Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, januar 15, 2008

IKKE publiser bildet av Lommemannen

På YouTube, blogger og debattforum har massene nå tatt frem høygaflene og faklene og roper "Brenn, brenn" til Lommemannen og hans forsvarer Tor Erling Staff. Publikum er i ferd med å ødelegge for ofrene gjennom å publisere bilder av og informasjon om Lommemannen, på tross av at politiet uttrykkelig har bedt om at dette ikke skal gjøres.

Publikums hat mot Lommemannen og frustrasjon over at en person har fått begå seksuelle overgrep i 30 år uten at politiet har klart å samle ressursene for å få han bak lås og slå. Det er forståelig.

Men det er en grunn til at politiet har bedt om at dette ikke gjøres. Bilder og konfrontasjoner mellom ofrene og den tiltalte er en del av den videre etterforskningen for å bekrefte identiteten på Lommemannen og sikre at det er riktig mann som blir dømt. I tillegg finnes alltid faren for "copycats" - dersom det er flere på ferde er det viktig at politiet ikke tillegger alle overgrepene til en mann, men sørger for at alle sakene til ofrene blir gjennomgått og eventuelt følger opp dersom det skulle vise seg at flere overgripere er der ute.


Dette handler ikke en gang om selvforsvar - mannen er bak lås og slå. Det er ren hevngjerrighet og ønsket om å skade som gjør at bermen nå setter i gang sms-aksjoner og storstilet publisering. og skade gjør de. Publiseres bilder av Lommemannen mister politiet denne muligheten, og det går først og fremst utover ofrene.

I tillegg kommer manglende rettssikkerhet i forhold til feilaktig identifisering av den siktede, slik som muligens nå er tilfelle på YouTube.

At Tor Erling Staff forsøker å moderere den massive fordømmelsen mot hans klient er slik det bør være i et rettssamfunn. Og når massene er samstemte i sitt hylekor om korsfestelse av Staffs, så er det faktisk hans ytring som bør beskyttes - ikke ethverts utskudds mer eller mindre velformulerte angrep mot han. Helge Øgrim har en god kommentar om dette.

16 kommentarer:

kjell sa...

Denne saken har ikke tjent mange til ære.
Ikke politiet- som inviterte filmteamet fra VG til å være med på pågripelsen.
Ikke påtalemyndigheten- som allerede har konkludert med at siktede er skyldig, til og med før siktede har fått en tiltale mot seg.
Ikke media- som har hengt siktede ut slik at "anonymiteten" hans er en dårlig vits, og ellers har medvirket grundig til forhåndsdømmingen.
Ikke politikerne- FrPs talsmann har allerede tatt til orde for livstidsstraff, før saken engang er belyst i rettsvesenet.
Ikke justisministeren, som har opptrådd som en del av påtalemyndigheten.
Ikke mobben- som allerede har skreket seg hese etter blod.
Ikke forsvarsadvokaten-som så langt har laget mediesirkus av saken, med sine bisarre uttalelser.

Så langt er det bare få hederlige unntak som Helge Øgrim som faktisk har husket hva ordet "rettsstat" betyr.

Denne saken har vært et nederlag, for alle som bor i Norge, og faktisk ønsker å bo i en stat med en viss rettslig standard.

Adrion sa...

Jeg reagerer på at politiet nesten bygger opp sin sak via media, som om skal trenge media på sin side for å ha en sak - ikke en rettsstat verdig.
Staff er stort sett en fornuftig mann. En aldeles politisk ukorrekt mann hvis mening må beskyttes, selv om det er ytringer som mange reagerer på. Mange er nok enig med mannen om de tar seg tid til å tenke over saken og ikke bare hopper på hylekoret.

Anonym sa...

Politiet og pressen (som har latt politiet diktere dekningen av saken) har ansvaret for hvordan denne saken har utviklet seg. Først har politiet og pressen bevisst hauset opp saken og skapt et massivt hat. Så er det blitt sluppet ut en mengde detaljert informasjon som gjør det lett å identifisere den mistenkte. Det er helt sjokkerende.

Knut sa...

Tenk deg du har en unge som kommer og forteller deg at han stakk handa i lommen til en mann og tilfeldigvis kom til å berøre tissetassen hans. Du kan reagere på to måter:
1) Som Staff ville ha gjort, ved å fortelle ungen at det er ikke så farlig, det er ikke noe å bry seg om - bare løp ut og lek igjen.
2) Du kunne reagert som hysterikerne: Fortelle barnet at det han har opplevd er helt forferdelig, fryktelig skadelig og at han sannsynligvis må behandles av lege i lang tid.

Jeg er ikke i tvil om at for barnet vil 1) være den sunneste reaksjonsmåten.

Faktisk kan jeg ikke fri meg fra å tenke at kanskje har media og hysterikerne/bermen i ettertid forårsaket mer skade på disse barna enn det Staff/Lommemannen har gjort.

Fredrik Mellem sa...

Jeg tror vi er enige for andre gang i år. Allerede i januar.

Kyle sa...

Veldig bra at du forsvarer rettsstaten!
Alle er uskyldige til det motsatte er bevist

Hal sa...

Knut:
Du har rett hvis det var slik som du sier. Men hvordan vet du at det er det som er tilfelle? Du gjør samme feil som de som demoniserer når du bagatelliserer uten at du vet hva som har skjedd. La oss vente til vi har fått belyst i retten hva fyren faktisk har gjort, før vi hverken bagatelliserer eller demoniserer. Overgrep kan være ille for de som er utsatt for det, og spesielt det at man ikke blir trodd, er særlig vanskelig. Det er lett å sitte trygt og godt og bestemme at andre ikke har noen rett til å føle seg krenket.

VamPus sa...

fredrik: Gosh! Hva skjer? Neida. Jeg sikker på at vi faktisk er enige om en god del ting. De aller fleste mål kan man også være enige om, men det er hvordan disse best oppnås - og det er vel i hovedsak der uenigheten er?

Eva sa...

Det er ingen tvil om at vi kan gjøre saken verre ved å reagere hysterisk, men det kan faktisk ikke forsvare hva mannen gjør. Vi kan alle være enige om å dempe dette i forhold til barna OG at de er et fryktelig overtramp av barnas grenser OG mange barn vil få varige problemer i ettertid selvom de ikke har vært omgitt av hysteri. Det at folk oppfører seg dumt i ettertid kan ALDRI få minimalisere overgrepene som begås. Og vi snakker om mer enn beføling av kjønnsorgan i en lomme!

Børge Skråmestø sa...

Det blir gjerne harde fronter i en sak som dette, men jeg er enig i at hetsen mot Staff har gått for langt og at bilde av "Lommemannen" ikke må settes i sirkulasjon. Den rettsikkerheten som "Lommemannen, taper vi alle.

Når det er sagt, synes jeg det var uklokt av Staff å bagatellisere seksuelle overgrep mot barn. Det er mange måter man kan forsvare sin klient på. Staff burde ha vært mer snedig. Han burde ha visst hvordan folkedypet reagerer og hvordan mennesker som slår mynt på denne typen hysteri, som enkelte politikere, vil bruke dette for alt hva det er verdt.

Børge Skråmestø sa...

Den rettsikkerheten som Lommemannen taper, taper vi alle.

Det var det som skulle stå i posten min over. (Det er ikke lett å ligge under dyna og skrive på en iPod Touch.)

:-)

Jiervva sa...

Lommemann-saken kan deles opp i flere deler:

1. Ofrenes: Behandling, erstatning, forståelse, støtte og ellers hva som måtte være nødvendig.

2. Den offentlige rettsprosessen, herunder også gjeldende prinsipper som en god rettsprosess, med forsvar, god saksbehandling og alt som er nødvendig for at Norge fortsatt skal være en rettsstat.

3. Samfunnsdebatten
En god og utviklende samfunnsdebatt er nyttig for å utvikle samfunnet videre, men det må gjøres på et ærlig og redelig vis med balanse mellom ytringsfrihet og andre forhold. Å fortelle navn, legge ut bilde og å drive drittslenging kan fort skade punkt 1 og 2 på sikt.

Det finnes sikkert andre måter å se dette på også.

Knut sa...

hal: Politiet og media har sagt at dette er Norges verste serieforbrytelse, da må man kunne trekke den konklusjonen at det Lommemannen har gjort er fryktelig alvorlig og skadelig for disse barna. Det er dette budskapet som er sendt ut til oss alle, inkludert barna som har stukket handa i lomma til Lommemannen.

Det skulle være mulig å arrestere og dømme Lommemannen uten alt hysteriet omkring. Men politiet har sannelig hauset dette opp, både i forkant og ved at de inviterte VG med da de arresterte Lommemannen. Vedkommende i politiet som inviterte VG med, burde suspenderes omgående.

spretten sa...

Denne saken viser en ting som ingen snakker om. politiets latterlige lave ressurser til å bekjempe både denne å andre typer kriminalitet. har det å forhindre at barn blir misbrukt og traumatisert for livet en pris? storberget mener i alle fall at det er for dyrt. det er derfor han er så gnien med bevilgningene til politiet.
skam deg storberget

Morra di sa...

Knut,

Så vidt meg er bekjent, er Lommemannen også siktet for oralt samkvem (husker ikke ordlyden). Å karakterisere dette som uskyldig lek som unger ikke tar noe skade av er sykt.

Men det er uansett ikke hele poenget. Barn er forsvarsløse, uskydlige mennesker. Å utnytte dem i så stort omfang som Lommemannen ser ut til å ha gjort, er et moralsk problem også i prinsippiell forstand. Et stort problem. Nå vet jeg ikke hvor aktuelt poenget er i strafferettslig forstand. Men jeg vet at for meg er det alt annet enn bagatellmessig. Det er snakk om et så vanvittig grovt overtramp at jeg egentlig ikke synes mediedekningen kan bli for stor.

Knut sa...

Morra di

Jeg har ikke sakt at det er ok å lure smågutter (eller småjenter, for den saks skyld) til å stikke handa i noens lomme og berøre et kjønnsorgan.
Mitt poeng er at siden skaden allerede har skjedd, blir spørsmålet om hvordan minimalisere skaden. Man minimaliserer slett ikke ved å opptre som hysteriker. Faktisk, det beste du og jeg og alle andre kan gjøre for disse guttene, er å holde kjeften vår lukket og overlate til rettssystemet å ordene opp!