Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, november 24, 2008

Ubrukelige fly verdt 69 millioner

Arbeiderpartiet presset i fjor sommer gjennom hastekjøp av nye transportfly til forsvaret til en prislapp på 3,6 milliarder kroner. Kjøpet ble gjennomført uten anbudsrunde. De begrunnet dette med at forsvarets gamle Hercules-fly var ubrukelige. Nå skal de gamle flyene selges. Forventet pris er 69 millioner kroner per fly. Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) mener flyene er i god stand.

– Vi mener de fortsatt er veldig bra, sier Bjørklund i FLO til Aftenposten. Så gode er de at vi regner med et reelt salg. Hvert fly har i gjennomsnitt ca. 14.000 flytimer igjen. Med normal bruk tilsvarer det ca. 15 år.

4 kommentarer:

Careface sa...

Det var dette med lobbyvirksomhet som et amerikansk fenomen only... Når skal vi få øynene opp for de kommersielle pressgruppenes eksistens i Norge?

Nicolai Alexander sa...

Det kan vel være at Herkulesflyene er ubrukelige for militære oppdrag, men er brukbare i humanitære oppdrag. Slik at de har ingen verdi for Forsvaret, men har verdi for sivile... Dermed kan forsvaret forvente å få penger for dem...

I og med at vi (likesinnede) mener at Norge skal bidra i internasjonale operasjoner, så må vi også være villige til å bruke ressurser på Forsvaret. Ellers så er det meningsløst tomprat vi kommer med.

Kritikken på mangel på anbud er kun til en viss grad reell. Fordi politikerne har latt Forsvaret forfalle i altfor lang tid, og en slik anbudsprosess tar lang tid.

Hvis vi vil ha anbud og en forsvar som kan sendes ut i verden, så må politikerne bevilge penger også til investeringer på et tidligere tidspunkt. Ikke kun når det blir krise.

Jeg er enig at polemikken til Forsvaret ofte er litt i overkant, og at krisestemningen kan trekkes i tvil.

Unknown sa...

Tja - ubrukelige er de vel ikke, men gamle er de jo. 39 år kan vel kalles "godt voksen" og vedlikeholdskostnadene øker jo eldre flyene blir. Selv om flyene er i god stand vil de kreve oppdateringer bl a på avionikksiden hvis de skal brukes i framtiden. I tillegg øker oppdukkende feil i antall med alderen slik at stadig flere flyvninger kanselleres.

Alle tekniske systemer har en teknisk levetid som er ekstremt lang. Problemet er bare at den økonomiske levetiden er vesentlig kortere. Vi kunne beholdt de gamle Herculesene, men kostnadene ved å holde de operative ville gått kraftig opp pga økt vedlikehold og behov for modifikasjoner og oppgraderinger.

Jeg mener forresten å huske at anskaffelse av nye transportfly nesten var i boks på midten av 90-tallet men at departementet kansellerte anskaffelsen da det var dårlig med penger og man ikke var "nødt" til å skifte ut flyene. Konsekvensen av den beslutningen og senere nedprioritering av transportflykjøp ble at de gamle Herculesene fikk nye vinger for ikke så alt for lenge siden. I tillegg ble det som kjent vedtatt en hasteanskaffelse av nye transportfly. Hadde ikke hasteanskaffelsen blitt vedtatt ville det blitt utgifter til mer enn nye vinger . . .

Anonym sa...

Problemet her er at fordi det visstnok hastet så veldig fantes det bare én eneste tilbyder, Lockheed Martin. Hadde man kunnet vente litt, kunne man fått konkurranse om leveransen fra europeisek tilbydre. Det andre problemet er at de nye Herculesene, i motsetning til den europeiske, ikke kan ha redningshelikopter, feltsykehus, eller det meste av de vanligste tunge ystyret forsvaret har. So much for Humanitær stormakt og troverdig NATO-partner...