Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, april 10, 2006

Støtte til Palestina?

Organisasjonssekretæren i SU skriver i bloggen sin at Støre må gå fordi han stopper støtten til Palestina og landets nye regjering bestående av terroristorganisasjonen Hamas. VamPus skulle ønske det var så vel, for da kunne hun for en gangs skyld gitt Gahr Støre en klapp på skuldra. Men Arbeiderpartiets wonderboy har allerede lagt ut en presisering på UDs hjemmesider hvor han skriver at Norge fortsatt vil gi omlag en halv milliard til Palestina, enten dette er å støtte Hamas direkte eller indirekte. Gahr Støre VGs versjon er litt annerledes:

"Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) understreker at den palestinske regjeringen må anerkjenne Israel og oppfylle en rekke andre krav, før pengene frigis."

Dersom Jonas trenger litt input før han endelig bestemmer seg, minner VamPus om den norske undersøkelsen som viste at 65% av palestinerne støtter angrep mot USA og Europa;

"65 prosent av de spurte palestinere har nemlig svart at de støtter Al-Qaida-angrep i USA og Europa, og at 38 prosent til og med svarer at de er sterke tilhengere av slike terrorangrep. Særlig i Gaza er støtten til Qaida overveldende. Der svarer 79 prosent at de støtter angrep i USA og i Europa."

"50 prosent mener det er nødvendig med selvmordsangrep mot israelske sivile for å tvinge israelerne til å komme med politiske innrømmelser."

En halv milliard av skattebetalernes penger for å bygge opp Palestinas evne til å gjennomføre disse angrepene virker ikke som en spesielt god idè. Det er i så fall en dyr pris å betale for at Norge skal "spele rollen som fredsnasjon i midt-austen." Da er tross alt Mercedeser i Malawi bedre.

30 kommentarer:

Eirik Stoltz sa...

Helt enig.

Mur dem inne og stopp all finansiering av et sivilt samfunn. Etter hvert vil de forstå at når vi ga dem demokrati, var det for de skulle velge våre gjennomkorrupte venner i Fatah, og ikke dem som har bygget opp sosiale
ordninger på lokalt plan.

Anonym sa...

Det er patetisk med en utenriksminister som vil strø penger over et land som ikke engang finnes ("Palestina").

Det var ille nok når de delte ut skattekroner til ekte land, nå driver de og finner dem opp også!

VamPus sa...

Sivilt samfunn? Du snakker om det samme samfunnet som støttet terroraksjoner i Europa? Og om Hamas har bygget opp sosiale ordninger på lokalt plan så er det flott. Bare de kunne la være å ha som mål å utslette staten Israel. Samme argumentasjon som at Castro har bygget opp et helsevesen på Cuba. Fint. Hva med å bygge opp et reelt demokrati?

Hvem er det forresten som har foret Fatah med bistandsmidler de siste årene?

Anonym sa...

Pengeoverføringene til ¨åde Palsetinerene og Israelerene burde opphøre. Når det verker i pengepungen har man ofte tendens til å bli mye mer moderat.

christo sa...

Det viktigste argumentet mot å stoppe støtten til de palestinske selvstyremyndighetene er vel at det vil oppfattes som en "straff" mot palestinerne for å ha foretatt et demokratisk valg som ikke faller i smak i Vesten. De fleste av dem som stemte på Hamas, stemte tross alt enten på "kan levere sosiale tjenester" eller "er ikke klepto-korrupte som Fatah", snarere enn "skal utradere Israel ved hjelp av selvmordsbomber". Litt sånn som når folk i Oslo stemmer Venstre for å få Dørum på tinget, og ender opp med Bondevik som statsminister (altså i 2001).

ToDolan sa...

det er vel ingen som bestrider at Hamas har gjennomført en del sosiale tiltak på det lokale plan.

men har dette arbeidet vært gjort for
1) å være medmenneskelig

eller
2) for å rekruttere terrorister

det er greit at folk tar sine egne valg i "demokratiske" valg, men det betyr ikke at vi fortsatt skal gi etthvert styresett penger.

mener du at i skulle fortsatt å gi penger til Tanzania hvis styresmaktene der plutselig gikk inn for å utslette nabolandendene?

Anonym sa...

Du kan få sagt det. Håper du har lyst å besøke denne siden. Det er en pro-Israel nettside der jeg har skrevet litt om jødedommen, jødenes historie, antisemittisme før og nå, midt-østen konflikten ++

Her er den: http://www.israel.abcblogg.no

Velkommen skal du være =)
(og kommentarer er enda mer velkomne)

Anonym sa...

>De fleste av dem som stemte på Hamas, stemte tross alt enten på "kan levere sosiale tjenester" eller "er ikke klepto-korrupte som Fatah", snarere enn "skal utradere Israel ved hjelp av selvmordsbomber".

Wishful thinking ! Virkeligheten støtter ikke denne søte teorien. Hamas lovte å drepe sivilie jøder mer effektivt en Fatah, og det vant de valget på.

Eirik Stoltz sa...

Jeg er så naiv at jeg tror den beste beskyttelsen for å sikre Israel og dets innbyggere er å ha en fungerende og selvberget palestinsk stat som nabo. Nå skal jeg være den første til å inrømme at dette er veldig langt unna.

Men vi vil aldri få et annet resultat på meningsmålingen om vi lar det palestinske folk i stikken. Da kan være nyttig om Norge og andre europiske land har en selvstendig politikk i forhold til Israel/Palestina enn en amerikansk administrasjon dominert av nykonservative & nyevangelsike kristne.

Man kan jo se offensivt på det å si at Hamas faktisk har autoriteten hos palestinerne til å endre holdningene til Israel. Det sier jo seg selv at forsatt økonomisk støtte må gis med betingelse av at terrorangrep stoppes og man anerkjenner Israels grenser. Kort oppsummert synes jeg Gahr Støres oppsummering er klok og riktig.

Ellers synes jeg noen er veldig rask til å gjøre seg oppfatninger av hvorfor man har stemt på Hamas eller begrunnelsen for Hamas' sosiale tiltak. Selvfølgelig er enkelte overbevist av Hamas væpnede kamp og taktiske forhold kan vær en del av begrunnelsen for sosiale tiltak. Men jeg tror også at Hamas omfatter personer som øsnker å skape et bedre samfunn for Palestinerene. Da er det ikke lurt å si kategorisk nei til et hvert forsøk på dialog.

Anonym sa...

Arig at du skriver i analogien til Cuba: "hva med å bygge opp et reellt demokrati?"

Valgobservatører i Palestina mente jo at valget ble gjennomført nærmest prikkfritt. Da Vesten sier etterpå at de ikke likte resultatet, så gir det rom for islamister å påpeke Vestens dobbeltmoral...

Et viktig spørsmål å stille etter valget i Palestina er hvorfor flertallet av velgerne støttet et parti som ikke anerkjenner Israel.

Anonym sa...

Ingen kan forvente at vestlige land skal gi pengestøtte til Hamas. De må ta konsekvensen av sitt valg. Jeg er i tillegg skeptisk til mye av støtten som gis under merkelappen "humaitær". Palestinske skolebøker er visstnok fulle av hat og oppfordring til vold. Ren skjær propaganda, nazi-style.
Vestlige sosialister i palestinaskjerf uttrykker sin misnøye med flertallets oppfatning i sine egne demokratier ved å karakterisere beslutningen som dobbeltmoralsk. Islamistene tror jeg anser beslutningen som et uventet og uvanlig tegn på ryggrad og prinsippfasthet hos vestlige ledere. Om de adopterer sosialistretorikken for å få sympati, ville dog ikke det være første gang... Vanskelig å si hva som er høna og egget her egentlig, propaganda er noe palestinske "politikere" har et halvt århundres trening i.
Dessuten er Hamas bånd til det iranske regimet sementert for lengst, og å trekke støtten forandrer ingenting i så måte. Det er snarere en av grunnene til at støtten trekkes.

Anonym sa...

Til trondlw: Mine personlige valgobservasjoner i Norge i fjor, tydet på alt gikk riktig for seg. Et meget demokratisk valg. Men jeg liker ikke resultatet. Er jeg derfor antidemokratisk?

Følgelig kan jeg mislike resultatet av både det palestinske og et hvilket som helst annet valg, samme hvor demokratisk og korrekt det gjennomføres. Det er intet galt med det.

Gardsguten sa...

Tja,
den beste måten å passivisere sinte menn på er vel å gje dei ein haug med pengar?

Satanistrockarane slutta til dømes å brenne kirker etter at dei fekk feite platekontrakter...

Anonym sa...

Etter at de ble satt i fengsel, ja.

Danegeld er alltid en dårlig ide, til alle tider.

[eirik]
Hvor LENGE skal man studere Hamas og krigen mellom jøder og arabere før man kan danne seg en mening ?
Er 35 år nok, synes du ?

VamPus sa...

Christo; liker Bondevik-analogien ;-)
Eirik; jeg har forståelse for argumentasjonen om at den beste beskyttelsen for Israel er å ha et velfungerende demokrati som nabo. Spørsmålet er om man skal sette klare krav bak støtten (min holdning er JA!) - og også fjerne støtten inntil noen av kravene er innfridd for å vise at man mener alvor.
Forøvrig så er "den beste beskyttelsen for landets sikkerhet å bidra til demokratisering i andre deler av verden" vært grunnlaget for USAs utenrikspolitikk oveer lang tid. Som VamPus også støtter.

VamPus sa...

Christo; liker Bondevik-analogien ;-)
Eirik; jeg har forståelse for argumentasjonen om at den beste beskyttelsen for Israel er å ha et velfungerende demokrati som nabo. Spørsmålet er om man skal sette klare krav bak støtten (min holdning er JA!) - og også fjerne støtten inntil noen av kravene er innfridd for å vise at man mener alvor.
Forøvrig så er "den beste beskyttelsen for landets sikkerhet å bidra til demokratisering i andre deler av verden" vært grunnlaget for USAs utenrikspolitikk oveer lang tid. Som VamPus også støtter.

Gardsguten sa...

Tja,
no er kanskje valdeleg opprør mot eit repressivt herrefolk ikkje berre naudsynt, men til og med ei moralsk plikt?

Interesserte i slike spørsmål kan ha godt av å lese Franz Fanon "Jordas fordømte".

Solan sa...

Har du forresten sett denne? http://kristinelowe.blogs.com/kristine_lowe/2006/04/canadian_newspa.html

Imam i Canada saksøker avis for å ha skrevet stygt om Hamas og for å ha illustrert en artikkel om Muhammed-tegningene med ... ja, nettopp ... Muhammed-tegningene. I tillegg har da avisen vært frekke nok til å argumentere for sin rett til å trykke disse tegningene, så imamen har anmeldt dem for det og. Dette kommer til å koste avisen 75000 canadiske dollar, mens imamen får sin side dekket av den Canadiske stat. Kunne ikke noen av Gahr Støres halvmilliarder kroner redirigeres til å hjelpe denne avisen?

Anonym sa...

Etter at jødene drepte Jesus har ikke de kristne hatt særlig mye til overs for dem. Forsøket på å utrydde dem i Europa lyktes ikke, og nå har man en annen strategi: Seigpining.

Og hvem er det som skal stå for den? Jo, palestinerne! Alt som kan gjøres for å at denne situasjonen skal vedvare vil derfor bli gjort fra de kristnes side.

Men Israel har kommet opp med et mottrekk. Når de er ferdig med sin øst-mur, vil de bygge mur i sør og nord også, og til slutt på strendene i vest. Deretter mangler det bare et digert lokk for å blokkere det som eventuelt måtte bli skutt over muren.

Hvordan palestinerne skal fikse det problemet er det for tidlig å si noe om.

Anonym sa...

Jævla palestinere! Hvordan våger dere syns sånne ting? Beat'em into submission!


(ja, ironi.)

Before the Flood sa...

Men nå skal jo ikke støtten hverken fryses, stoppes eller på annen måte hindres, den skal tvert i mot øke! http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=112960

Fremdeles forvirret? Ikke etter neste episode av "Regjeringen Stoltenberg", regjeringen som skulle avskaffe rot og kaos og skaffe forutsigbarhet i politikken....

Bistandsminister Solheim uttaler videre: "Norge forventer at den nyvalgte Hamas-regjeringen må avstå fra vold, anerkjenne Israel og akseptere tidligere inngåtte avtaler.
Dette trenger imidlertid ikke skje «i ett sprang», men kan skje over tid."

Så da så....

Imidlertid er Audun Lysbakken "tilfreds".....det burde gjøre noen og enhver urolig...

Milton Marx sa...

Hmmmm. For eller imot å gi Hamas penger. Ferdig. Enkelt.

Hvor står det at vi er nødt til å gi dem noe som helst, eller at vi ut fra moralske hensyn burde?

Se slik på det: De pengene Hamas får, kunne gå til å forhindre Aids andre steder. Enig i resursbruken?

Hamas vil bombe israelerne dit peppern gror. Hamas bruker pengene sine på C4. Norge kjøper de tingene til Hamas som de ikke har råd til fordi C4 er så dyrt. Noen som ser problemer i dét?

Og midt oppe i dette sitter vi med en utviklingsminister som argumentere med at vi må øke bistanden til 1% av BNP - for vi må i alle fall bli bedre enn svenskene.

Anonym sa...

Palistinensene stemmer ikke nødvendigvis på Hamas av hverken den ene eller den annen grunn. De har gjennom flere tiår med undertrykkelse av kulturimperialisten USA og dens nyfasitstike venn Isreal, blitt presset opp i et hjørne. En desperart situasjon krever ....

Til anonymous: ..."over et land som ikke engang finnes", Tjaa, hvorfor finnes det ikke? Les litt i historieboka di (ikke den du har kjøpt på nettet fra USA ;) - Og du vil finne ut, at FN gjorde en slett jobb på 40-tallet i "tildelingen" av land.

Anonym sa...

Når Hitler kom til makten brøt Norge ingen diplomatiske forbindelser med Tyskland. Hvorfor skal vi gjøre det andreledes over for Hamas? Eller går det ann å lære av historien?

Anonym sa...

Ja, ikke sant vampus? Du fører en glimrende FRP-politikk ved å hate palestinere så intenst at du vil de skal lide kollektivt fordi Okkupanten Israel og okkupanten USA vil det. Det er viktig å få inn i hue at palestinerne, både ikke-islamister, mest kvinner faktisk stemte Hamas fordi de drev med sosial velferd. Forøvrig ble aldri støtten til Likud frosset av USA, eller andre frivillige organisasjoner både fra Norge og resten av verden selv om de har grunnfestet forbud mot å opprette en egen palestinsk stat.

Likud sier:

"The Government of Israel flatly rejects the establishment of a Palestinian Arab state west of the Jordan river."

http://www.knesset.gov.il/elections/knesset15/elikud_m.htm


Ett annet parti som stiller til valg:

http://www.israelvotes.com/demo/platforms_unity.html

VamPus sa...

Amasone; jeg hadde satt pris på om du kan legge til linken der jeg har skrevet noe som minner om at jeg "hater palestinerne så intenst", slik at jeg kan ta meg bryderiet med å eventuelt svare på det. Eller kan jeg beskylde deg for å ha jøder "så intenst" at dersom de blir sendt i gasskamre så har de fortjent det pga hvordan de behandler palestinerne? Så stiller vi på like fot liksom..

Anonym sa...

Det Palestinere ber om vestlige land er å få sin egen stat. Å få et liv som er bedre enn gettoet de lever i. Å bli behandlet som mennesker, ikke som dyr eller terrorister. Så de selv kan bygge deres eget land i ro og fred. Selvfølgelig ønsker Palestinere å gi det budskapet på en fin måte, men når ingenting hjelper (Israel som utvider bosettinger på okkuperte områder uansett, begrenser muligheter for Palestinere å leve normalt liv med alle midler - hva enn det skulle være - samtidig som vestlige land ikke gjør noe for å forhindre det), er aksjon med bruk av våpen eneste utvei. Palestinere har selvfølgelig ikke ressurser for å føre full frigjøringskrig mot Israelsk krigsmaskin, så eneste de kan gjøre er å minne okkupanten hvem som er okkupanten og hvem som er okkupert - i nu og ne. Det at de også støtter terroristaksjoner i vestlige land, er også påminnelse til vestlige land at de også er medansvarlige for det som skjer i dagens Palestina.

Gjennoppretting av Palestinsk stat er riktig løsning, med tvang hvis nødvendig, snarest! Ikke noe selvstyre. Grensen mellom Israel og Palestina bør forhandles frem i FN. Da kan det være hensiktsmessig å "straffe" Palestinere for valg de eventuelt gjør. Nå har den bare motsatt effekt...

Anonym sa...

Good design!
[url=http://dyjflqwn.com/unna/ishh.html]My homepage[/url] | [url=http://scpcghsw.com/xxkz/pwpj.html]Cool site[/url]

Anonym sa...

Well done!
My homepage | Please visit

Anonym sa...

Great work!
http://dyjflqwn.com/unna/ishh.html | http://doupopqc.com/bbkp/mlyo.html