Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, mai 30, 2006

Bosniatur - Woodstock

Del 1 og del 2 av historien

- Fuck. Dette ser ut som Woodstock 2.

Vi har kommet frem til det andre oppsamlingspunktet for fredsmarsjen, og begynner å bli rimelig overbevist om at å dra sammen denne såkalte fredsbevegelsen ikke vil bety noe annet enn den sikre død. Med sine fargesterke batikkskjortler utgjør de perfekte blinker for serbiske soldater. Dråpen er når vi må fylle ut et papir med navn, alder og nasjonalitet med et passbilde tapet på. Dette skal ”beskytte oss” dersom noe skulle skje. Bytt ut beskytte med ”identifisere liket”, så er vi nok hakket nærmere sannheten. Ikke pokker om vi vil dra gjennom et krigsområde sammen med batikkbefengte hippier i papegøyeøredobber og kveldskurs i reikki-healing.

Vi har tatt båten over fra Rijeka til Split. I Rijeka ble hele kaia lamslått av at Legen, en kvinne, rygget på plass bil og tilhenger i båten uten at noen andre i følget reagerte. Den tredje jenta på lasset, Bergensern, hadde bare minutter tidligere ytret at ”vi bare tasser over her” mens hun kjørte på rødt over et kryss med seks felter med aggressive kroatiere i morgenrushen. Andre høydepunkter med Bergensern som sjåfør inkluderer:

- å vinke forbi en liten Lada da vi fikk motorstopp (hvorpå hun ropte ”såg dokker det – han trodde han skulle dø” i det Ladaen så vidt klarer å styre unna en semitrailer hun ikke så komme),
- skrike ”bræmsæne virker ikkje” når vi balanserer på en smal vei med et flere hundre meters stup på høyre side og fjellvegg på venstre
- kjenne igjen en væpnet grensevakt på vei tilbake, stoppe bilen, rulle ned vinduet og rope muntert ”We’re back” for deretter sette klampen i bånn mens vi andre hiver oss på gulvet i det vi ser fyren ta ladegrep mens han vurderer om vi er krigsforbrytere..

I det hele tatt... Etter å ha brutt med hippiebevegelsen anno 1993 drar vi langs kysten av Kroatia mot Metkovic, en grenseby til Bosnia. Kysten her helt nydelig, og vi kaster lange blikk mot det azurblå havet og de hvite strendene som ligger noen hundre meter under oss. UNHCR bruker Metkovic som base for å kjøre inn mat til Bosnia og Sarajevo. Derfor kan vi snappe opp råd og tips om hva vi kan gjøre her.

Vi får rom på samme hotellet som de engelske UNHCR-sjåførene, som mildt sagt er overrasket over å møte seks norske ungdommer som skal reise alene inn i Bosnia. Av alle syke ting vil de diskutere hvor umoralsk norsk hvalfangst er. Vi kan høre trefninger et stykke unna og finner situasjonen absurd. Men – GT’en koster rundt 3 kroner og kvelden er ung. Et par timer etterpå havner noen av oss på nachspiel, hvor den ene sjåføren henter glasset med kuler han har trukket ut av bilen sin. Vi vurderer hvem av oss vi skal bruke som panserpynt.. eller levende skjold om du vil.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Når kommer resten? Mange spennende spørsmål som nesten stiller seg selv...

Hvor mange av sjåførene hadde du deg med? Hadde 'fredsmarsjen' noen effekt, dvs. kom det noen amerikanske bombefly og brakte fred? Har du noen vitenskaplig forklaring på mekanismen fredsmarsj -> bombefly?

VamPus sa...

Jeg håper ikke det er noen som tvinger deg til å lese dette, siden du åpenbart ikke synes det er god lesning.

Bombingen av Bosnia hadde større effekt enn fredsmarsjen, hvis det er det du spør om? Men i og med at jeg ikke jobber i det amerikanske forsvaret og var involvert i beslutningen eller gjennomføringen av intervensjonen så blir nok min historie langt kjedeligere er jeg redd.

Mekanismen fredsmars -> bombefly tror jeg man må være i et parallelt univers (sosialist?) for å forstå.

Velkommen tilbake.

Anonym sa...

Ja, alle som ikke faller for den selvforherligende smørjen din er selvfølgelig sosialister.

Jeg prøver bare å påpeke at fredsmarsjen deres nok var helt irrelevant sammenlignet med militærintervensjonen.

VamPus sa...

Som sagt - ingen tvinger deg til å lese denne selvforherligende smørjen - men det er jo fint at noen sier fra slik at andre som muligens ville "falt for det" tenker seg om to ganger.

Vil du fortsatt vite hvor mange av de engelske sjåførene jeg "hadde meg" med?

Anonym sa...

Ja?

Anonym sa...

Jeg trodde jeg var den som rygget inn bilen. Det har ihvertfall stått høyt oppe på skrytelisten min i alle år.
Må forøvrig påpeke din gode hukommelse. Halvparten av dette har jeg minialt eller ingen erindringer om. Kan ikke skjønne hvorfor.

VamPus sa...

Hm. Var det deg? Hmmm.... Da får vi endre litt på teksten. De andre var Bergensern - uten tvil..
Husker du hvor mange sjåfører jeg nedla på veien? Det ser ut til at det er det eneste anonym finner fascinerende med historien. Kan jeg si fem? Så får jeg skrytt på meg litt jeg og?

Anonym sa...

Jeg syns dette er hysterisk morsomt samtidig som du forteller en viktig historie. Anonym her må ha en snever liten verden som ikke en gang kan finne dette meget underholdende.
Men en ting jeg lurer på; Hvorfor lot dere bergenseren kjøre?

Anonym sa...

Jeg er fullstendig overbevist om at det var mye bedre å la bergensern kjøre enn VamPus!

Ghost of Goldwater sa...

seilern said...
Jeg er fullstendig overbevist om at det var mye bedre å la bergensern kjøre enn VamPus!


Jeg lot VamPus få øvelseskjøre med meg for et par år siden, og var ved bevissthet opptil flere ganger i løpet av turen.

Ghost of Goldwater sa...

For øvrig har VamPus glemt å fortelle om bl.a. den norsktalende grensevakten i Sveits, om da biljævlen kokte på vei opp Mont Blanc, om flommen i Tyskland og om avstikkeren til den norske ambassaden i Zagreb (der vi jugde på oss FN-rabatt på hotellet...)

Ghost of Goldwater sa...

VamPus har dessuten utelatt at en relativt kjent norsk journalist holdt på å ta livet av oss, ved å anbefale å kjøre kystveien ned, i stedet for å ta båt fra Rijeka til Split. Kystveien var nemlig "beskyttet av FN" og derfor "trygg". Den dagen vi i så fall ville vært på veien ble den tatt av serberne...

VamPus sa...

Du mener grensevakten i Sveits som Mo spurte om hadde vært utstasjonert hos NATO i Norge? Har også hoppet over flere "kulinariske" opplevelser, sanger og dramatiske forbikjøringer... men kommer tilbake til The Barracuda.. HØ HØ HØ!

Ghost of Goldwater sa...

DEN grensevakten, ja... som snakket noe vestlandsdialekt, fordi han hadde studert på en kokkelinje på en videregående skole, tror jeg det var? Uansett, stor var overraskelsen.

Nesten like stor som hans overraskelse da han skjønte hvor vi skulle...