Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, mai 10, 2007

Begrenset historiekunnskap

Hva enhetskolen gjør for historien:

90 prosent av ungdommene i alderen 15 til 20 år vet ikke hvilken utenlandsk hovedstad som ligger nærmest Stockholm, like mange vet ikke hva GULAG er og 40 prosent tror at kommunismen har økt velstanden i verden, viser undersøkelsen.

De mangler forståelse for grunnleggende begreper som diktatur og demokrati, og det er ubehagelig , sier Camilla Andersson, leder for foreningen Opplysning om kommunisme, som har bestilt undersøkelsen.

Skoleminister Jan Björklund er enig. Nå vil han endre historieundervisningen i den svenske skolen.
– Det er svært bekymringsfullt at svensk historieundervisning er så begrenset. Mange har nok ant at det ikke står riktig bra til når det gjelder historiekunnskapene, sier Jan Björklund til nyhetsbyrået TT.

Via NRK.

20 kommentarer:

partypinne sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
partypinne sa...

Einig i at historielaushet er skummelt, men kvifor er dette einskapsskulen sin skuld?

Anonym sa...

Hva med (politisk) geografi? http://youtube.com/watch?v=fJuNgBkloFE

Viking3-3 sa...

Gulgag uttales egentilg gullasj og er nasjonalretten til et land som har blomstret under kommunismen og nå blitt så rikt at de ikke lenger sender befolkningen sin til vesten for å male hus og plukke jordbær.

Ha! Jeg er da ikke domm.

*kjeder seg på jobb...* sorry.

Simon sa...

I og med at sosialister i alle år målrettet har redusert kunnskapsdelen av enhetsskolens "undervisning" til fordel for gruppearbeid og følelser, er jeg ikke overrasket.
Vi bør her snakke om en for dem god måloppnåelse.

Anonym sa...

Ser absolutt poenget ditt, men siden Oslo, København, Tallinn og Helsinki ligger omtrentlig like langt fra Stockholm på google earth synes jeg det er rart at man fokuserer på det overhodet. Det er vel strengt tatt ikke nødvendig å vite avstandene med mindre man driver med transport eller liknende, når det er relativt liten forskjell?

VamPus sa...

bluewolf: Du ser ikke at det er et problem at 90% av svensk ungdom tror at kommunismen har stått for global økonomisk vekst og at "kollektivisme" er et positivt ord?

Anonym sa...

"bluewolf: Du ser ikke at det er et problem at 90% av svensk ungdom tror at kommunismen har stått for global økonomisk vekst og at "kollektivisme" er et positivt ord?"

Synes det står 40 %... :) 90 % er vel kanskje å ta i litt. Men ja, det er et stort problem, og det skulle ikke overraske meg om det er liknende tall i Norge.

(Men jeg er også enig med bluewolf. Å ikke vite hvilken hovedstad som ligger nærmest Stockholm er vel ikke noe stort problem)

Martine Votvik sa...

Da jeg leste inlegget ble jeg litt overasket over at jeg ikke greide å se for meg hva som lå nærmest stockholm av hovedstedene, så gikk jeg på Google eart slik som bluewolf...

yess, jeg er ikke idiot alikevell.

partypinne sa...

Kollektivisme er bra!
Stalinisme er kjipt. Det er ikkje mykje kollektivt over eit partidiktatur.
Høgremenneske må etter kvart lære seg forskjell på sosialisme og stalinisme. Klarar nokon her å komme opp med ein ordentleg, ideologisk definisjon av sosialisme? Bloggeigaren sjølv t.d.?

børge svanstrøm amundsen sa...

Til partypinne - Churchill sa det ganske enkelt slik:

"The inherent vice of capitalism is the uneven division of blessings, while the inherent virtue of socialism is the equal division of misery."

Historien har vist at Churchill hadde rett.

partypinne sa...

Dårleg defininsjon.
Klarar du eller andre å finne ein ordentleg definisjon og ikkje ein satirisk sentens?

børge svanstrøm amundsen sa...

Det er ingen definisjon - det er en sann oppsummering av den sosialistiske doktrines praktiske implikasjoner som viser egalitetstankens uanvendelighet som basis for samfunnsorganiseringen.

partypinne sa...

Helsing Eurasia sitt propagandadepartement
(Note: Endre alle kjelder. Churchill døydde i 1995)

plus ultra sa...

Det største manipulatoriske trikset til sosialistene er å skape avstand til nazismen - nasjonalSOSIALISMEN. Høyre-Venstre-akse i politikk er alt for enkelt og forklarer ingenting annet enn å gi intuitivt inntrykk av avstand mellom kommunisme og nazisme..

Gruppetenking
Planøkonomi
Sterk stat
ofre noe for overordende mål
kjempe for ting "høyere enn seg selv" etc, lista er lang og definerer faktisk større likheter enn forskjeller mellom nazisme og sosialisme - det lærer de IKKE på norske skoler idag, du blir faktisk stigmatisert hvis man stiller spørsmål rundt dette som elev..

Johan R. Sjöberg sa...

Jag tror inte att dessa ungdomars föräldrar vet mer om Gulag än vad ungdomarna gör. Tyvärr.

Detta beror på statens kontroll över utbildningen, ungdomarna lär sig det staten vill att de skall lära sig. Detta gäller även om de går i så kallade friskolor, då även dessa måste följa statens läroplan.

Att helt friställa utbildningen från staten (även ekonomiskt) borde vara ett av liberalismens överordnade mål.

JK sa...

Om det er noen trøst for oss står det skralt til med flere skolesystemer. I UK tror over halvparten av elevene i ungdomsskolen at det var kaptein Hornblower (Kjent fra TV-skjermen og ikke historieboka) som vant slaget ved Trafalgar. En ikke ubetydelig del av dem mener også at Gandalf var Kong Arthurs trollmann.

Writer'n sa...

Gulag og Guantanamo er ord som bør pugges. ( Og settes i en sammenheng)

Writer'n sa...

En undersøkelse på søtti-åttitallet viste at ungdommer i Oslo trodde ku, tiger, løve og sau var de viktigste dyrene i norske fjøs.

Anonym sa...

Writern, her må du skaffe deg historiekunnskap, litt mer enn det du viser:
GULAG== konsentrasjonsleirer der folk jobbet til de døde eller ble drept, i milliontall over flere 1-år!!!!

Guantanamo kan ikke, og bør ikke sammenlignes med GULAG - aldri - skjønner du!!