Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, oktober 27, 2006

Jernjomfruen Anniken Huitfeldt

Jernjomfruen var et middelaldersk torturredskap, en kroppsformet kiste som drepte sitt offer gjennom surstoffmangel, sult eller – hvis man var heldig – ved gjennomboring av jernspikre på innsiden. Utenpå var det malt et bilde av en smilende kvinne. Forrige lørdag ble det stilt spørsmål om makt er feminint i Aftenposten av en annen smilende kvinne. Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt mener at beslutninger ofte tas utenfor de samme styrerommene som hun vil kvotere kvinner inn i. Mens kvinner drar hjem etter møtene for å legge barna, går mennene på bar. Kvinner må være der hvor menn er, sier hun.

Som innbitt motstander av kvinnenettverk i partiene mener jeg at problemet ikke er at beslutninger blir fattet utenfor styrerommene, men at kvinner frivillig har lukket seg inn i en moderne jernjomfru gjennom å begrense sitt fokus til myke saker som omsorg, familie- og barnepolitikk. De tunge politiske sakene fortsatt ligger innen finans, jus og utenriks. Forsvaret i Norge kan like gjerne være en kvinnetaburett i all den tid topptrente soldater kun blir brukt som statens uniformerte humanitære organisasjon. Dersom ikke kvinner strekker seg utover sine komfortsoner vil de heller aldri vokse seg inn i nye roller. Det er kanskje ingen tilfeldighet at både Kristin Halvorsen og Siv Jensen har vært finanspolitisk talsperson for sine respektive partier.

På Høyres landsmøte ble Kvinnenettverket forsvart med at "man trengte et lavterskeltilbud" for kvinner. Kanskje kvinner bør finne andre forum for å utveksle strikkeoppskrifter og overlate politikk til de som vil noe med engasjementet sitt. Anniken Huitfeldt og hennes medsøstre i Arbeiderpartiet har vært forkjempere for den kvinnepolitiske jernjomfruen; fokus på barnepass og kjønnskvotering har ufarliggjort kvinner i politikken. Skal man først ta en øl med gutta etter møtene kan det jo være en idè å snakke om andre ting.

23 kommentarer:

geirronimo sa...

Vampus, hørte deg på radio, og det var greit, ikke genialt, men greit..

Når det gjelder AP's trang til å strukturere og gjøre ting "konformt", så gjelder dette, noe du var inne på, selvsagt også "kvinnenettverk".

Den forenklingen sosialistene har av samfunnet, med grupper, og gruppers virkemåte, istedenfor enkeltindivid og det mye større mangfoldet enkeltindivid skaper, vil selvsagt følge debatten om "kvinnenettverk".

Personlig synes jeg at enhver kvotering er diskriminerende. Og i verstefall fører det til det motsatte av målet med kvoteringen. "kvinnenettverk" er en tåpelig konstruksjon, og som du er inne på, kan det føre til at dette "sublime sosiale nettverket" motarbeider seg selv.

Noe som provoserer isåmåte, da jeg anser enhver ekskludering som en fysak, er FAFO. Forskning med bakgrunn i politisk ståsted - helt utrolig å kalle det forskning - noe som SKAL være uhildet.

Anders H sa...

Kan du gi meg eksempler der kvotering har virket mot sin hensikt? Jeg mener, utenom at vedkommende har kommet på Høyres personlige svarteliste. Videre kunne du jo også ha skrevet litt om hvordan Norge har blitt et av verdens "mest feministiske" land PÅ TROSS av kvotering?

Anonym sa...

Dæven Vampus:)Still til valg, du får min stemme!

Milton Marx sa...

Du har så rett, så rett. Man får ikke innflytelse over finans-, forsvars-, utenriks og industripolitikk ved å bytte strikkeoppskrifter.

Poenget er vel ikke først og fremst kjønn, men interesse og prioritering. Har man ikke interesse for de "tunge" tingene, får man ikke innflytelse over dem heller - som rett og rimelig er.

Dersom kvotering skulle ha noe for seg, måtte det være fordi dagens Norge er slik at det kryr av knalldyktige kvinner som ignoreres på grunn av kjønn. Er det noen som tror at det er tilfellet?

Men veien er - og bør være - like lang for kvinner som menn. Mange steder bør man ikke komme uten lang og relevant erfaring. Og det gjelder både kvinner og menn.

Er det noen som ville gå til en hjernekirurg som har fått jobben via kjønnskvotering? Av en eller annen grunn mener man tydeligvis ikke at de store beslutningene i samfunnet verken krever evner, erfaring eller teoretisk bakgrunn. For det må jo være det som er begrunnelsen for å øke betydningen av kjønn i forhold til andre kvalifikasjoner.

Men kanskje er det riktig. Norge er jo ikke kjent for verdens mest oppvakte politikere.

Anders H sa...

Jeg hjerneoppererers stadig av kvoterte kvinner...

Nemo sa...

Milton Marx sa:

"Har man ikke interesse for de "tunge" tingene, får man ikke innflytelse over dem heller - som rett og rimelig er."

Foreløpig, Milton. Foreløpig... Det arbeides nok i kulissene for nettopp det.

Anders,

Jeg hadde lyst å si noe stygt, men lar vær.

Anonym sa...

Til anonymous 1 : Dersom Vampus skal stille til valg, bør hun legge seg på et annet nivå enn f.eks. i Conradi saken. Heller en mulig kandidat til en jobb i Se og Hør vil jeg si. Vampus, du kan bedre enn dette. Personlig ville jeg stemme på en som var mer seriøs enn som så. Vampus gaper over og omtaler for mye -og en for stor del av det er smakløst.

geirronimo sa...

Anders H, Universitetet i Oslo tapte en sak der de forfordelte kvinner med ekstra studiepoeng.
Ved informatikkstudiet såg vi en klar økning blant kvinner før 2001, men så kom usikkerheten og nå har andelen sunket, på tross av kvoteringen...

I regjeringen er det ikke 50% kvinner, selv om vi snakker om den "rød-grønne" som stod på "barikadene" før valget og lovet mere "likestilling". (De lovde også å bekjempe fattigdommen, selv om de nå hevder at det var "fattigdom" de skulle bekjempe;-)

Mange kvinner er meget dyktige, og mange kvinner har en superb kariere. Men mange smarte kvinner velger også bort en slik mulighet - av personlige grunner. Er disse kvinnene da "fiender" av din ide, bare fordi de VELGER noe annet?

Kanskje den sittende, mansdominerte regjeringen skulle la Stoltenberg fronte kvotering av kvinner, som om han var en kvinne selv - han er tross alt sett på som en god bilselger (dog gjør han ikke opp for seg når han bulker).

Anders H sa...

geirronimo:
Hva mener du med "usikkerheten"? Hvor mye gikk prosenten opp og hvor mye gikk den ned? Jeg må si jeg er en smule fristet til å klandre deg for kortsiktig tenkning her. Jeg kan heller ikke se den store "skaden" skjedd ved denne kvoteringen.

Hva mener du med at regjeringen ikke har 50% kvinner, har jeg sagt at de rødgrønne er eksempler til etterfløgelse i dette problemet?

Uansett, jeg sier ikke at kvotering løser alt med en gang, men ofte hjelper det til å skape en, om enn "skrall", så i det minste en begynnelse på en kultur der kvinner deltar.

Anonym sa...

Drømmesamfunnet til Heidi Nordby Lunde

geirronimo sa...

Det er velkjent at kvinner har en større andel av "dysfunksjonelt motivasjonsmønster" - de velger det som er sikkert fordi de relaterer nederlag direkte til sine egne evner.

Prosjektet jenter og data , har siden 1997 forsøkt alt for å få økt kvinneandelen i informatikk ved NTNU. Dette har de ikke lykkes med. De skriver bla.
"Kvotering fungerer heller ikke; de aller fleste jentene har så gode karakterer at de uansett hadde kommet inn. "

Jeg er imot "kvoteringer" fordi det diskrediterer kvinnene som er dyktige nok til jobben. Og det fremmer personer som ikke er dyktige nok til jobben. Ved UiO førte kvoteringen til at personer som ikke er kvalifiserte fikk gå videre med master/hovedfag....

Anonym sa...

De fleste (viktige) beslutninger tas inne Gutteklubben Grei. Hvorfor? FORDI de er utrolig flinke på nettverksbygging! Og det skjer som oftest ikke rundt en øl der du (eller jeg) får innpass det skjer som oftest i lukkede klikker, gjerne på jaktturer om høsten. Så om gutter kan diskutere næringsliv og politikk mens de skyter ryper, hvorfor skal ikke kvinner da kunne ha sine egne nettverk? Jeg tror et nettverk av kvinnelige politikere, akademikere og kvinner innen næringslivet vil føre godt med seg. Kvinner er kvinner verst... et ordtak menn står bak og kvinner som deg svelger rått.

JK sa...

Vampus, Jeg tror at det du peker på her er noe av grunnen til at feminisme i Norge ses ned på av mange. I motsetning til for eksempel i Sverige, der "alle" er feminister (på hver sin måte) har det i Norge blitt noe som er forbeholdt kvinner på venstresiden som er opptatt av "myke" saker, dessverre.

VamPus sa...

Fashion: Hvor mange menn kjenner du som drar på jakt på høsten? Jeg kjenner to - som begge er kjempegutter, men neppe tar avgjørelser som avklarer krig og fred, arbeidsplasser eller skattenivået her i landet mens de er ute og jakter på ryper. Altså fuglen...

Anonym sa...

Heisann Heidi!
Deler av det du skriver er, med respekt å melde, det rene tøv. For det første er du temmelig rspektløs hvis du tror de som er ansvarlige for kvinnearbeidet i Høyre bare diskuterer strikkeoppskrifter. Her i Trondheim tar de opp viktige politiske saker og bidrar til positivt til utviklingen av partiet.
Høyre trenger egne tiltak for å rekruttere kvinner fordi vi har for få kvinner som tør å ta posisjoner i partiet. Selvsagt har du rett i at kvinner må engasjere seg i de tunge politiske sakene. Men det betyr ikke at egne tiltak for å få flere damer til å engasjere seg, eller kvotering for den del, ikke er fornuftig. I min tid som leder i Trondhheim Høyre er arbeidet i det såkalte kvinneforumet blitt giret opp. Grunnen er enkel:
La oss forutsette at kvinner og menn er omtrent like smarte. Hvis vi rekrutterer våre folke- og tillitsvalgte fra begge kjønn får vi en større base av dyktige folk å velge blant. Tilsvarende hvis vi rekrutterer bare fra det ene kjønnet (eller hovedsaklig fra det ene kjønnet, slik det har vært opp til nå): Da må vi ta til takke med folk som ikke ville blitt sett på som gode nok hvis rekrutteringsbasen var bredere. Kvalitet på medarbeiderne våre forutsetter faktisk en viss kvantitet og bredde å velge fra. Hvis du blir klarer å bli aktiv i partiet uten å måtte gå veien via egne tiltak for kvinner er det bra for deg og bra for partiet. Håper vi får med flere slike. Men alle er ikke som deg. Og før vi klarer å få omtrent like mange aktive medlemmer av begge kjønn skal ikke vi i Høyre slutte å fokusere på behovet for å få med flere damer. Det vil vi i så fall tape på.

Machiavelli (No) sa...

Yngve Brox, hvis dette virkelig er deg (og tilsynelatende er det jo det): Hva i all verden gikk av dere da dere i Trondheim brøt med all Høyre-skikk, og på verste sosialistvis gikk inn for å kriminalisere sex mellom samtykkende voksne - bare fordi noen pengesedler utveksles som del av spillet? (Kalles "prostitusjon", for å bruke et fremmedord).

Har dere i Trondheim ikke lært noe som helst om konsistens i prinsippiel tenkning? Er man for at voksne mennesker skal kunne te seg som de vil seksuelt, så lenge det er konsentuelt, så ER man for det. Skal man kriminalisere enkelte former for voksen sex, så stiller også f.eks. homofile seg med en gang mer laglig til hugg - de representerer jo et avvik fra den heterofile, monogame normen de også.

Nå vet jeg jo ikke om du stemte for dette selv, men du er leder for det lokallaget som kom fram til dette sørgelig lite gjennomtenkte, sosialistiske standpunktet - så du kan ta dette til deg likevel.

Og så til stakkars Geirronimo:

"Anders H, Universitetet i Oslo tapte en sak der de forfordelte kvinner med ekstra studiepoeng."

I likhet med hun humørløse feministberta som var på Skavlan sist fredag, har du fortsatt ikke lært deg at å forfordele betyr å gi noen MINDRE. Mindre, ikke mer, hører du? Eller er du en av de som absolutt må si "enda", der det heter "ennå", bare fordi du er fra et "møblert hjem", eller snarere ønsker å framstå som det, og brukker eldgamle språkfeil som liksom skal høres mer dannede ut, for å søke å nå dette formål?

Man må undres.


M

Machiavelli (No) sa...

see ?

Anonym sa...

machiv... sier dette deg noe ?
"(uheld.) gi en mer enn han har krav på"..........!

Ha en elles edru dag.

VamPus sa...

Yngve: Du blander sammen rekruttering og kvotering. Selvsagt er det ønskelig å rekruttere de dyktigste folka fra en så bred rekrutteringsbase som mulig, men hvorfor da kvotere?
Det er fint at kvinneutvalget i Trondheim tar opp viktige politiske saker og bidrar positivt til utviklingen av partiet. Selv gjør jeg (forhåpentligvis) det gjennom lokallaget og ved egne forslag i fylket. Skulle jeg ha drevet på med kvinneutvalg måtte jeg redusert arbeidet andre steder i partiet. Nettopp det bidrar ikke bare til å svekke organisasjonen generelt, men kvinnene spesielt - da de ikke nettopp er tilstede i lokallag, utvalg og komiteer fordi den tiden de har til rådighet blir brukt...*trommevirvel*.. på kvinneutvalg. Hvilket svekker deres kontaktflate, muligheter til nominasjon, verv etc.

Og sorry - i all den tid "lavterskeltilbud" var det aktive ordet i landsmøtedebatten om kvinneutvalget, så har jeg vanskelig for å se for meg at det skjer noe annet enn deling av strikkeoppskrifter på de møtene.

HPL sa...

Du kan vanskelig se det for deg ...
Jammen, da så! Da må det jo være sånn.

Machiavelli (No) sa...

"machiv... sier dette deg noe ?
"(uheld.) gi en mer enn han har krav på"..........!

Ha en elles edru dag."


- Sier innholdet i parantesen deg noe? Synes du det er bra at det finnes to diametralt motsatte betydninger av ett og samme ord, og at enkelte mennesker tydeligvis føler en ubendig trang til å propagere den *uheldige* betydningen av disse to... ?


M

Anonym sa...

machiavelli : hva i alle dager har dette med hovedinnlegget å gjøre??

Hvis geirronimo gir et godt og fult ut forståelig pragmatisk poeng burde du kanskje diskutere det, istedenfor "kommafeil"?

Machiavelli (No) sa...

Dette er bloggverden - det er lov å kommentere off-topic. Hvorfor oppnevner du deg for øvrig til politi i andres blogger? Med ditt innspill tar du opp unødig plass i bloggen du også, dersom det var poenget ditt. Du er vel bare Geirronimo anonymt..


M