Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, mai 29, 2006

Baloch-massaker?

Tidligere i dag demonstrerte en gruppe på 30-40 personer mot massakeren i Balochere, Iran, utenfor Stortinget. I følge løpeseddelen satte det iranske regimet i gang en militæraksjon mot folkegruppen i landet 10. mai i år.

Det finnes lite, om noe, informasjon på nettet som bekrefter dette. Noen som kjenner til situasjonen eller kan si noe om hvorfor denne gruppen demonstrerer nå?

17 kommentarer:

Anonym sa...

Fant noe her om Baluchere i Pakistan:

http://www.klassekampen.no/kk/index.php/news/home/artical_categories/utenriks/2006/january/vil_bli_moett_av_protester

Anonym sa...

Baluchistan ligger mellom Pakistan og Iran. Denne provinsen er rik på gassressurser og således av strategisk betydning både for mullahene i Teheran og Bush-nikkedokka i Islamabad.

Anonym sa...

Flott at du tar opp dette.

http://freebaloch.blogspot.com/

Ikke vent noe stort engasjement fra Erling Borgen

VamPus sa...

Jeg har ikke kunnet verifisere de påståtte massakerne som demonstrantene skrev om i sine løpesedler (101 døde og 4000 alvorlig skadde). Videre skriver de at over 30 000 soldater er satt inn i Sarhad regionen - og jeg ville tro at en såpass stor styrke ville blitt skrevet om fra noen (troverdige) kilder.

Jeg har sett at det er trefninger mellom iranske regjeringssoldater og balchiske militante grupper (Jondollah).

Amund; Borgen er jo ofte et godt utgangspunkt for egne meningsdannelser. Er han for kan man stort sett trygt gå i mot, og motsatt..

Pleym sa...

Til Anonymous (nr 2): Baluchistan er jo også stedet Taliban bruker som utgangspunkt for å gjenerobre sitt diktatur.

Anonym sa...

http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/IRIN/5cd11e3eeb9509c973e98dc4fe744062.htm

Fant denne artikkelen og ein del til på alertnet. De er vanligvis meget troverdige. Vi bruker dem i hvertfall mye i katastrofer...
Går ikke på akkurat de påstandene du møtte i dag, men sier noe om Baloch i hvertfall.

Anonym sa...

Alertnet er en gjeng (Reuters Foundation) udugelige sosialister (smør på flesk). Hvordan kan de mene noe om Baluchere når de er i mot en Amerikansk angrepskrig? Hæ? Det er jo helt sykt! De er helt syke i hodet de sosialistene!

Anonym sa...

Mulig de er sosialister, men de evner i hvertfall å fremstille sannheten om enn med noe dreining inn i mellom. De er ikke en gjeng som fabrikerer fakta slik som mange andre er.
Sånn rent bortsett fra det må reuters sine artikler, som alt annet, leses med skjønn.
Men jeg er veldig åpen for andre innspill og steder å finne informasjon jeg. Men det er jo fint å komme med alternativer når man lirer av seg personlige meninger...

VamPus sa...

All informasjon er av interesse, så får jeg prøve å flette opp i biased og nyanser selv. Så nyansert og objektiv som jeg pleier å være, burde jo ikke det være noe problem ;-)

Anonym sa...

Balcuherne er et folkeslag som lever i østlige iran, sør-vestlige pakistan og sydlige spissen av afghanistan. Det er ikke særlig mange av dem noen steder, de utgjør 2 % av befolkningen i Iran (men har majoriteten i et ørken område, se link), 3 % i pakistan.

Uten at jeg har noen dekning for dette, tipper jeg opprøret er av samme type som av de andre i Iran. De 4 større minoriteter (kurdere, azerbadjanere, arabere og balochere) mot Perserne (som alltid har styrt landet). Kurderne er i krig mot myndighetene, azerbadjanerne og kurderne er i krig mot hverandre, araberne er i krig mot myndighetene og nå er vel også Balocherne litt sure.

En annen teori kan jo være "Pesisk-ifiseringen" som Presidenten har satt i gang når det gjelder kleskode (og davidsstjerner :-P)

http://www.lib.utexas.edu/maps/middle_east_and_asia/pakistan_ethnic_80.jpg

http://www.lib.utexas.edu/maps/middle_east_and_asia/iran_ethnoreligious_distribution_2004.jpg

Anonym sa...

litt ubrukelige link på slutten der ja...
nå står den riktige.

om situasjonen i pakistansk Baluchistan:

The people of Baluchistan have good reason to resent their government—or “Pakistan” as they sneeringly refer to it, as if to a foreign country. Eight out of ten lack safe drinking water and nine out of ten have no gas. This last rankles especially, given that Baluchistan produces most of Pakistan's gas, including about 1 billion cubic feet (28m cubic metres) per day—roughly 45% of total production—from a single gasfield at Sui, on Mr Bugti's estate.

les hele på http://www.economist.com/displaystory.cfm?story_id=3941524

Anonym sa...

Dersom man googler pakistanske og indiske aviser tyder det pa at Baloch Nationalist Party har venner med landminer og andre vapen som har skapet trobbel i flere maneder na. Pakistan har postet narmere 40.000 tropper i omradet siden December. Dette er en separatist gruppe som onsker a gjore omrader i Pakistan og Afghanistan der befolkningen snakker Baloch til et eget land. Jeg har ikke sa stor talmodighet med folk som bruker bomber og vapen som primart politisk virkemiddel.

Na er ikke vold og politikk helt uvanlige virkemiddel i dette omradet. Liberty Institute i Delhi lanserte nylig en omfattende database over kriminal bakgrunn og okonomisk informasjon for alle kandidater i hostens delstatsvalg. Det er flere av kandidatene her som etter egenerklaring har tykke mapper hos politiet som blant annet inkluderer kidnapping og mordforsok: http://www.indiandemocracy.net/

Steinbukken sa...

Har heller ikke hørt om dette før nå. Denne nyheten har nok blitt offer for 1 av 2:

1. Overgrep-som-begås-av-andre-enn-USA-og-Israel-er-uinteressante-derfor-gidder-vi-ikke-å-rapportere-om-det

eller

2. Det faktum at Iran og Pakistan er diktaturer, og i diktaturer er som kjent objektiv nyhetsformidling og en fri presse mangelvarer. Det kan være derfor det er lite info om dette der ute.

Anonym sa...

Artikkelen i Economist finner du her også.

http://p196.ezboard.com/fredcatsboardsfrm53.showMessage?topicID=449.topic

Balochistan hadde selvstyre innenfor det Britiske Imperie og de var meget uvillige til å inordne seg staten Pakistan.
Under
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Balochistan

The return of Prince Karim

The Prince was forced to return to the Khanate and negotiate for his demands peacefully. On July 8, 1948, when the news of the Prince's arrival reached Kalat, the Prime Minister and a Kalat State Force went to meet the Prince at Earboi to deliver the Khan's message.
[edit]

http://www.ostomaan.org/200601/LetterNorPMMAL.htm

Mohammad M. Arjemandi OSLO 5.1.2006
Dælenenggata 40D
0567 Oslo

STATSMINISTER JENS STOLTENBEG, NORGES STATSMINISTER

DERSES EXELENCY HERR STATSMINISTER , MED DETTE JEG GJØR DEM OPPMERKSOM PÅ FØLGENDE:

Jeg personlig synes lidelsene til alle folk fortjener oppmerksomhet.
IKKE BARE SVs UTVALGTE FOLK.

Anonym sa...

Det finnes også flyktninger fra Baluchistan i Norge. Jeg kjente en på Lillehammer for mange år siden, men aner ikke hvor han og familien er nå, eller om det finnes et miljø her i Oslo.

(Han var faktisk i Otto Jespersens husorkester, og spilte et langeleik-lignende instrument)

Anonym sa...

lenge på etterskudd, men bedre sent enn aldri.

economist har en artikkel om det på

http://www.economist.com/world/africa/displaystory.cfm?story_id=E1_SDTGDRT

Jalal sa...

Fint at det finnes noen folk som engasjerer seg litt for det emnet. Siden flere myndigheter vil holde dette skjult pga at de bryter menneskerettigheter o.l.

De fleste vet ikke engang hva Baluchistan ligger, så la folk få vite litt! Når folk får vite virkelig hva som skjer der nede, det er da vi ser forandringer. Det er forsatt mange uhørte rop.

Her er flere linker om Balochistan:
www.ostooman.org
www.balochunitedfront.org/
www.sarbaaz.com
www.radiobalochi.com