Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, november 03, 2008

Smartere enn en amerikaner

Jeg fascineres stadig vekk av nordmenns harselas over dumme amerikanere som ikke en gang vet at Oslo er hovedstaden i et land med 4,5 millioner innbyggere. Vanligvis spør jeg da om de kan nevne fem hovedsteder i de amerikanske forente stater, og får som regel et uforstående blikk tilbake.

Dersom amerikanere er dumme fordi de ikke kan hovedstedene i de rundt femti europeiske landene, så forventer jeg faktisk at nordmenn kan navnet på samtlige stater i USA - og hovedstedene i flertallet av dem. Til min overraskelse merker jeg at det som regel ikke er tilfellet. Men det er amerikanerne som er dumme, må vite. (At de færreste nordmenn ikke kan hovedstedene i europa heller, skal jeg ikke gå inn på).

Nå er jo de aller fleste lesere av VamPus' Verden over gjennomsnittelig intelligente og kunnskapsrike, men du kan jo kjapt sjekke om du egentlig bør holde kjeft om "dumme amerikanere" ved å ta denne lille testen (uten hjelp fra google).

Jeg fikk bare 6 av 10, men så mener jeg heller ikke at amerikanere generelt er mer dumme enn andre. Enn du?

26 kommentarer:

Anonym sa...

10 av 10 (litt usikker på NC), men er nok ikke lurere enn en amerikaner uansett.

Anonym sa...

5 av 10, og amerikanere er like dumme som alle oss andre :)

AstridVU sa...

Jeg fikk samme score som deg, men jeg vil si "jeg fikk hele 6 av 10" og ikke "jeg fikk bare 6 av 10", så det sier nok noe om utgangspunktet :) Ellers vil jeg si at du får frem et godt poeng, sammenlikningen din er helt på sin plass!

Sondre Olsen sa...

Amerikanere er ikke dumme. De er
rare
.

Anonym sa...

Jeg vet ikke om jeg er plagsom eller hjelpsom nå, men: "At de færreste nordmenn ikke kan hovedstedene i europa heller, skal jeg ikke gå inn på". Jeg antar det skal være "fleste".

Jeg vet ikke om jeg er helt enig i at det er like naturlig å bry seg om delstatshovedsteder, bare fordi landet er stort og folkerikt. Jeg synes f.eks ikke det er like naturlig å kjenne de ulike hovedstedene i de tyske regionene som å vite hovedstaden på Island.

Men uansett: Jeg tror en hovedstadsquiz om Afrika også ville vist store kunnskapshull, både for meg selv og mange andre nordmenn. Men det er selvsagt mye mer artig å gjøre narr av amerikanere som ikke kjenner annet enn sitt eget kontinent ...;-)

Anonym sa...

To av ti. At jeg er elendig på hovedsteder har jeg alltid visst, men at jeg faktisk hadde scoret bedre om jeg klikket tilfeldig finner jeg noe skuffende. Spessielt skuffende er det at jeg greide å få feil på Pensylvania, der jeg selv har bodd i et år :P Til mitt eget forsvar får jeg si at hovedstader i amerikanske stater er en veldig begrenset måte å måle kunnskapsnivå på. Men så har heller ikke jeg vært blant dem som har klaget på at amerikanere er dumme eller dårlige i geografi.

VamPus sa...

Tor: "feil på Pensylvania, der jeg selv har bodd i et år"

Ja, DET er vel litt pinlig.

anonym: "Jeg vet ikke om jeg er helt enig i at det er like naturlig å bry seg om delstatshovedsteder, bare fordi landet er stort og folkerikt."

Vel, hvis man klarer å sutre om at amerikanere ikke kan hovedstaden i et land med 4,5 millioner innbyggere (som knapt kan kalles en forstad enkelte steder i USA), så bør man i hvert fall vite hovedstaden i en stat som er verdens 8. største økonomi (falt fra femte på bare fire år, gitt). Eller holde kjeft.

Jeg foretrekker egentlig det siste.

Anonym sa...

4 av 10. Ganske bra med tanke på at den eneste staten jeg ikke klikket på måfå var Texas ;)

-nessie

Anonym sa...

...i tillegg til at det er et «hillbilly-country», der det er en god del innavl og påfølgende mange som har en IQ som ikke er særlig høy...

Professor i historie ved Universitetet i Oslo, Ole Moen.

http://www.nettavisen.no/verden/
article2341430.ece

Anonym sa...

Fikk 8 av 10, og sendte beskjed til Aftenposten at det ikke heter "Minnapolis", men Minneapolis.....

Anonym sa...

9 av 10 rette her.

Kjetil.

Arnfinn Pettersen sa...

Bare seks av ti, men er heldigvis i godt selskap ...

Anonym sa...

Det blir en litt urimelig prøve, sett i lys av grunnlovstillegg 9 3/4. Som kjent sier dette at det er forbudt å ha en delstatshovedstad som noen har hørt om.

Et skikkelig lurespørsmål ville være å spørre om hovedstaden i Massachusetts, som faktisk er Boston. Olympia, Washington er mer slik det skal være.

Anonym sa...

I dagen Daily Telegraph går Stephen Fry, meget TV aktuell i Norge for tiden, og angriper ikke Amerikanerne, men sine egne landsmenn for å være uvitende ogforutinntatte, og har ellers masse godord om disse knølene på andre siden av Atlanten, som jo ikke har bidratt til menneskehetens beste på noen som helst positiv måte.

kjell

Anonym sa...

10 av 10
En har da sett på Animaniacs...

Olds69

Anonym sa...

Jeg er sjokkert over at jeg klarte så mange som 7/10 :D

Anonym sa...

Det kan du si :P Men det sier også en del om at det ikke legges veldig lite fokus på hva som er hovedstaden i et land, men ganske stort fokus på hva som er hovedstaden i land. Jeg vet tross alt hovedstaden i alle landene jeg har vært i :P

Amos Keppler sa...

Nå slutter jeg aldri å bli forbløffet over hvor navlebeskuende nordmenn er, men det er ingenting i forhold til amerikanerne.

Forøvrig: mange amerikanere i slike undersøkelser klarer ikke å plassere usa på kartet engang....

Jeg klarte forøvrig 8 av 1o, uten engang å tenke meg om noe særlig.

Kongen på Haugen sa...

Greide 8 av 10 på veldig kort gjennomgang. Men helt enig med Vampus, hvorfor lære hovedsteder i små land som ikke vil være med i verden?

Traff noen tyskere for en del år siden, de trodde meg ikke da jeg fortalte hvor få som bodde i Norge. "Vi har knapt delstater med så få mennesker", sa de. Noen delstater med mindre enn 4,5 millioner har de, men de visste at Oslo var hovedstaden

Anonym sa...

Jeg møtte en fyr i London som trodde Norge var det lille landet ved siden av Belgia.

Engelskmenn er så dumme at!!

Anonym sa...

9 av 10 rette men klarte som Tor også å bomme på hovedstaden i Pennsylvania. Lærte visstnok ingenting av å bo i den staten i halvannet år. Men, så lenge jeg vet at hovedstaden i Norge er ... ehhh...

Anonym sa...

7 av 10.

/IvarE

Anonym sa...

8 av 10, men ville klart maks tre uten oppgitte valgmuligheter.

Og Animaniacs er jo forresten et utmerket tips:
http://www.youtube.com/watch?v=sNUDDaEOvuY&feature=related

-nils

Anonym sa...

Jeg har aldri hørt nordmenn klage over amerikanere som ikke vet hovedstaden i Norge. Det er jo helt absurd at man skulle forvente det.

Hvor mange europeiske hovedstader sitter som spikret hos den gjengse nordmann? Hvor mange Norske kommuner eller fylker sitter som spikret hos den gjengse nordmann?

Det jeg har hørt nordmenn le av er amerikanere som tror Norge er hovedstaden i Sverige. Og det er jo unektelig ganske morsomt.

Konklusjonen er vel at du omgås feil folk VamPus om din omgangskrets har slike holdninger.

Anonym sa...

Har diskutert tilogmed med legestudenter som hevder at "amerikanere er dumme" - for så å legge ut i breial stil om siste emne innenfor studiet sitt, og sitere direkte fra en amerikansk lærebok... jeg kvier meg for å gå til norske leger jeg!

Anonym sa...

Hørte en gang om en visepresidentkandidat i USA som trodde at Afrika var et land. Men det er sikkert bare en god historie. Jeg mener, hallo, liksom ...