Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, juni 26, 2008

Politisk regnskap

For de av dere som ikke har bedre ting å gjøre i sommerkulda, anbefales en kikk på regnskapet fra de respektive partigruppene på Stortinget. Utgifter til reiser, innen- og utenlands, seminarer, møter og "kompetansehevende tiltak" er spesifisert. Ganske rause poster også.

Arbeiderpartiets stortingsgruppe brukte 152 000 av skattebetalernes penger til gaver i fjor, FrP 121 000 og Høyre 75 000. På jobben har vi som oftest kronerulling når vi kjøper gaver til hverandre, selv om arbeidsgiver avser en blomsterbukett i ny og ne.

Jeg er dessverre ikke i stand til å lese et regnskap (noe banken min sikkert kan bekrefte) - så jeg skal ikke moralisere over summene våre stortingspolitikere bruker på seg selv uten å kjenne til hva som ligger bak tallene. Men jeg kan jo lure på om det er denne nettsiden Høyre brukte 400 000 på i fjor?

Men jeg tar herved til ordet for en åpenhetslov som viser oss hvor mye våre stortingsrepresentanter koster oss. På linje med åpenheten de har i Storbritannia. Politikerne har bestemt at skatteopplysninger om hele Norges befolkning skal ligge åpent ute for offentlig grafsing - eller kritisk journalistikk som Dagbladet kaller dette. Jeg vil vite hvor mye hver enkelt representant koster i utgifter til reiser med diett, kurs, konferanser og "kompetansehevende tiltak"?

Likeledes skulle jeg gjerne sett en oversikt over hvor aktive representantene er. Hvor mange forslag fremmer de, hva er oppmøtestatistikken, hvor ofte er de på talerstolen?

Nettsiden "Theyworkfor you.com" lister samtlige representanter i det britiske parlamentet, med relevant informasjon om den enkelte representant (f.eks David Cameron) og deres aktiviteter. Nettsiden er drevet at en uavhengig organisasjon og er basert på offentlig informasjon fra parlamentet. Det krever en god porsjon tålmodighet å lete seg frem på Stortingets hjemmesider, bare for å finne informasjon som må fortone seg som rimelig kryptisk for menigmann.

Ikke at jo mer aktive de er, jo bedre er de. Reguleringskåte møteplagere bør få sitt pass påskrevet på linje med inkompetente latsabber. Kunne vært til stor hjelp, si i en nominasjonsprosess.

Representantene skal tross alt stå til ansvar overfor sine velgere. Da er det bare rett og rimelig at vi vet hvor de står i ulike saker.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kanskje dette er et utmerket eksempel på hvorfor det offentlige Norge burde gi ut gratis rådata, slik at kompetente og engasjerte mennesker kunne lage oversikter og databaser som gjorde nitidig lesing på Stortingets nettsted unødvendig.

En ørliten kjepphest fra undertegnede;) Yyiiha.

Eirik Løkke sa...

Jeg er selvfølgelig enig i at fullstendig åpenhet bør tilstrebes og legges til rette for.

Dog er det ikke nødvendigvis noe negativt med representanter ikke gjør noe, det tar jeg som et godt tegn - ihvertfall ikke noe skade da.

Anonym sa...

Darn!

Nå som jeg etter flere års overveielser hadde funnet min perfekte arbeidsplass frem mot pensjonsalderen!
Jeg har i flere år overveid alternativene (og funnet ut at et sete på stortinget ville vært perfekt):
- Pluss: Gjør intet, sov hele dagen, lat som om du har lest dokumentene, lat som om du sloss for dine kjepphester (I can do that), and collect a fat pension.
- Minus: Infarkt etter få år (i det minste ville jeg fått det, av å krangle med Sp, Sv og Krf, til dels også med V). De øvrige (også Rv om de kommer tilbake) kan jeg leve med.

Men infarkt kan jo unngås hvis man bare sover og later som hele dagen...
:-D

Fredrik Mellem sa...

Nettsiden som Høyre bruker "beskjedne" 400.000 på er muligens denne siden, som jo er primærkilden for politisk informasjon for svært mange velgere... Jeg skal lede en debatt mellom Helga Pedersen og Erna Solberg senere i dag. Jeg tror sannelig jeg skal spørre henne. Du kan jo varsle henne, så hun slipper å svare "vet ikke."

Anonym sa...

Den viktigste oversikten ville være en lett og grei liste over hvilke representanter som stemte for og mot visse lover.

Så ville det bli lettere å henge ut alle som f.eks ble innvalgt på løftet om å øke eiendomsretten, men som så stemte for kjønnskvotering.

Fredrik Mellem sa...

Jeg kan nå fortelle at de 400.000 til nettsted er stortingsgruppas subsidiering av partiorganisasjones nettsted; Hoyre.no. Dette iflg jErna.