Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, april 06, 2006

Selvgodt, naivt folkeferd

Hvem synes du dette minner om:

"Det anerkjente amerikanske TV-programmet "60 minutes" lagde tidligere i vinter en lite flatterende sending om et selvgodt, naivt folkeferd som lever isolert fra verden og stemmer på (..) antimuslimsk parti (..)."

Norge har i snart 30 år hatt innvandringsstopp. Vi bruker en overdimensjonert velferdsstat som en begrunnelse mot arbeidsinnvandring fra øst, og kaller det dumping av arbeidskraft når noen kan tilby sine håndverkstjenester på riktig sted, til riktig tid mot en rimeligere pris enn den norske rørleggeren som aldri kommer. Men den isolerte selvgode og naive folkeferda som Simen Ekern slakter på side 3 i Dagbladet i dag er altså Danmark. Ikke Norge. For sånn er jo ikke vi.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Den innvandringsstoppen er jo noe formelt lureri, det praksiseres jo ikke innvandringsstopp i dette landet.

Men dine partifelller, eller allierte, har jo fått til en durabelig innstramming av asylpolitikken. Det er langt verre, og mye større problem, enn at norske arbeidskjøpere kan hende må betale arbeidsfolk ordentlig lønn.

VamPus sa...

Mine partifeller har gått inn for en liberalisering av arbeidsinnvandring, men ønsker å beskytte asylinstituttet. Det siste tror jeg det er bred enighet om, det første er det vel bare Høyre som har vært drivkraften bak.

Anonym sa...

Jeg skjønner ærlig talt ikke hvordan de fryktsomme partier (AP, SP, FrP) kan være i mot arbeidsinnvandring med begrunnelse av at vi har en fin velferdsstat. er det de som jobber som ødelegger velferdsstaten? jeg trodde det var dem som drev velferdsstaten.

Anonym sa...

Yosh: Den misforståelsen skyldes VamPus noe skeive utlegging av problematikken. Temaet er vel at om f.eks. arbeidsinnvandringer brukes til å skvise lønnsnivået, vil det skape en økt belastning på velferdssystemet, som velferdssystemet slik det er nå ikke tåler.

Bønna sa...

Innvandring, fysj og fy.
Mørke menn, mørke kvinner, ny kultur, en annerledes relgion, konkurranse i arbeidsmarkedet…. Nesten like håpløst som om en nordlending skal trives i Oslo :)

Når kommer du på besøk hit pusen? Øl på Nøden?

Anonym sa...

Godt å se at du tar poenget, liberalisten. Innimellom kan det lønne seg å ta av de teologiske liberalistbrillene, og forsøke å vurdere samfunnsspørsmål og -problemer uten å ha standpunktet/løsningen ferdig på forhånd.

Anonym sa...

Og jepp, den første setninga i forrige kommentar var ironi, for de som ikke måtte være fortrolige med den slags.

othilie sa...

...kaller det dumping av arbeidskraft når noen kan tilby sine håndverkstjenester på riktig sted, til riktig tid mot en rimeligere pris enn den norske rørleggeren som aldri kommer...

Dette var jaggu en rund og kjapp formulering, hva er det du aksepterer på denne fronten og syns er akseptabelt? 27 kroner timen eller ligger din nedre grense for "riktig pris" litt høyere opp? De som ønsker det må gjerne komme hit å jobbe men de skal ha betalt anstendig. Vi skor oss med den mest ufattelige letthet på at noen ikke har andre muligheter til å tjene penger til et middelkasseliv enn å komme hit å bo på hospits med narkomane og kun se familien en gang hver tredje måned og signerer på hemmelige arbeidskontrakter fordi, jeg antar, venstresida i Norge er så jævlig surmaget. Det har neppe noen med at det ikke er bra for hverken det ene eller det andre.

Blir provosert av disse korte og fyndige innlegg som kun sikter på å skrape overflaten av et problem. Jeg er faktisk mer interessert i å vite hva du faktisk syns om dagens bruk av spesielt håndverkere fra Øst-Europa til sykt lave priser. For jeg har til dags dato ikke sett noen forklare hvorfor dette er så bra for Norges økonomi. En utfordring til 'Pus?

Å, dette er kanskje ikke Ønskekonserten... Sorry at jeg hang meg opp i en detalj.

Anonym sa...

40 % av Oslos syvende klasser er under kritisk grense for leseforståelse. Et godt grunnlag for et liberalt samfunn.
Jeg forstår ikke Heidi N. Lunde og dere andre som ikke fatter at frihet er fullstendig fraværende i muslimske kulturer.
Snitt IQ til mange av våre nye landsmenn er for lav til å til økonomisk/kunnskapsmessig integrering. Dere lager et klassesamfunn med kulturelt vanntette skott seg i mellom.
Hvor mange av dere har omgang mes Somaliere, Sigøynere og analfabeter?

Jo

Anonym sa...

Hvem synes du dette minner om:

"Det anerkjente amerikanske TV-programmet "60 minutes" lagde tidligere i vinter en lite flatterende sending om et selvgodt, naivt folkeferd som lever isolert fra verden og stemmer på (..) antimuslimsk parti (..)."


Hmm... USA kanskje?

geirronimo sa...

Sicocco, det er hevet over enhver tvil at USA er det landet i verden med størst innvandring ! Omtrent alle tankeretninger co-eksisterer der - og religionsfrihet er et "møst" - og så lenge du klarer å forsørge deg selv og dine, så kan du være hva du vil.

Det gjelder ikke i Europa, og generelt er europere sett på som pragmatiske, og konformister som liker å putte folk inn i grupper. Siste skudd på den stammen må vel være Chirac som gikk fra et EU-møte fordi en landsmann begynte å snakke engelsk - hvor kulturfascistisk er ikke det ?

Det blir vist kalt ensretting av engere krets i AP......

Kosialist sa...

Hvilke partier er det som vil ha en reell innvandringsstopp da?

Selv Frp ønsker jo friest mulig arbeidsinnvandring.

Anonym sa...

Sicocco, det er hevet over enhver tvil at USA er det landet i verden med størst innvandring!

I alle fall i absolutte tall.

Omtrent alle tankeretninger co-eksisterer der - og religionsfrihet er et "møst" - og så lenge du klarer å forsørge deg selv og dine, så kan du være hva du vil.

Stemmer det, med visse forbehold (se under). Muslimer anses dog som generelt suspekte etter 9/11, et faktum republikanerne gjorde god bruk av for å legitimere invasjon av Irak på sviktende grunnlag.

Det gjelder ikke i Europa

Jo, det gjelder i høy grad også i Europa.

og generelt er europere sett på som pragmatiske

Nok en gang i utvilsom likhet med våre venner amerikanerne (om dette er et negativt trekk kan derimot diskuteres). Hint: den hittil eneste filosofiske tradisjon USA har fostret kalles 'Pragmatismen'.

og konformister som liker å putte folk inn i grupper.

Dette gjelder ikke amerikanere, mener du? Ta en titt her og her, blant utallige andre eksempler fra et land hvor man ikke kan bli valgt til et embete over fylkesnivå uten å erklære sin gudstro.

Siste skudd på den stammen må vel være Chirac som gikk fra et EU-møte fordi en landsmann begynte å snakke engelsk - hvor kulturfascistisk er ikke det ?

Sorry, du klarer ikke lokke meg til å prøve å forsvare Chirac... ;-)

Anonym sa...

Hva angår dette med å "leve isolert fra verden", la meg tilføye at under 30 prosent av amerikanerne har pass og at undersøkelser jevnlig viser elendige kunnskaper om verden utenfor. Det er ikke bare innvandringsvolum det kommer an på.

Og for å forebygge misforståelse: jeg beundrer USA på en rekke måter og tar avstand fra dogmatisk/programmatisk anti-amerikanisme.

Anonym sa...

Til en rimeligere pris... tja. Mitt inntrykk er at det stort sett er andre som stikker av med profitten. Har du hatt besøk av en billig rørlegger i det siste?

Anonym sa...

297 millioner i USA, 30 % gir 89.1 millioner som til enhver tid flytter på seg - i Norge er det 35% som til enhver tid er syke, av 4.5 millioner.

Så snakker man om utdanningsnivået til USA - et land som har de fremste universiteter - du finner pokker ikke en eneste forsker i Norge som ikke bruker metoder utviklet i USA ! Husk også at de fleste flyktninger i verden reiser til USA , ikke til Norge. Hvis det er så grufult å eksistere der, hvorfor dette tallet ??

Forøvrig driter jeg i om man er USA-hater eller ikke....Men når det gjelder utvikling - Norge har det bra fordi vi selger råolje, ikke fordi vi er så forbannet kloke og smarte - sug på den !

Anonym sa...

Wam! Og en stråmann måtte bite i gresset.

Til orientering har jeg overhodet ikke kommentert det generelle utdanningsnivået i USA, påstått at det er "grufullt å eksistere der", eller engang antydet at nordmenn er spesielt "kloke og smarte".

For ordens skyld så reiser ikke alle passinnehavere utenlands, langt mindre "til enhver tid". Og det skulle kanskje bare mangle at et land med 300 millioner innbyggere tar i mot flere flyktninger enn et med 4,5 millioner? (Om de tar i mot flere i prosent av folketallet er jeg mindre sikker på, men det er lett å sjekke for dem som gidder.)

VamPus sa...

Othilie; snu spørsmålet på hodet - hvorfor gavner det Norge å kjøpe tjenester dyrest mulig? Er det bare de rike som skal ha mulighet til å pusse opp badet? Poenget er heller ikke å kun få billigere pris, men bedre kvalitet på tjenestene. Og dette handler ikke bare om håndverkere - kunnskapsarbeidere må gjerne konkurrere om norske arbeidsplasser. Det er med på å heve kvaliteten på produkter og tjenester generelt + at jeg mener at innvandring er positivt for et så monokulturelt samfunn som Norge.

Esquil sa...

USA skal ha for innvandringspolitikken. Den smaker mindre av fremmedfrykt enn den europeiske. Det skyldes vel en lengre historie med flerkulturelt samfunn, de har ikke akkurat uskyldsrene hender i rasepolitikken historisk sett.

Men de går jo feil vei i USA nå som de vil stramme inn på grensa til Mexico. Det meste har egentlig gått feil vei i USA dette århundret.

Og du, du skriver skremmende fornuftige artikler til å være blåblogger.

Anonym sa...

Hva slags kulturberikelse mener du liksom at det monokulturelle Norge har fått pga. masseinnvandring av muslimer, Vampus? Klarer du i det hele tatt å komme opp med noe, bortsett fra f.eks. den dødsslitne floskelen tilknyttet respirator som handler om de nye, spennende og "fjernkulturelle" grønnsaksdiskene?

Norge, slik jeg oppfatter det, er ikke monokulturelt - landet har i århundrer vært sterkt påvirket av europeisk kultur - en kultur som forresten er rik og dekkende nok for meg, uten at jeg ønsker å styrke influensen til såkalt kultur skapt i miljøer gjennomsyret av islam.

Riktignok har ikke europeisk kultur oppstått i et vakuum - den har tatt til seg ønskede elementer fra hele verden. Men det har vært en modningsprosess som har pågått i tusenvis av år, og ikke som et resultat av politikk som har skapt masseinnvandring i løpet av noen få tiår. Innvandringspolitikken som føres i dag skaper parallellsamfunn, og ikke "flerkultur".

Videre er det lett å skrive at man ønsker fri innvandring, men jeg tror ikke det ville tatt lang tid før du og andre ville forandret mening. Men det er klart, det ser jo søtt ut på skjermen.

Esquil said
Og du (Vampus), du skriver skremmende fornuftige artikler til å være blåblogger.

Vampus er egentlig ingen blåblogger, hvis det å være blåblogger er et uttrykk for å være på den tradisjonelle høyresiden. Liberalismen har alltid stått sterkt blant høyrefolk, men den har alltid vært samboer med konservative tanker og idéer, og det har hindret den naive utopi som oppstår når liberalismen står alene.

Vampus er ingen høyrekvinne - hun er en die-hard liberalist.

Anonym sa...

"Vi bruker en overdimensjonert velferdsstat som en begrunnelse mot arbeidsinnvandring fra øst, og kaller det dumping av arbeidskraft når noen kan tilby sine håndverkstjenester på riktig sted, til riktig tid mot en rimeligere pris enn den norske rørleggeren som aldri kommer."

Jeg har ikke noe imot arbeidsinnvandring fra øst, men de må få samme minstelønnskrav som andre arbeidere i Norge. Ellers har vi jo ikke norske bygningsarbeidere mulighet til å konkurere med dem.

Anonym sa...

Esquil: Jeg oppfordrer til mer research om amerikansk innvandringspolitikk. Hvis du vil ha tips kan du sende en mail.

Esquil sa...

Kan hende tar jeg deg på ordet.
Men å se på det store bildet er ikke en dum måte å gjøre seg opp mening på. Og hva ser man da? Det er ikke innvandrer-opprør i USA. De brenner ikke biler på gata som de gjør i Paris. Og det er til USA innvandrerne vil når de kan velge. Når tyskerne prøvde å konkurrere med dem og tilby "grønt kort adgang Tyskland" fikk de ikke en gang tak i nok folk.

Agile sa...

Esquil, ærlig talt:

"Og hva ser man da? Det er ikke innvandrer-opprør i USA. De brenner ikke biler på gata som de gjør i Paris. Og det er til USA innvandrerne vil når de kan velge."

Ikke innvandrer opprør, neivel. OK, men hva med importertopprør? For man importerte jo sorte slaver mot deres vilje, stort sett fra vest-Afrika, og disse har vitterlig gestalte ganske mange opprør. Mest kjente er Watts-riots i LA på 60-tallet, og LA-riots i 1992. Men disse passer vel ikke inn i ditt noe snevre verdensbilde (du er vel Bush-fan også, muligens?), så de ser du bort i fra.

Hvordan vet du ellers at alle innvandrere vil til USA, om de får valget? Hvis du luker bort forklaringsårsaker som språket (engelsk er et veldig ubredt andrespråk på verdensbasis, og det kulturelt sett mest dominerende) og klimaet? (New York City ligger langt i nord i USA, men er på breddegrad med Lisboa, Portugal, sånn ca.). Sett bort ifra disse hensyn, hvor mange gjenstår da? Og om du i tillegg spør ufaglærte innvandrere som faktisk dro til USA for å søke lykken, 3 år senere, om de ville valgt USA igjen dersom de hadde visst den gang det de senere hadde erfart som bosatt og arbeidende i USA, hva ville de sagt da?

Nei, jeg tror nok Esquil er nok et levende bevis på at USA-elskere og liberalister er nødt til å forenkle så godt som samtlige faktorer i sine forklaringsmodeller, for i det hele tatt å kunne komme nær å rettferdiggjøre sine uortodokse, reaksjonære standpunkter og virkelighetsoppfatninger.

Agile sa...

"Men de går jo feil vei i USA nå som de vil stramme inn på grensa til Mexico. Det meste har egentlig gått feil vei i USA dette århundret."

Det kan man jo si, Esquil! Ikke minst tatt i betraktning at svære deler av USA er dels annektert, dels kjøpt og dels erobret via krig fra selvsamme Mexico!!

Esquil sa...

OI!!

esquil USA-elsker, esquil liberalist!

Sjekk for eksempel dette.

og DU snakker om å forenkle verden!!

Sorry, men jeg klarer ikke ta resten seriøst etter dette, måhåå ut åhåhå leee..