Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, november 16, 2006

Gi barna kunst før kunsten tar dem...

Dersom skolen dreper leselyst hos barn så lurer jeg på hva offentlig finansierte (eller ligger det implisitt?) kunstprosjektene rettet mot den samme gruppen gjør for kunsten:

•- I Ålesund vil gruppen BOA scenekunst filme intervjuer med barn og unge mellom 9 og 14 år, blant annet fra Palestina, som snakker om lykke. Filmopptakene skal mikses sammen med to klovner på en scene omgitt av musikkformen stomp. Prosjektet heter "Klapp!".

•- Møte mellom to ulike kulturer, norsk og brasiliansk, gjennom to ulike dansestiler - laus og capoeira - skal formidles i danseprosjektet "Jamsis". 'Jamsis' er et valdresuttrykk som betyr parallelt.

•- I "Konsert med animasjon om universet" av Grimfilm i Oslo skal 7-10 åringer få et møte med universet gjennom animasjon og fortelling. Elin Grimstad vil samarbeide med aktører innenfor scenekunst og rådføre seg med eksperter på universet.

•- I prosjektet FP2#halt/haut skal scenekunstaktør Goro Tronsmo fra Oslo utstyrer skuespillerne med kameraer som gjengir deres point of view projisert.

•- The Priest and his servant Balda fra Sandnes Mediaproduksjoner i Larvik skal gjøre et tverrestetisk scenisk arbeid med opera, figurteater og animasjon basert på en norsk rekonstruksjon av Dmitri Shostakovichs opera.


VamPus tok med en venninne (sosialdemokrat med naturfaglig bakgrunn) på en moderne oppsetning av "Maria Stuart" på Nationalteateret og hun påstår at hun fortsatt våkner skrikende om natten..

10 kommentarer:

Anonym sa...

Djupedalene i dept.et er sikkert ute etter å gi ungene såpass avsmak for kunst & kultur at de for all fremtid vil avstå fra å konsumere slike "produkter" i noen form og avskygning. Mindre penger i lomma på de som har noe å selge, med andre ord, i god SV-stil.

Men, hva skal egentlig ungene lære i løpet av 12+ år på skolen, da?

Anonym sa...

Og 'jamsis' betyr nok ikke parallelt heller? I så fall ville 'jamsis nerslag' i hoppbakken være en god ting, men det er det IKKE.

Britt M. sa...

Det virker som noen tror at sære kunst-og kulturprosjekter er lik gode kunst-og kulturprosjekter. Jeg blir litt frista til å hoppe opp i den kulturelle skolesekken jeg også. Anlegge en litt slepen trønderdialekt, hevde meg oppvokst i et antroposofisk hjem og iscenesette et møte mellom norske folkeeventyr og riverdance. Alt pakket inn i en samisktrancejoik, fremført av tidligere sametingspresident Ole Henrik Magga.

HPL sa...

Det virker som noen tror at sære kunst-og kulturprosjekter er lik gode kunst-og kulturprosjekter.

Sier du det? Jeg har oppfattet det sånn at det er det ofte er det stikk motsatte som er det vanlige (dvs at det er lik dårlige kunst- og kulturprosjekter).
I hvert fall, blant Folk Flest™. Og på denne bloggen.

Nemo sa...

ja, slikt har ført til at også jeg har våknet opp svett og omtåket og håpet på at det bare var en vond drøm...

Men så viste det seg at drømmen var virkelighet.

Planlagt kulturnasjon? Hahahahhh. Siste land som trodde god kultur kunne sentralplanlegges var meg bekjent Nazi tyskland.

Og alt fordi Herr Hitler ikke kom inn på kunstskolen?

Hvor mange nevroser finnes ikke hos dagens kulturplanleggere? Kanskje det hadde vært billigere å slippe dem inn på kunstakademiet og beholdt dem der?

HPL sa...

Hitling i en tråd om kunst for barn. Ikke dårlig.

Britt M. sa...

hpl: merk deg bruken av "noen". "Noen" i dette tilfellet er ikke folk flest, men heller de som sitter på pengesekken...

HPL sa...

Hm, kanskje de "noen" som har bevilget penger til dette, skjønner at ungene ikke nødvendigvist vil se på det som sære prosjekter, men noe spennende som de kan delta i.
(Ja da, jeg innrømmer det: de gangene jeg er på skolebesøk, pleier jeg å sitte på kateteret og spille fløyte. Det gjelder å grafse til seg pengene uten å måtte jobbe noe særlig for dem, ikke sant;-)

Anonym sa...

Disse "noen" tror på kunsterisk integritet, i motsetning til andre her inne. Disse "noen" har også forstått at barn er usedvanlig fordomsfrie skapninger, og at de synes nye opplevelser er spennende!

Det aller meste barn får servert av kultur gjennom skolen er alt annet enn "riverdance og joik," så også argumentet om at disse "noen" fremelsker det sære faller på sin egen urimelighet.Rikskonsertene, for eksempel, presenterer et bredt tilbud av populærkultur.

Og til dere som på død og liv skal komme trekkende med "regimer vi helst ikke vil assosiere oss med", som det så fint heter:

Hitler, eller Stalin for den saks skyld, var ikke akkurat kjent for å digge nyskapende kunst.....!
Og hvis vi skal fortsette den komplett absurde Nazi-diskusjonen:
Giske har desentralisert kulturplanleggingen, ikke sentralisert den. Følg med!

HPL sa...

Tilsammen 1 million kostet det for disse fem prosjektene.
Har fremdeles til gode å se VamPus skrive en posting som driter ut Per Ditlev-Simonsen som er ansvarlig for at Oslo kommune må betale Knut Steen to millioner for en statue de ikke vil ha.