Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, desember 02, 2008

Utdeling av heroin

Det er på tide med en ny narkotikapolitikk, skriver Torbjørn Røe Isaksen i Minerva i dag, og støtter Bjarne Håkon Hanssens forslag om gratis utdeling av herion.

Løp og les.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg har lenge i prinsippet vært for dette, men jeg lurte på om det kanskje kunne være praktiske vansker, så som fare for innbrudd, og videredistribusjon av heroin fra statens lagre og ut på markedet. Men først nå nylig får jeg lest at mange andre, respektable europeiske land, allerede har gjennomført dette.

Likevel steiler de vanetenkende politiske ledelsene her til lands, også i borgerlige partier, når de får høre forslaget.

Vel uansett, jeg så en dokumentar fra Danmark om alkoholikere som fikk plass på et slags "hvilehjem", hvor de fikk servert en god del alkohol, etter behov, under kontrollerte forhold, altså med pleiere tilstede.

Og i Nederland får handikappede kjøpe seksuelle tjenester på blå resept, forteller ryktene.

Er vi illiberale i Norge, eller har vi bare en god kultur for at folk skal pine seg gjennom lidelsens dal, for lik Jesus å komme ut på andre siden som et salig menneske - på tross av at statistikken tydelig forteller at dette skjer med mindre enn 1% av de som vandrer gjennom en slik "dal". De over 99% andre, de skal da, etter vår hjemlige logikk, lide for de veldig, veldig få, fordi de selv er dårlige mennesker, og ikke fortjener bedre - de klarer jo ikke å "ta seg sammen".

Har jeg forstått det rett da??

Anonym sa...

Dette er det jo mange av oss som faktisk har sagt i 30 år eller mer.

Det vil være bra for de narkomane: Det tar bort fornedringen, det reduserer behovet for prostitusjon, vinningskriminalitet og voldskriminalitet, det gir bedre muligheter for oppfølging, det fjerner overdoser forbundet med urent stoff, osv., osv.

Det vil være bra for samfunnet: Det vil redusere vinningskriminaliteten drastisk, det vil redusere deler av voldskriminaliteten (både gatevold og gjeng- /organisert vold), samt frigi store ressurser hos politiet og til dels også i helsevesenet.

Det er bra for befolkningen generelt og ungdommen spesielt: Fordi det fjerner store deler av markedet for haiene og rett og slett ødelegger klikkene som utgjør rekrutteringsgrunnlaget der nye offere skapes.

De eneste som vil komme til å lide av en slik omlegging er haiene som taper omsetning og moralistene som ser at de har tatt feil bestandig, og at DE SELV faktisk er direkte ansvarlige for mange tuseners ødelagte liv opp gjennom årene.

Anonym sa...

"moralistene som ser at de har tatt feil bestandig, og at DE SELV faktisk er direkte ansvarlige for mange tuseners ødelagte liv opp gjennom årene."

Ja, det er vel den der som er bøygen. Det ville vel være for vanskelig å svelge, for folk som tror de er nær perfekte mennesker.

Men, egentlig tror jeg mest at de bare ER akkurat så smålige og *bornerte*, og så dumme, at de ikke helt ser alle disse gode poengene..

s sa...

Dette er fantastisk gjort av statsråden. Synd at han ikke tar gjenvalg.

Anonym sa...

Statsministeren, som har problemet i egen familie, er litt mindre dogmatisk, og mere taus, enn han pleier å være. Og det gjør han rett i. Dette er ike en problematik med "enkle legaliser alt eller skyt alle de narkomane" løsningene.

Skriver kjell, som kjenner problematiken bedre enn de fleste.

Stein-Ivar sa...

Norge burde se nærmere på erfaringene fra Sveits, der man praktiserer utdeling av heroin til tunge misbrukere. Prøveordningen som har pågått i ti år ble nettopp vedtatt gjort permanent gjennom en folkeavstemning.
Erfaringene er gode; narkotikadødsfallene er redusert med to tredjedeler, de narkomanes helsetilstand er forbedret og kriminaliteten er gått ned.
Ordnigen innebærer ikke at alle heroinister får heroin på apotek. 95% går på metadon, bare en liten gruppe på fem prosent får heroin.
Her er en bakgrunnsartikkel i forbindelse med folkeavstemningen for en uke siden.
http://www.swissinfo.ch/eng/search/Result.html?siteSect=882&ty=st&sid=10019480

Anonym sa...

Einstein har kommet med sin definisjon av galskap:

Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.

Jeg aner ikke hva som er riktig løsning i narkotikapolitikken, men det er helt klart at den politikken vi har ført de siste 40 årene ikke virker, og aldri vil virke. Derfor er det bra at ministeren kommer med dette utspillet, slik at vi kan få til en debatt om nye virkemidler i narkotikapolitikken.

Anonym sa...

Enkelte kommentatorer har vært innom et interessant poeng.

De "moralsk høyverdige" er så sikker i sin sak om at de har rett, at det IKKE ER NOK at de selv etterlever sine moralske prinsipper (når de innebærer lidelse). De er overbevist om at de har rett til å KREVE at andre som IKKE deler deres synspunkter OGSÅ må etterleve dem.
Vi ser det her i narkotika-saken, vi ser det i debattene om bl.a. stamcelleforskning og eutanasi, også.

http://www.jesusandmo.net/2008/11/19/death/

Cassanders
In Cod we trust

VamPus sa...

Enig med spenn - modig av Bjarne Håkon Hanssen, som er regjeringens beste kort.

Det er bra at denne debatten nå settes i gang av andre enn litt outrerte liberalere. Det skjer nok neppe noe foreløpig, og dessverre vil nok en borgerlig regjering parkere denne debatten ettertrykkelig. Bra at Torbjørn også tør og vil ta debatten - kudos!

Anonym sa...

Pølsa har jo endelig fått litt baller.