Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, mai 11, 2006

Stake ut kursen

Erna Solberg sier i et inspirerende intervju i VG TV at den viktigste saken på helgens landsmøte blir å stake ut en ny kurs. Ryktene sier at hun øvde på talen på Høyres Hus i går, så da er vel det sedvanlige sprudlende engasjementet i orden.

VamPus venter i spenning på den nye kursen. Tidligere delegater til Høyres landsmøte har fortalt om prosessen fra man fremlegger en politisk resolusjon til den eventuelt blir vedtatt; man tager et politisk forslag der man sier f.eks. at man skal prioritere veiutbygging i Østfoldregionen. Så gir man ordet til delegater fra resten av landet som legger frem sine endringsforslag. Disse endringsforslagene går stort sett ut på tillegg i teksten "(..) Østfoldregionen, OG Rogaland, Hordaland, Akershus, Nordland, Finnmark etc". Så modifiserer resolusjonskomiteen forslaget til at "Høyre synes veibygging er en god idè. Over hele landet". Og så blir den vedtatt.

Det er ikke sikkert at det bare var kompromissregjeringen Bondevik II som var med på å utydeliggjøre Høyre.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Fullstendig enig med deg Vampus. Har aldri hatt den tvilsomme gleden av å overvære et landsmøte i Høyre, men har hatt den svært tvilsomme gleden av å overvære et landsmøte i UNGE HØYRE. Og jeg kan fortelle deg at hvis dette landsmøtet var representativt for landsmøtet i Høyre, så blir det ikke noe særlig produktivt.

For slike landsmøter handler som kjent ikke om politikk. Det handler om posisjonering. Det handler om delegatenes ønske om å komme seg i posisjon. Derfor vil sikkert hundrevis gå opp på talerstolen og lovprise WHATEVER, eller kritisere noe alle er enige om - kun for å fremme eget kanditatur til et eller annet sentralstyre.

Jeg tviler det kommer annet ut av dette landsmøtet enn at:

Vi i Høyre må bli mer tydelige. Men vi vet ikke hvordan.

fabelfisk sa...

Og kan noen vær så vennlig å forklare meg hvorfor Høyre (ved Børge Brende) i dagens DN tar et OPPGJØR med næringsnøytralitet? Que pasa? Jeg som trodde Høyre var motstandere av forskjellsbehandling i næringslivet.

Jeg gidder ikke stemme Høyre jeg heller.

Anonym sa...

Børge Brendes standpunkter skifter SVÆRT raskt, avhengig av publikum.

Jeg har hørt hans lovprisning av næringsnøytralitet og annet i et lukket forum, og det står i grell kontrast til hans konkrete handlinger som statsråd.

Anonym sa...

Min gamle far var en trofast høyrepolitiker i mange år. Han sleit talerstoler på fylkesnivå. På sine eldre dager snakker han om et Høyre som behandlet delegatene som kom utenfra Oslo svært arrogant og nedlatende.Særlig etter at de kvitta seg med Erling Nordvik. Det synet delte flere fylkespolitikere i mange fylker, og de slutta i Høyre en etter en. Høyre ble til et økonomparti av velstående menn i dress fra Oslo. Akkurat slik jeg selv oppfatta Høyre da jeg på slutten av 70 tallet deltok i UH, og på et UH-landsmøte. Posisjonering var det ja, og alle vi fra bushen måtte ligge kollektivt i gymsaler mens Osloungdommen lå på hotell. Jeg syntes det var grei tale, så jeg hoppa av før jeg ble tørr bak øra. Høyre apellerer ikke til andre enn veloppdragne pappagutter med BI eller NHH på baklomma, og som logrer for autoritetene. De katastrofale Høyre-tallene fra distriktene denne uka sier vel sitt om at Høyre ikke har forandra seg særlig siden slutten på søttitallet. Men samfunnet har.
Nå kreves det en politikk som tar vare på helhet, og evner å forstå at økonomi bare er teori, som Trygve Haavelmo, nobelprisvinner i faget uttrykte det. Dessuten må det se ut som om partiet VIL noe annet enn å være løpegutt for USA. Være litt selvstendig... kanskje til og med utforme en politikk de kan står for uten å ha FrP-grumset til å holde seg i hånda.

Anonym sa...

Det hjelper vel kanskje ikke at unge høyre er laaangt til høyre for Frp igjen?

Flat skatt, for eksempel? "Vi vil at ALLE skal få lavere skatt, vi" hilsen Tobben. Var det SV som var et jatakk begge deler parti, sa noen? UH er også langt mer nyliberale enn frp, som blir rene kosegjengen i forhold... bare å ønske høyre lykke til med ny kurs, VEKK fra ungdommen sin!

Eirik Løkke sa...

Skal så unge lovende vampus på Landsmøte?

geirronimo sa...

Enig Vampus. Høyre er dessverre for opptatt av form, ofte mer enn om innhold ( - det gjelder selvsagt ikke alle).

Norge kommer til å få en kjempesmell når olje-strømmen avtar, og Norges viktigste sak blir å skape nye næringsveier. Det begynner å haste, og kan bli en krem-sak i neste valgkamp.

Fra 2002 til 2006, sank olje- produksjonen med 640 000 fat olje/dag. Kun prisstigning har skjult dette ! Foss og co. fikk økt sysselsetting for 2006-07 med ca. 50 000 - og er godt på vei. Dette må poengteres til folk skjønner det.

geirronimo sa...

Writern skriver:
og evner å forstå at økonomi bare er teori, som Trygve Haavelmo, nobelprisvinner i faget uttrykte det.

Det har Haavelmo aldri ment, writern, og slutt å fortolk ting du ikke skjønner !

Anonym sa...

Å lage resolusjoner i et politisk parti, uansett hvilket, blir ofte en avveining om å satse enten på største felles faktor (dvs. det alle i partiet er enig om) eller eller minste felles multiplum (dvs. det som favner alle). Hvis partiet har stor spredning i standpunkter, er det vanskelig å finne noen vesentlig felles faktor å samle seg om, og skal man tekkes alle såp blir det gjerne å prioritere alt på topp. De fleste større partier faller dermed gjerne ned på det siste.

Anonym sa...

Økonomi er ikke teori nei?
Og Haavelmo har aldri sagt det?

Jeg tror jeg gir opp dette.

geirronimo sa...

Hva Haavelmo har ment, og hva du tror han mener - to forskjellige ting - slik er det bare..

geirronimo sa...

Økonomi - som subjekt: Økonomi omhandler blant annet hushold, sparsommelighet og pengeforhold.

I naturgitte systemer - energisparsomhet - å økonomisere - ikke bruke mer enn nødvendig - naturgitt og autonomt..Man har bla. brukt økonomi for å forklare hvorfor en dråpe ser slik ut som den gjør, hvorfor tallet 8 er gjenstand for stabilitet i kjemi, og hvorfor ser det ut til at balansepunkt er naturgitte "tilstander" som påfallende dukker opp ofte.

Økonomi - som fag: evne til å forstå økonomien - de vekselsvirkningene forklart over. Dette inkluderer tredjeparts monetære referansesystem (penger).

På engelsk har de "economy" og "economics" - for å forklare denne distinkte forskjellen - og "læren om økonomi", er det Haavelmo forklarte, kun en teori som forsøker å forklare skaping av verdier. Men "økonomien" er ikke kun en teori - er dette bedre forklart nå?

Elvis Bling Laden sa...

når djevelen ville at intet skulle skje - satte han ned en kommitè

Anonym sa...

"Økonomien" er et abstrakt begrep. Det innebærer tolkninger. Tolkninger innebærer at man legger til grunn teorier om hvordan ting henger sammen. Sammenhengene er tildesl meget uklare og altomfattende. Derfor begrenser man seg til forskjellige økonomiske teorier. Du kan ikke hevde at det ene fører til det andre uten at du har undersøkt det empirisk og kan generalisere ut fra forskningesresultatene. Selv da vil det være usikkerhet, men man kan hevde at MYE TYDER PÅ at det eksisterer en sammenheng mellom a og b gitt at forholdene er slik eller slik.

Da er det TEORI som ligger til grunn for de beslutninger og vurderinger man gjør.

VamPus sa...

hønemor; ser ikke noe galt med flat skatt. Det er ikke en gang radikalt, men innføres i stadig flere land som ønsker skape forutsigbarhet og stabilitet i økonomien. Estland er et eksempel. Carl I. tok til orde for flat skatt i sin avskjedstale.

Kapitalismus; VamPus er ikke delegat, men tenkte å snike seg inn for å gnisse tenner over den generelle tilstanden. Ja, og for å klappe for Lille Blå da..

geirronimo sa...

Writer'n, da er vi jo enige...

Anonym sa...

vampus: uansett hva man måtte mene om flat skatt (vi er nok temmelig uenige), så er det absolutt radikalt, ihvertfall her i norge. skatt er den desidert mest effektive omfordelingsmekanismen vi har, og flat skatt går i mot hele den sosialdemokratiske velferdsmodellen - som jo også høyre tidvis støtter. Slovenia har for eksempel også prøvd seg med flat skatt, uten den helt store suksessen.

Det er så absolutt radikalt.

Anonym sa...

best regards, nice info bextra claim indiana http://www.californiarefinance7.info/Free-credit-scores-nj-residents.html Proactiv solution and allergic reactions ways to repair bad credit reports

Anonym sa...

Vil anbefale for som har et ønske om å forstå økonomi eller det monetære system denne filmen.. ABC i økonomi..

"Money as debt"
http://video.google.com/videoplay?docid=-9050474362583451279

JA, vi har akkurat dette systemet i Norge..