Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, april 10, 2006

Støtte til Borgen

Erling Borgen får i dag uforbeholden støtte i et innlegg i Dagsavisen fra sin tidligere kollega Halle Jørn Hanssen;

"Filmen er et knyttneveslag mot politisk dobbeltspill, mot hemmeligholdelse og løgnaktige påstander, mot maktmisbruk, mot krig og krenkelse av menneskeretter og menneskeverd. Den er samtidig en fane for rett og menneskeverd. En slik film kan ikke være balansert."

Som generalsekretær i Norsk Folkehjelp var ikke Hanssen fullt så begeistret for den ubalanserte "dokumentar"-sjangeren. Men da var det jo riktignok ikke USA eller næringslivet som ble kritisert. I PFU-sak nr 017/00 skrev han;
"I dagens mediebilde trenger vi god dokumentarjournalistikk mer enn noen gang. Denne formen stiller store krav til dokumentasjon og kildebruk."

Saken dreide seg om et innslag om at Norsk Folkehjelp hadde støttet fasadeorganisasjoner for den marxistiske EGP-geriljaen i Guatemala med flere millioner kroner, en organisasjon som har stått bak talløse ødeleggelser av landsbyer, drap på kvinner og barn. I innslaget sies det at man er medansvarlig i overgrepene gjennom en slik støtte. Høres mistenkelig ut som fredakstivisten Borgens "veldokumenterte" fremstilling av Aker Kværners engasjement (installasjon av toaletter?) på Guantanamo.

TV2 ble forøvrig dømt for å ha brutt god presseetikk, blant annet med begrunnelsen av at kanalen gikk meget langt i å skape inntrykk av at Norsk Folkehjelp skulle ha et udiskutabelt medansvar for massakrer begått av geriljaen. Med tanke på at de mest sentrale poengene i Borgens "dokumentar" har fått grundig omtale i de fleste medier, så hadde det nesten vært like greit å vise rallemikket. Kanskje NRK kunne byttet ut en time eller to av Svisj?

3 kommentarer:

ToDolan sa...

Synes Valebrokk hadde ganske edruelige synspunkter i Aftenposten i går.

Merk særlig at han selv sier at filmen må redigeres om en del hvis tv2 skal vise den + at de vurderer et debattopplegg i tilknytning til filmen for å få frem motforestillingene. Så disse"avsløringene" som Borgen visstnok skal komme med er vel ikke annet en gammel sur sosialists forsøk på å koke suppe på en rusten spiker

geirronimo sa...

Når Borgen kaller installasjon av toaletter for "støtte til krig" - da er han kommet "langt". Hvis Norge, eller norske bedrifter hadde gitt våpen/trening, stiller det seg annerledes.

Borgen koker suppe på spiker, og hatet til USA er for fremtredende i den mannen.

Anonym sa...

Er litt overrasket over påstandene om at Borgen har vært ufin i dokumentaren sin. Hadde gutten på besøk i mitt tidligere misjonsområde i oktober/november og han var egentlig overraskende imøtekommende og ´vennlig´mot oss enkle ørken-kledde gnagere til å være tidligere bærer av den store røde fane. Har sett de elementene av dokumentaren som omhandler Forsvaret og balanse etc er OK.

Det betyr selvsagt ikke at det ikke er fullt mulig at Borgen har vært ufin mot vannverket på Guatanamo. Måtte bare uttrykke mine blandede følelser og, om ikke annet, tillegge Borgen det han fortjener av fair-play-poenger.

K