Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, mai 08, 2007

Forby engelsk!

Forbundsleder i Fellesforbundet, Kjell Bjørndalen, beviste til det fulle resultatet av Arbeiderpartiets enhetsskole ved å innrømme at han ikke kan engelsk. En bitteliten utfordring nå som han er valgt inn i konsernledelsen i HydroStatoil, der konsernspråket er nettopp det. Om det egentlig gjør noen særlig forskjell på om fagforeningsfolk skjønner språket det snakkes på i styremøtene i private bedrifter kan man kanskje lure på.

Men LO er som vanlig handlekraftige. Den beste måten å løse dette på? Å forby engelsk i styrene selvsagt!

Og Norge fosser fremover...

12 kommentarer:

Egoisten sa...

Dette er bare trist. Trist på Norges vegne.. Trist.

Egoisten
- Åtgaumsforvaltar med delvis forståelse for utenlandsk

Thomas sa...

«- Vi merker at stadig flere selskaper bruker engelsk som styrespråk. Det er et demokratisk problem, fordi det utelukker en stor del av befolkningen fra å være styrerepresentanter»
... mens det selvsagt ikke er diskriminerende å utelukke utlendinger fra styrer i norskregistrerte selvskaper – de utgjør jo tross alt bare 99.9% av verdens befolkning. Disse utlendingene er jo tross alt bare aksjonærer, skal de snart begynne å oppføre seg som om de eier selskapene også? Galskap!

Ellers ganske skremmende at Bjørndalen ikke ante noe om at han faktisk skulle være representant for alle aksjonærene i Statoil-styret, ikke bare den som sørger for å opprettholde underskuddsprosjekter i grisgrendte strøk. Fatalt lite forståelse relativt til makten han har hatt.

trusted site sa...

jeg som sosialist, mener at engelsk er et imperialistisk språk brukt for å fremelske kapitalisme og derfor er jeg imot det. Forøvrig mener jeg at det internasjonale språket skal være kinesisk eller russisk, da jeg anser det som mye penere (bedre diftonger). Og det er et demokratisk problem at verdens befolkning som vil drive med handel må snakke engelsk - det er tross alt flere av oss som snakker og forstår kinesisk enn engelsk..

Som Mathias, loddefjords store sønn sier det, det er flere som snakker spansk enn engelsk og dermed burde selvsagt spansk overta for engelsk.....:-)

kjell sa...

Kompetanse? Det kan alltids kompenseres for med riktige kjønnsorganer, riktig etnisk bakgrunn eller de riktige bekjentskape.

seilern sa...

Egentlig ønsker LO å forby utenlandske aksjonærer, og med tid og stunder forby privatpersoner som aksjonærer. Da blir det hele mye enklere.

Dessuten bør de jo forby norske bedrifter å skrive interne dokumenter på engelsk (eller andre utenlandske språk), å sende tilbud på andre språk eller å akseptere bestillinger som ikke er på norsk.

Det er på høy tid at resten av verden tilpasser seg Norge (og da med LO i spissen!).

ymsekaren sa...

og so ynskjer eg at nynorsk blir eit internasjonalt maul som alle fattar og gneg på... Hvis ikkje det skjer, melder eg Noreg ut av nato!

Børge Skråmestø sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Børge Skråmestø sa...

Engelsk er vår tids latin. Det er bare å ta seg en tur på Universitetsbiblioteket. Dette handler ikke bare om den Onde Kapitalen, men om dannelse. Jeg skjønner ikke den evige angsten for engelsken. Jeg er av den hellige oppfatning at det ene ikke utelukker det andre - at lærer man seg for mye engelsk, så blir det liksom mindre plass i hjernen til norsk. Man kan i blant sitte igjen med det inntrykket. Jeg tror faktisk at det å beherske engelsk godt, bidrar til at man behersker norsk bedre. (Men nå skjønner jeg heller ikke den lignende angsten for nynorsk. Jeg har alltid vært av den overbevisning at den som kan nynorsk skriver et bedre bokmål, og den som kan bokmål skriver et bedre nynorsk. Nynorsk stjeler ingens bokmål, slik engelsk heller ikke stjeler noens norsk.)

Jeg håper det ikke var for mye dårlig norsk i denne kommentaren.

:-)

Mathias sa...

Ja hvorfor ikke. Dette er et positivt forslag. Tror noen det snakkes mye engelsk i franske styre rom? JAMAIS (aldri). Så hvorfor skal vi ha engelsk som språk i norske selskap. Dersom noen utlendinger vil bli styremedlem i norske selskap uten norsk kunnskaper har de sikkert råd til å hyre en simultan-tolk.
Det er typisk Høyre folk som alltid mener at engelsk egentlig burde vært innført som undervisningsspråk i norsk skole.
Det argumenteres med at ved å ikke ha engelsk som styrespråk så utelukkes utlendinger. For noe tull! Er det noen som tror at engelsk er fullstendig enerådene i verden? Da må de tro om igjen. Det er vel neppe veldig mange latinamerikanere og spanjoler som snakker noe særlig engelsk, selv om del også gjør det. Og i Iran, er det komplett umulig å bruke engelsk bortsett fra på turiststedene og i Frankrike nekter folk å snakke engelsk. Så hva er problemet med å ikke bruke engelsk? Og hva om et selskap har et styre bestående av en russer, en argentiner og en araber og noen nordmenn, og ingen av utelendingene snakker engelsk? Hva gjør man da? Jo man kan hyre noen simultanoversettere, værre er det ikke. Slik skjer det i politikken internasjonalt, og det kan norske bedrifter også gjøre det.

Anonym sa...

Skjønner ikke du at dette har med eiendomsrett å gjøre, en bedrift må få velge sitt eget språk selv. LO er veldig autoritære her! Ellers må jo du og være enig i at hele denne saken er tragisk. Bjørndalen??! Hallo realiteten er nå en gang at det går i engelsk og at han er inkompetent

Anonym sa...

mathias: her bommer du litt. om du tar en spanjol, en franskmann, russer og japaner og en kineser. hvilket språk kan trolig de fleste av dem snakke? altså hvilket språk er mest utbredt blant FORSKJELLIGE folkegrupper? jo engelsk. fransk har tapt på alle fronter i 100, bare franskmennene som nekter å innse det. ergo er det logisk å ha konsernspråket på engelsk da dette er det språket de fleste av representantene for de andre språkene kan.

Mathias sa...

Jeg tror nok anonym bommer stygt. De eneste av de de som kan engelsk er kineseren og japaneren. Svært få spanjoler snakker engelsk, svært få franskmenn snakker engelsk og svært få russere snakker engelsk. Men hvis noen ikke tror meg, så reis til disse landene, og se hvor langt man kommer med engelsk. Man får vel nok mat og et hotelrom, men det er det. Ja faktisk hørte jeg om en nordmann som måtte vente på flyplassen i Moskva i 12 timer, og hadde store problemer med å få kjøpt noe mat, fordi ingen snakket noe annet enn russisk.
I de landene jeg har reist, utenom Skandinavia er det bare Nederland og Storbritannia hvor man har hatt noe særlig nytte av engelsk. Hverken i Spania, i Frankrike eller i Iran kommer man særlig langt med engelsk, da er det et must å snakke de innfødtes språk i varierende grad for å si det slik. Men hvis noen ikke tror meg, så er det jo bare å reise til disse landene å teste.