Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, november 14, 2006

Homoplan

Pynteministeren bedt tretten byer om å lage en plan for å forbedre homofiles situasjon. Vet ikke helt hva det skulle være? Flere blomstertorg? Male alle offentlige bygninger i pastellfarger?

"- Jeg er ikke så sikker på at det er de store byene som trenger dette mest, sier ordfører i Hamar, Einar Busterud, til Hamar Arbeiderblad. Han utdyper det med at han tror det er enklere å leve som homofil i Oslo enn mange andre steder i landet. Han er ikke sikker på at behovet for en handlingsplan for homofile er tilstede, men vil se på saken."

I følge bekjente som vanker på London ville en betydelig forbedring være å arrestere guttegjenger med minoritetsbakgrunn som morer seg med å banke opp homofile på vei fra byen. Siden politi og rettsvesen ligger under staten og ikke kommunen, så hadde det kanskje vært en idè å ta dette opp med kollega justisminister Knut Storberget. Men så er jo Karita Bortevekkimellom mer kjent for å ville gjøre noe, enn å gjøre noe fornuftig.

Ingen tatt for homovold - Voldsbølge mot homofile i Oslo

24 kommentarer:

Anonym sa...

Merkelig at artikkelen du har linket til i så stor grad omhandler minoritetsungdommen, når det i samme artikkel står følgende:

"Vold mot homofile er ikke noe nytt. Etniske nordmenn står for størstedelen av den."

VamPus sa...

Eva: det kan være fordi at den voldsbølgen man opplevde i sommer ikke var den "sedvanlige" norsk mann slår ned homse i fylla, men gjenger som gikk direkte etter homofile. Men om flertallet av overgrepene er fra etniske nordmenn, samtidig som at økningen av vold skjer av gjenger - skal man da overse gjengvolden av hensyn til kulturelle forskjeller?

Anonym sa...

Jeg sa ikke at man skulle overse gjengvolden, men at det er litt merkelig å fokusere så ensidig på innvandrergruppene når det tydeligvis trengs en opprydning blant oss etniske nordmenn også (er det den riktige betegnelsen på oss i dag, tro..)
Så nei, det skal ikke overses, men ikke flytte fokuset over på innvandring. Artikkelens punkter gjelder jo alle overgripere uansett bakgrunn, og overskriftten på de 3 punktene om årsaker kunne like gjerne vært:
Hva er grunnene til slike overgrep? I motsetning til Hva er grunnene til slike overgrep fra enkelte etniske minoritetsungdommer?

Anonym sa...

Eva:

Men da betyr det jo at vi blir noedt aa gaa i oss selv (horror!). Og det kan vi jo ikke ha noe av! Nei, gi skylda til innvandrerne, sier jeg... er det ikke det vi har dem til?

Anonym sa...

Nei Øyvind, innvandrerne er ikke her for at vi skal ha noen å skylde på. De er tvert i mot importert av venstresiden slik at de kan skape en følelse av skyld hos de av oss som hører naturlig hjemme her (jepp, nordmenn). Vi skal ta inn over oss skylden for manglende integrering, for at samfunnene de kommer fra ikke fungerer, for at de har antikverte syn på kvinner og homofile. Ja, for det er vel den hvite manns skyld at innvandrere angriper homofile?

Så snart man peker på en feil som begås av innvandrergrupperinger og den ikke kan snus mot den opprinnelige befolkning så er forsvaret ALLTID at dette er også noe ikke-innvandrere gjør. Merkelig hvordan man aldri vil diskutere reelle problemer med innvandring, men alltid finner at problemet er noen andres skylde eller er like stort andre steder...

Anonym sa...

Det bør ikke overraske noen med en elementær forståelse av prosentregning at det (ennå) vil være flest nordmenn som banker homser. Det er jo tross alt ikke så mange innvandrere i Norge, og følgelig blir det først interessant når vi ser på veide tall. Jeg kjenner flere homofile i Oslo, og de bekymrer seg for muslimske gjenger laaangt mer enn norske Ola og Knut. Sikkert for de er rasister. Uansett er det at muslimer denger homser en trend som beriker hele Europa.

Strømmen påstår tilsynelatende at nordmenn automatisk legger skylden innvandrere, men slik føler han kun fordi han alltid automatisk frikjenner dem. I kraft av å være innvandrere, så er de for Strømmen alltid ofre, og at de skulle være overgripere oppleves som en absurd umulighet. (Dette vil han selvfølgelig blånekte, men hvis man for bare et øyeblikk aksepterer min innsikt, kan man forutse hvordan Strømmen vil reagere i 90-95% av tilfellene.)

Sebastian sa...

Vampus har her tatt opp et svært viktig tema. Volden fra etniske-nordmenn er også et svært viktig emne, men i dette innlegget har hun fokusert på et annet aspekt av diskrimineringen. Det er viktig å få begge sidene av saken for å differensiere og skjønne mer av det. Men det blir likevel noe for dumt å mene at hun gjør feil i å srkive som hun gjør.
Neste gang er det kanskje homofili-hets fra en etnisk nordmann som er på dagsorden - vil dere da skrike om "hvorfor snakker du ikke om hets mot homofile fra invandrermiljøer?"

VamPus sa...

Sebastian: skulle ønske du hadde rett, men i og med at jeg er på høyresida er det viktigere å stemple meg som rasist enn å ta tak i saken.

Tre ting;
1. Bekkemellom sier at "byene" må gjøre noe. Hva da? Kommunale informasjonskampanjer?

2. Når det gjelder kriminalitet er fortsatt politiet underlagt staten, ikke de enkelte bykommuner.

3. Gjenger med ungdom med minoritetsbakgrunn som går ut for å banke homofile er et reelt problem i Oslo. Og det var økning i denne type vold som førte til overskriften "voldsbølge" i sommer. Det førte til at å lage en borgervernsgruppe mot disse gjengene ble diskutert. I mitt hode er det bedre å si at minoritetsgrupper som banker homser er et problem og få det løst, enn at vi får borgervernsgrupper som går løs på gutter med minoritetsbakgrunn fordi de tror de kommer til å banke homofile.

Når det er sagt er jeg ikke for ekstra lovgivning for hatkriminalitet. Jeg kjenner folk som uprovosert har blitt knivstukket og slått ned ute, og jeg mener at det å bli knivstukket eller slått ned uansett grunn bør gis strenge straffer - uavhengig av hvem offeret er.

John T. sa...

Kjære Vampus,
Jeg kunne vel ikke la den gå upåaktet hen. Ber deg ta en kikk på homoplanen som Erling Lae og byrådet i Oslo la fram i sommer: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article1337957.ece

Det er på ingen måte overflødig, og jeg synes du burde være storsinnet nok til å si at det er bra at Karita har latt seg inspirere av den jobben Lae og LLH Oslo og Akershus har gjort i denne saken.

Vold begått av 'innvandrerungdom' mot norske homser er langt fra den største utfordringen vi har. Unge homofiles identitetskrise som følge av det å være usynlig minoritet uten forbilder fører har langt verre konsekvenser.

Vi er mer utsatt for psykiske lidelser og selvmord og har langt høyere og hardere rusforbruk enn den generelle befolkningen. Dette tar liv. Og den hatvolden som er omfattende og annet enn ett nyhetsverdig unntak er den som foregår innad i familien.

Jeg ble faktisk skuffet over å lese det du har postet i dag. Det var billig, ugjennomtenkt og lite fornuftig av deg.

Men kunne du snu angående kåte Kåre, så kan du vel ombestemme deg nå og.

Anonym sa...

byene, samfunnet - et fett så lenge det blir gjort, liksom. :D

Anonym sa...

Jeg ble overrasket over hvor lite som har skjedd med holdningene til homofile siden jeg var yngre (nå er jeg 45).
Jeg satt ganske lenge en festlig kveld og hørte på historier fra en god venn om hans barndom og ungdom på et ikke så veldig lite sted ikke så langt fra Oslo. Veldig trist historie, om familie og naboers holdninger. Jeg tenkte at mye av dette var historie, men visstnok desverre ikke.

Jeg visste forresten ikke at han var homse før etter mange år. Det er ikke så viktig for meg hvem mine venner tenner på. Jeg mener at det er slik det bør være.

Men grunnen til det er viktig å snakke om innvandrer, dvs muslimske, gjengers vold mot homser, er at deres åndelige ledere benekter at homofile finnes, og inviterer imamer til sine moskeer som går inn for steining av homofile.
Perspektivet er da noe annerledes enn norske holdninger. Når hørte noen at en prest gikk inn for steining ? Ca 200 år siden.

Anonym sa...

"I kraft av å være innvandrere, så er de for Strømmen alltid ofre, og at de skulle være overgripere oppleves som en absurd umulighet".

Folk får vel lesa kva eg har sitert Fadela Amara på når det gjeld nettopp det.

Så kan dei trekkja sine eigne konklusjonar, tenkjer eg.

Eller dei kan lura på kvifor eg meiner at europeisk venstreside har si eiga form av galskap.

Sidan eg har eit nært familiemedlem som nok kan fortelja ein del om korleis det er å vera homofil i eit trangt fjordhol på vestlandet synes eg kanskje, som Eva, at det er eit noko underleg fokus her.

Å kjempa mot fordommar burde då vera like naturleg om det er nordmenn (kva det no enn er, sett i lys av den nylege debatten) som er skuldige i dei? Eller er det berre slemme innvandrarar me skal snakka om no for tida?

Anonym sa...

For øvrig synest eg ikkje noko om folk som stempler VamPus som rasist. Kven det no enn er som gjer dette.

Eg synest berre det er noko lettvint med vinklinga her. Og at det kanskje ikkje er "minoritetsbakgrunnen" som er det viktigaste, men det at folk "morer seg med å banke opp homofile". Eg veit om nok av folk som har mora seg med homofile på diverse måtar til å seia meg einig i at det burde gripast inn. Også frå politi og rettsvesen.

Samstundes er eg redd for at det nok er litt for seint når det er nettopp desse ein reknar med skal berga situasjonen...

Anonym sa...

"Men det blir likevel noe for dumt å mene at hun gjør feil i å srkive som hun gjør"

Til og med når hun bruker et problem for å kritisere regjeringen for faktisk å ta tak i et annet problem?

Anonym sa...

Nå skal de liksom få ta homsevolden fra oss også? I alle år, i bygd og by, har vi fritt kunnet banke og trakassere homser og skruller i våre hvite og heterofile lokalsamfunn. Verken Ap-ordførere, lensmenn eller Høyre-skribenter har noen gang fattet interesse for denne urnorske og velfungerende tradisjonen.

Jeg støtter Vampus helt ut, vi samer, kvener, tatere og nordmenn bør kunne forlange såpass toleranse og respekt for vår kultur, at våre homsevold-tradisjoner kan praktiseres uten innblanding og utvanning fra fremmedkulturelle.

Disse innvandrergjengene bør derfor tas hardt.

Anonym sa...

Simon, nei steining er ikke noe stort problem i Norge. Men det er ikke tvil om at mange norske prester er det, og at den typen diskriminering som de driver med gjør saken ikke enklere for de homofile! Tvert i mot hadde kanskje steining vært enklere, da det burde vært lett å få has på. At prestene mener og synser og diskriminerer ved ansettelser, er det dessverre ikke så lett å få gjort noe med. Jeg sier det igjen: PÅ tide å kvitte oss med denne kirken.

Og Vampus, jeg er ikke blant de som er ute etter "å ta" deg, og det er synd at du føler det så kjapt slik. I min første kommentar, dreiet det seg om hva avisartikkelen skrev, og ikke ditt innlegg. Det var litt ironisk å lese at de mente at etniske nordmenn stod for størsteparten av problemene, og deretter kun fokusere på hvorfor innvandrerne hadde slike holdninger..

Anonym sa...

Utviklingen i denne debatten er ganske illustrerende for hvordan man forholder seg til problemer knyttet til den ikke-vestlige (særlig muslimske) minoriteten i Norge og andre land i Europa. Det er faktisk svært vanskelig (i land som Sverige nærmest umulig) å diskutere problemer tilknyttet dette segmentet av samfunnet fordi det alltid kommer flere ubetenksomme apologeter som påpeker at de samme problemene også finnes i storsamfunnet. "Jamen, det samme problemet har jo hvite nordmenn, lissom!" (Se første post i denne tråden...)

De tror de gjør minoritene en tjeneste ved å skjerme dem for all kritikk, og resultatet er naturligvis stillstand og stagnasjon i innvandrermiljøene mens utvikling og fornyelse skjer i andre miljøer hvor konsentrasjonen av pigment er lavere. Jeg tviler, men kanskje vil Eva med tiden forstå dette, men Strømmen derimot, han virker uhelbredelig og ute av stand til å tenke en ny tanke.

Anonym sa...

Kjære anonym, vennligst les første post om igjen og om du fortsatt ikke tar poenget, les neste siste post for en presisering. Jeg tar ikke stilling til debatten med synes det er merkelig/pussig/artig at Aftenposten skriver:
"Vold mot homofile er ikke noe nytt. Etniske nordmenn står for størstedelen av den."
For deretter å følge opp dette med mange punkter om hvorfor minoritetsungdommen banker homofile.
Poenget mitt er ene og alene at det ble en merkelig blanding. Jeg er helt enig i at det er viktig å fokusere på disse punktene, og uten den gjengitte setningen, synes jeg artikkelen hadde vært grei. OK, point taken?

Anonym sa...

Eva, du bommer litt når du hevder at "Vold mot homofile er ikke noe nytt. Etniske nordmenn står for størstedelen av den" er et ubestridelig faktum. Påstanden er en ikke-kvantifiserbar kvalifikasjon Åmås har tatt med i artikkelen for å prøve å gardere seg mot anklagene om rasisme som ofte følger når man påpeker ubehagligheter i innvandrernes kulturer.

Litt av problemet med vold mot homser er at det ikke finnes noe register over "hatkriminalitet" i Norge. Å derfor insistere på at etniske nordmenn står for mesteparten av volden mot homofile kan derfor ikke understøttes med henvisning til statistikk.

Det som derimot kan understøttes er at innvandrerungdom er overrepresentert når det kommer til voldelig kriminalitet, selv når vi regulerer for sosiale faktorer. Det er derfor ikke unaturlig å anta at innvandrerungdom også er overrepresentert på voldsstatistikken mot homofile.

Jeg har homsevenner som rapporterer fra Amsterdam, som er tidligere var Europas homsehovestad, at de knapt tør å vise sin legning offentlig lenger, av frykt for overfall. Dessverre er det slik at disse overfallene i liten grad kommer fra innfødte nederlendere. Jeg frykter at denne utviklingen skjer i Norge også.

Anonym sa...

Kjære, Eva. Du valgte å sitere følgende to setninger fra en hel artikkel i Aftenposten: "Vold mot homofile er ikke noe nytt. Etniske nordmenn står for størstedelen av den". Videre skriver du at "det er litt merkelig å fokusere så ensidig på innvandrergruppene når det tydeligvis trengs en opprydning blant oss etniske nordmenn også" - altså, refererer du her til fokuset i Vampus' innlegg eller i overskriften til Aftenposten?

Hvis du forsøker å ordlegge deg litt mindre tvetydig, og tilsvarende mer klart i fremtiden, så skal du se at misforståelsene blir færre. Selv skal jeg lese innlegg jeg svarer på mer nøye. Uansett, hvis det virkelig er slik at du tillater et fokus også på problemer tilknyttet innvandrergrupper, så imponerer du utvilsomt med det.

Anonym sa...

Anonym, He he det er ganske fornøyelig å bli misforstått så ofte. Lurer på hvilken "side" dere alle egentlig tror jeg er på. Hvor hører jeg hjemme politisk? For ente gang. Mitt innlegg omhandler artikkelen som det var linket til.

Kjartan, når har jeg hevdet at "Vold mot homofile er ikke noe nytt. Etniske nordmenn står for størstedelen av den" er et ubestridelig faktum?

Anonym sa...

Eh, hvis du ser din første kommentar, så bruker du sitatet for å vise til noe du anser som et motsetningsforhold i Åmås's kronikk. Deretter fulgte du opp med settningen ”…det er litt merkelig å fokusere så ensidig på innvandrergruppene når det tydeligvis trengs en opprydning blant oss etniske nordmenn også”…

Anonym sa...

Ja, og da snakker jeg fortsatt om artikkelens fokus..
Nå gidder jeg ikke svare mer. Jeg vet hva jeg kritiserte så får du mene hva du vil mht til hva jeg kritiserte. Dette blir svært uinteressant for alle ;-)

Anonym sa...

Det er da også merkverdig, hvordan enkelte selvutslettende nordmenn(?) søker å finne feil og mangler ved seg selv og sine, i et forsøk på å bagatellisere innvandrernes feil.

Det er vel åpenbart at den jevne nordmann fortsatt har et stykke igjen før han fullt ut aksepterer alle aspekter ved homofili, men hvorfor utsettes hel- og halvhomofobe nordmenn for så mye kraftigere skyts enn de ditto innvandrerne?
Hvorfor har ingen imamer blitt utsatt for den samme stigmatiseringen og stemplingen som biskop Kvarme ble utsatt for? I forhold til imamene er selvsagt Kvarme en ravende liberaler, men det er allikevel han som blir utnevnt til den store satan. Når får vi forresten den første lesbiske imam?