Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, juni 17, 2008

Høyre bløffer om renta

Høyres representanter suser land og strand rundt og skremmer folk med høyere renter hvis det blir regjeringsskifte. Dette er ren skremselspropaganda uten faglig dekning fra et desperat Høyre.

Sa SV under valgkampen i 2005.

Seks av ti har fått dårligere råd som følge av renteøkningene, skriver Aftenpoften i dag. Det er ikke Høyre som er kalkulatorpartiet. Det er SV som får befolkningen til å ta kalkulatoren frem for å regne på om de har råd til å beholde hus og hjem.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Og kjære Vampus, har du fått med deg det internasjonale pengemarkedet? Den internasjonale handelen? Vi på høyresiden liker å tro at vi kan litt om internasjonal handel.

De rødgrønne er neppe årsak til mer enn 0.5-1% av renteøkningen. Resten kommer av lav arbeidsledighet og internasjonal konjunktur. Tror han anonyme dude'n.

VamPus sa...

Jeg har fått med meg det. Også at de rødgrønne ikke tok noen forbehold om dette overhodet, og sa at med deres politikk ble det ikke renteøkninger. Basta.

Anonym sa...

Norge kan ikke sammenlignes med noe land i denne sammenheng, vi har sterk nok økonomi til å la regjering bestemme rentenivået i landet.

s sa...

Kan jo også tenkes at det er noe med inflasjonsmålet til Norges Bank som ikke stemmer. Ikke at vi noen gang vil finne det ut, en slik studie har dessverre null interesse utenfor landets grenser og vil følgelig ikke bli publisert. Dermed blir det heller ikke undersøkt.

Eksempelvis; selv om det allerede i dag justeres direkte for avgifter og råvarepriser smitter avgiftsbelastningen likevel over på de øvrige prisene. Og er det noe Staten har nok av, så er det inntekter. Verktøykassa venter, Kristin.

Er det gitt at vi MÅ følge et inflasjonsmål uansett? Fed gjør jo ikke det. Til syvende og sist er det forventninger og forutberegnelighet som teller, uansett system.

Stian Oen sa...

Det gjelder å ha tunga rett i munnen om man skal diskutere renta, Vampus: Jeg tror nok det de rødgrønne sa foran valget i 2005 var at det ikke ville bli renteøkninger UTOVER det den daværende regjeringen den gang anslo. Per Kristian Foss regnet nemlig med høyere rente i inneværende stortingsperiode FØR han visste at det var de rødgrønne partiene som skulle styre, og ikke han.

Nå har det riktignok blitt bittelitt høyere rente enn det Foss anslo, men dette er likevel marginalt høyere enn det altså Høyre anslo at deres politikk ville medføre i økte renter dersom de hadde fått lov til å fortsette å styre.

Anonym sa...

siste anonym:
går ut fra at det var ironisk ment?

Spenn:
Norges Bank er *pålagt* å følge et inflasjonsmål på ca. 2.5%. Ellers enig med deg.

stian:
Det gjelder snarere å holde tunga i rett munn.
At Foss anslo litt høyere fremtidig rente pga forventede internasjonale konjunkturer unnskylder ikke den økningen som direkte kan tilskrives Kristin og Jens.

Stian Oen sa...

ivare: Neida; men den delen av renteøkninga som "direkte kan tilskrives Kristin og Jens" er altså som nevnt i min forrige kommentar forsvinnende liten.

Esspen sa...

Du, som de andre sier her: dette skyldes internasjonale forhold. Med andre ord ville renta gått opp med Høyre også (om vi forutsetter at de ellers ikke ville gjort noe drastisk for å få en mye mye høyere arbeidsledighet.) Men grunnen til at de ikke tok forbehold om det? Hadde de tatt forbehold om det - av typen "vi regner med at renta vil gå opp internasjonalt, så dessverre kommer den sikkert til å gå opp i Norge også -" for det første: synes du det høres ut som ting politikere sier i det hele tatt? Heller ikke Høyre ville sagt noe sånt om det var motsatte situasjonen. Man snakker ikke slik, fordi det i seg selv ville ha vært å snakke opp renta et halvt poeng eller noe sånt! Så det er en god grunn.

Anonym sa...

...kremt, var det ikke såpass mange renteøkninger under H-regjering på 80-tallet at renta lå på rundt 16 % eller der om kring...? Håper ingen husker det lenger :-)

Anonym sa...

Hvis ekstremvenstre får et lite lynkurs i inflasjonspolitikk vil Høyre måtte revurdere sin valgkampstrategi. Det er nemlig Høyre som er årsaken til at renten nå jekkes opp, men det skjønner selvfølgelig ikke finansministeren - selvfølgelig, det er derfor hun er finansminister. Høyre bør for all del holdes milevis unna alt som har med økonomi å gjøre. Partiet oppfører seg som en gjeng med dansende elefanter på oljeglatte såler inne i et knøttlite porselensmuseum.