Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, mai 24, 2007

Norsk-spanjoler

Ifølge NRK kan nordmenn visstnok spille en avgjørende rolle i et spansk lokalvalg. Av 9800 utlendinger i byen Alfaz del Pi er hele 5000 nordmenn. Blant kravene er at utlendinger får informasjon om offentlige tjenester på sitt eget språk. Her finnes to norske skoler, en norsk sjømannskirke og et trygdekontor.

Et annet krav er at det åpnes offentlige kontorer hvor innvandrerne kan få hjelp på sitt eget språk, skriver NTB.

15 kommentarer:

Inge Simon sa...

No habla dego , liksom ?

Innvandring for dummies:
1. Skaff jobb
2. Lær språk
3. Oppføre seg pent

Veldig enkelt, og også for nordmenn.

utfall sa...

Integrering går bare en vei veit du. Nordmenn må ikke integreres.

Inge Simon sa...

Åja, vi er jo ikke utlendinger. Akkurat som gallere.

Writer'n sa...

Og etter lokalvalget er det å løpe hjem til Norge og stemme FrP, slik at de får jaga flest mulig utlendinger hjem til landet de kom fra...Aper.

Per sa...

Writer'n: Like sikkert som at sola står opp i morgen, like sikkert var det at en eller annen "la oss skjære alle over en kam"-type kom til å dra inn en referanse til FrP i debatten. Så i tillegg til å gå i grilldress og reise på campingtur går det heller ikke an for nordmenn å ha bosted i Spania uten å bli stemplet som "FrP-velgere"?

Nordmenn i Spania bør gjøre det samme som innvandrere til Norge bør gjøre: Tilpasse seg det landet de har valgt å bosette seg i.

Bernt sa...

Tror du finner hele partispektere blant Spania-emigrantene...

Mathias sa...

Et krav i Spania for å ha stemmerett burde være at de mestrert spansk på et visst nivå. Det er altfor mange nordmenn som tror de kan bo i årevis i Spania uten å kunne mer enn "una cerveza por favor". Hagen selv burde tvangssendes på spanskkurs.

Harald H. sa...

Å, jeg blir flau på nordmenns vegne... :/

Jeg er ikke helt enig med Inges første punkt, siden jeg antar de fleste nordmenn i Spania fint klarer å forsørge seg selv m ens de er der, men punkt to og tre må jo være obligatorisk.

JK sa...

WTF. Partido Popular = Populærpartiet???
Er alle norske journalister hjernedøde eller tar de et kurs?
Ellers er jo dette gøy, tenk at innvandring kan være sett på som et gode? En fremmed tanke i norsk debatt.

Kjartan sa...

Tjah, nå er det jo slik at alle kommunale tjenester (i Oslo) er pliktige til å stille med tolker om personen som fremmer sin sak ikke prater norsk. Hvorfor er det verre at nordmenn i utlandet krever det i områder de utgjør et stort mindretall?

(Spiller bare djevelens advokat, personlig er jeg veldig for at alle skal lære det språk som snakkes i det landet man befinner seg i, jeg bare registrerer at de samme som maner nordmenn til å slutte å være nordmenn i utlandet er de samme som jubler over pakistanske flagg i 17. maitog og den slags....)

Hønemor sa...

per m.fl: det er vel bare Frp som har to (eller flere?) lokallag på Costa del Sol.

Den gjengen mangler så til de grader selvinnsikt at det nesten er morsomt -hadde det ikke vært så uendelig trist.

Anonym sa...

Nordmenn som bor i Spania bør beherske spansk. Akkurat som såkalt morsmålsundervisning bør fjernes her i Norge, bør norske takle spansk i nettopp Spania. Jaja, nordmenna har i hvert fall ikke bombebelter på seg...

Eva sa...

Mathias, regner med at vi da bør kreve det samme av utlendinger som skal stemme i Norge?

Per sa...

Det viktigste er vel at man gjør seg forstått og ikke belaster det offentlige hverken med morsmålsundervisning eller spanskundervisning. Engelsk er et relativt internasjonalt språk som vel snakkes av de fleste spanjoler, og jeg skulle tro at man klarer seg bra med noen spanske fraser supplert med engelsk. Det er ihvertfall min oppfatning etter ferieopphold i Spania.

Mathias sa...

Du godeste Per! Du kan da ikke ha beveget deg særlig lengre enn 100 meter lengre inn i landet enn siste turistbaren i Torremolinos eller Torrevieja eller hvor du har vært? På de aller fleste steder i Spania kommer man liten vei med engelsk, såsant man ikke besøker en engelsk bar. Og en svært liten del av spanjolene snakker engelsk. Ikke en eneste av mine medstudenter i Madrid, behersket engelsk noe nevneverdig grad. Nei i Spania er det nok spansk som gjelder, og det er noe de fleste må innfinne seg med, på samme måte som at det i Iran, er det persisk som gjelder.

Så til anonyme som vil fjerne morsmålsundervisningen. Til det må jeg si at morsmålsundervisningen har en flersidig hensiktig. Det er ikke bare fordi ungene skal kunne kommunisere med familien i hjemlandet, men tjener også den hensikt at den er med på å bidra til språklig kompetanse i Norge på et mye høyere nivå. F.eks. hvis barn av arabisk herkomst i Norge, må lære seg arabisk i voksen alder i forhold til om de lærer det som barn. Dette er med på dekke behovet for arabiske tolkere og oversettere. Man har jo masse litteratur som det hadde vært fint å få oversatt til norsk.

Antydes det at innvandrere i Norge bærer bombelbelte på seg?, da må vedkommende anonym være litt på viddene. Til nå har det ikke funnet sted noen bombeaksjon i Norge, og kun en promille av verdens muslimer er å regne som terrorister.