Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, januar 21, 2008

Er Dagsavisen en drittavis?

Vi vet jo fra før at venstresiden har en forakt for det som kalles «markedet» og bedrifter som går med overskudd. Bedrifter som går med overskudd er jo grådige kapitalistiske svinepelser som utnytter arbeidere/forbrukere/barn/søte små pelsdyr med store øyne og lange øyenvipper. Bedrifter som går med underskudd er derimot moralsk høyverdige, og dersom ikke forbrukerne/borgerne (markedet) er villige til å kjøpe underskuddsbedriftens tjenester eller produkter, så skal borgerne tvinges til å finansiere virksomheten gjennom sine skattepenger.


Bare fordi en bedrift ikke klarer å gå med overskudd, trenger jo på ingen måte å bety at produktet den leverer er av dårlig kvalitet. Jeg påstår på ingen måte at Dagsavisen er en drittavis som ingen vil ha og derfor må holdes kunstig i live. Overhodet ikke.


Men regjeringens hofforgan i Oslo har mellom 2001 og 2007 mottatt 248 millioner kroner av skattebetalernes penger. Pressestøtten skal jo som kjent sikre en differansiert presse. I Oslo har vi Akers Avis Groruddalen, Ullern Avis/Akersposten, Nordstrand Blad, Aften Aften, Nordre Aker Budstikke, Østkantavisa, Lokalavisen Frogner/Lokalavisen St. Hanshaugen. Dette i tillegg til at Aftenpoften, VG og Dagbladet også dekker hovedstaden. Så hvorfor i helvete er Dagsavisen den avisen som får mest pressestøtte i Norge. I tillegg får de 6,4 millioner i driftstilskudd fra Institusjonen Fritt Ord.


Dagsavisen er en notorisk underskuddsbedrift og oppfyller derfor venstresidens krav til en moralsk og etisk forsvarlig virksomhet. De får også i år 41 millioner av skattebetalernes penger. De samme skattebetalerne betaler også for partienes informasjonsvirksomhet. Hadde det ikke vært billigere for oss alle om regjeringens pressetalsmann, Arne Strand, var ansatt direkte av Martin Kolberg?


Les også Vox Populis utmerkede raljering over Dagsavisens gjennomgående mistenkeliggjøring av bedrifter som betaler akkurat så mye skatt de er pålagt.


Teskje-varianten: Jeg er selvsagt for å fjerne både pressestøtten og støtten informasjonsvirksomhet i partiene. Når jeg blir kulturminister så er faktisk det det første jeg skal gjøre. Lille Rødts leder argumenterer overbevisende for dette:


Dersom disse blir fjernet blir det et voldsomt slag for fagforeningenes medlemstall og venstresidens dagsaviser (som Dagsavisen og Klassekampen).


And you say it like it's a bad thing...

16 kommentarer:

Anonym sa...

Lille Rødt skriver:

"Med en slik utvikling kan venstresiden bli satt tilbake i flere år"

Satt tilbake fra hva?
Planøkonomi - Arbeidsleire for intellektuelle - Beslaglegging av Kapital?

Anonym sa...

"venstresiden har en forakt for det som kalles «markedet»"???
Hvor har du det fra?
Det venstresiden har en begrunnet mistro for er et uregulert marked der kapitalistene får herje fritt og mennesker blir redusert til opbjekter.
Les gjerne Sjokk Doktrinen av Naomi Klein, og bli opplyst.

g sa...

Ikke helt sikker på om anonym nr. to er et tulleinnlegg eller ikke (og det sier jo litt, egentlig), men velger å komme med et lite svar likevel.

1) Sjokkdoktrinen. Ikke i to ord og ikke med stor D. Dååårlig norsk.

2) "The fall of the Soviets is a crime against democracy? What has that woman been smoking?"

http://timworstall.typepad.com/timworstall/2007/09/naomi-kleins-th.html

Festlig anmeldelse i Minerva også:

http://www.minerva.as/?vis=artikkel&fid=2703&id=011020071521525832

a. sa...

Johan Norberg fillerister boka til Klein her: (55:42)

http://video.google.com/videoplay?docid=-5553399066469765000&q=johan+norberg&total=28&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=5

ToDolan sa...

Jeg velger å besvare ditt spørsmål i overskriften med et tilsvarende spørsmål:

Kan fugler fly?

Adrion sa...

Den direkte pressestøtten brukes for å opprettholde aviser som strengt tatt ikke har livets rett siden de ikke har nok folk som vil lese dem til at de kan klare seg på egenhånd.
Samtidig er dette nesten uten unntak venstresidens aviser/partiorgan. Venstresiden gjør lurt i det, siden det ofte er en fordel å kontrollere media, men hvor demokratisk forsvarlig det er kan diskuteres.

http://adrionsprivatetankesmie.blogspot.com/2008/01/pressesttten-til-sosialdemokrater-og.html

geirronimo sa...

A-pressa Interaktiv, API, har over 56 aviser under sin "paraply".

På sidene til dette tullet bygd opp via pressestøtte, står det:
"Samtlige nettutgaver er bygd opp over en felles struktur, noe som åpner muligheter for utstrakt annonsesamkjøring og utveksling av innholdselementer. Avisene benytter også felles databaseløsninger og produksjonsredskap, noe som forenkler denne samkjøringen". Yepp, og forenkler kontroll over hva disse avisene skriver. Og så er de bekymret for "privat eiermakt"??

I tillegg driver de trykking i Russland - av alle områder..

Jeg viste ikke at 56 "differensierte" aviser med samme innhold kunne få pressestøtte jeg?
De bryter "lissom" med kravet om differansiering!


De har også en klam hånd på bransjebladetKampanje. Hvordan kobler jeg Kampanje mot API? Jo, de brukte samme malene og layouts i 2001, som er mønster-beskyttet. De brukte i sin tid iMaker (CMS) også, som felles plattform. Nå har de gått over til escenic.

Eierskap i norske media spiller ingen rolle så lenge han som har redaktør-retten "bestemmer" innholdet.

geirronimo sa...

LO sitt syn på fri presse kan dere alle lese her:


"LO-topp og A-pressen-eier, Roar Flåthen, er ikke begeistret for lekkasjene fra A-pressen-styrets arbeid, der tidligere administrerende direktør i Telenor Broadcast, Stig Eide Sivertsen, deltok som eier-representant for telegiganten, skriver Dagens Næringsliv.

– Dette er ikke tråd med hva representanter for eiere bør gjøre i sånne prosesser. Jeg synes det er leit at A-pressens på denne måten får et dårlig image, sier Flåthen.

Sivertsen selv sier at han ikke har vært med på å fyre opp under et politisk korstog mot LOs eierskap i A-pressen.

– Dette er tøys og tøv. Jeg har hele veien fremholdt at en ny konsernsjef i selskapet skal ha respekt for A-pressens verdigrunnlag, sier Sivertsen som også avviser at han er kilden til Kåre Valebrokk."


Kilde: Kampanje 21.01.08

Jeg synes at AP-mennesker som piper om rettferdighet skal gå kraftig i seg selv, og skjønne at ikke alle mål helliger alle midler.

VamPus sa...

anonym 2: Jeg har boka og skal brenne den ved første anledning. Skjønner ikke hva jeg tenkte da jeg begynte å lese makkverket. Jeg fikk den gratis, men noen burde betalt meg for å ta den i mot..

geirronimo: Definitivt ironisk at norske aviser blir trykt i pressefrihetens vugge, ja.. :-)

Sean Spenn sa...

"De bryter "lissom" med kravet om differansiering!"

Hehe nydelig.

Vi må heller ikke glemme at pressestøtten er konkurransevridene til fordel for nasjonale selskaper, og derfor i strid med EØS-avtalen. Bare vent å se. :)

Konrad sa...

Vel, jeg synes det er greit at bedrifter går med overskudd og jeg er ikke en ubetinget tilhenger av pressestøtte. Men: Vi har få frie riksaviser i Norge. Dersom vi ser bort fra smussavisene VG og Dagbladet, er listen kort: Vårt Land, Nationen, Dagsavisen, Dagens Næringsliv og (til nød) Aftenposten. Aposten er like mye en regionavis som en riksavis, og er stort sett veldig kjedelig. Vårt Land og Nationen er blanding av allmennaviser og menighetsblad.

Min avismeny er dermed kort: Dagsavisen og DN, dette er de eneste dagsavisene som leverer noe annet enn mainstream.

Uten Dagsavisen råder høyrefolkene i Aposten og DN grunnen alene. Uff.

Baron de Charlus sa...

Istedet for å syte over Dagsavisen, burde vi på høyresiden bekymre oss over at Norge for tiden ikke har noen større konservativ avis (og finnes det egentlig noen mindre?). Morgenbladet er overtatt av de intellektuelle, Aftenposten er blitt for liberalt, og Dagens Næringsliv er kun for økonomer.

Gi oss Chr. Friele og Hambro tilbake!

Simon sa...

Vi har ingen borgerlige aviser i Noreg. I Danmark har de 180grader.dk

abre sa...

Vampus:
"Jeg har boka og skal brenne den ved første anledning."

Men du leste den først, ikke sant? Sånn som man burde gjøre med Onar Åms bok?

Konrad sa...

Aftenposten for liberal? Oh my, hva blir det neste?

Ja, DN har mye næringslivsstoff (kjeeeedelig), men, nei, DN er ikke for økonomer, den er Norges viktigste debattorgan.

Admiral_Gringo sa...

Jeg synes også at pressestøtten bør fjernes, da media formidler underholdning myntet på å høste salgstall, mer enn å ivareta samfunnsinteresser.

Mange av argumentene her i ordskiftet er derimot renspikket tôkhögern som svenskene sier, eller idiothøire som vi sier på norsk.

Lars Hendrik Hausken