Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

søndag, april 16, 2006

Den korsfestede sier

Ta meg ned. Det er på tide.
Trodde jeg jeg kunne lide
det som millioner led.
Dachau, Buchenwald og Belsen,
Hvor var jeg og hvor var frelsen?
Ta meg ned.

Menneskene har bedratt meg.
Gud og djevel har forlatt meg.
Ta meg ned og bær meg bort.
La den siste bleke jøde
vidne om de andre døde
bedre enn jeg kunn gjort.

Ta meg ned. Det er på tide.
Lansegapet i min side,
Tornekronen – hva var det?
Nylig slo et barnehjerte
hjelpeløst av angst og smerte
i en gassovn. Ta meg ned.

Ta meg ned. Jeg var der ikke.
Redselen i barneblikket,
Morens gråt gikk meg forbi.
Knus mitt kors som ikke kunne
Redde den som gikk til grunne.
Ta meg ned. Gjør verden fri.

av Inger Hagerup

Da diktet ble tatt inn i en norsk skolebok på 70-tallet ble diktet beskyldt for å være blasfemisk, og etter en omgang i Stortingets spørretime fjernet fra boken. VamPus mener dette kanskje er Hagerups beste politiske dikt, men noen synes kanskje at man her heller burde gå i dialog med de kristne og forsøke å forstå deres kultur og grunn til å bli sint og såret...

8 kommentarer:

Betty Boom sa...

Jeg synes det er et vakkert og viktig dikt.

Det er menneskene som skader, ikke religionen.

Det er de samme menneskene som spikret Jesus på korset, som gasset barn til døde

Hilsen Betty Johnsen, troende.

VamPus sa...

Betty; veldig god kommentar. Det skal også bemerkes at diktet faktisk har blitt "godtatt" av kirken etter at Finn Kalvik (sic!) satte musikk til det og blitt fremført flere ganger...

Betty Boom sa...

Når du er i det hjørnet, så har Leonard Cohen kaget melodi til:Bathseba. Det virker som om at teksten er en blanding av egen opplevelse og den bibelske historien om Bathsheba.
Kort fortalt:
David så Bathsheba bade. Han ville ha henne. David fikk mannen til Bathsheba i krig. Mannen til Bathsheba het Uriah eller Urias, Han ville garantert tape.
Bathsheba ble Davids kone. Hvis noen blir plassert på en utsatt post i dag kaller vi det for en Urias Post etter etter mannen til Bathsheba. Guds straff til David: Davids familie ble alltid offer for sverdet og Bathshebas første barn døde.. Bathsheba er mor til Salomo som er barn nr. 2 (bygde tempel i Jerusalem).

Betty...igjen.

Anonym sa...

Hva med å gå i dialog med dem, forstå deres synspunkter, og etter dette faktisk finne ut at deres syn ikke kan støttes, og karikaturen, unnskyld, diktet så absolutt burde trykkes da det er viktigere enn om noen blir støtt. Da vet du også på forhånd at noen kommer til å bli støtt, og har forhåpentligvis gode argumenter for at deres følelser rundt dette ikke er like viktige som budskapet i karrikaturen, unnskyld, diktet.

Religion har ofte vært, er og kommer desværre forsatt til være et verktøy i hendende til mennesker som ønsker andres ulykke.

KEE

Anonym sa...

Et godt dikt av den gamle humanist-kommunisten og NKPeren Inger Hagerup!

Men Betty Boom tar faktisk feil. Det var ikke de samme menneskene som spikret Jesus på korset, som gasset barn til døde.

Kjenn din bibelhistorie!

Det var det jødiske prestestyret som korsfestet han, fordi han utfordret deres politiske makt. Han var en opprører. Romerne skjønte jo ikke helt greia engang - og det var folket i Jerusalem som ropte på at et simpel morder, heller enn Jesus, burde settes fri i påska.

Anonym sa...

Thank you!
[url=http://wehuvmcq.com/vjgg/tqeu.html]My homepage[/url] | [url=http://yqaaxlsp.com/sgil/sknj.html]Cool site[/url]

Anonym sa...

Good design!
http://wehuvmcq.com/vjgg/tqeu.html | http://fmtubciy.com/ysxv/wrqx.html

Anonym sa...

Hva fanden mener du med 'Finn Kalvik (sic!)' ?

Det er da allment kjent at Finn er uovertruffen når det gjelder å tonsette norsk poesi