Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, mai 26, 2006

Stem riktig parti!

Barnehageutbyggingen går tregt i Norge, og i påvente av plass til sine søte små må småbarnsforeldre ty til kreative løsninger for å få arbeidsdagen til å gå opp. Helt ærlig så er det vel småbarnsmødre som reduserer sine stillinger, arbeider halv tid, forlenger permisjon eller på annen måte gjør endringer i arbeidsdagen sin. En venninne fikk en spennende tilbakemelding da hun fortvilet oppsøkte sin lokale barnehage;
- Ja, du får stemme riktig parti neste gang da!

Hun er forøvrig god sosialdemokrat og Ap-velger, og som sådan kunne man tenkt at hun fortjener det hun får. Makspris har gitt billigere barnehageplasser for de som allerede hadde plass (bortsett fra der plassene kostet mindre - hvor barnehagene økte prisen opp til makspris). I tillegg har det vel så godt som satt alle bremser på for privat barnehageutbygging.

Rekk opp hånden alle de som tror at "riktig parti" er et parti som ønsker økt barnehageutbygging basert på tilbud og etterspørsel - også i pris. Rekk også opp hånden de som tror at "riktig parti" ønsker å forenkle prosessen med å regulere om tomter til barnehagebygging - slik at saksbehandlingstiden kan reduseres med flere år?

Stem riktig parti. En spennende tilbakemelding fra en offentlig ansatt.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Dette virker som bare synsing for min del. Du referer ikke til noen kilder for dine påstander. Dersom du leser TNS Gallups undersøkelse om støtteordninger i barnehager for familier med lavest betalingsevne, vil du se at trenden faktisk er at de har det bedre enn før. I tillegg viser SSBs tall og KSs sluttrapport om "Hvem bygger ut nye barnehageplasser" at private barnehager tar større og større andel av ansvaret for barnehagedekningen.

Jeg forstår at denne posten din kanskje skulle skape en politisk debatt, noe jeg ikke bryr meg stor om. Jeg bare syntes du ble veldig påståelig på et tynt grunnlag, samt hadde liten evne til å se flere sider av samme sak.

PS: Jeg er småbarnspappa, tok ut drøyt 4 måneders barselpermisjon, gjør oftest tilpasninger i jobb for å få uka til å gå opp, samt vurderer å gå ned i stilling til høsten for å lette tidsklemma. Ting er ikke alltid som man tror.

Anonym sa...

bza:

Hadde TNS Gallup sjekket økonomien i min famile før de røde kom på plass og etter, ville de ha funnet ut at økonomien er akkurat den samme.

Vi har IKKE sett noe til den trenden, og ja jeg er småbarnspappa selv med gutten i barnehage 3 dager i uka

Anonym sa...

Gallup undersøkelsen viser at veldig mange synes økonomien er den samme som før, enkelte synes den er bedre, samt noen synes den er værre. I tillegg viser det antall sosialtiltak for bedre økonomiske rammer for kommunene er bedre.

Poenget var i alle fall at mye er mer nyansert enn det Vampus postet. For meg virker Vampus sin post kun som et lokkemiddel for en politisk diskusjon i kommentarene, og ikke en post som faktisk er basert på reelle erfaringer eller fakta. (Hvis den dog er det, så hadde det vært fint med litt mer fyllmasse for grunnlaget bak)

Grym sa...

Grimbrand synes de som faktisk har fått barnehageplass bør klappe igjen brødsaksa.

Grimbrand har ikke fått plass til sine barn til tross for løftet om full barnehagedekning.

Ventelistene er blitt LENGERE enn før! Makspris har ført til at etterspørselen har økt dramatisk, og dette er det overhodet ikke tatt høyde for når flere barnehager nå bygges ut.

Som ikke dette er nok, ønsker Oslo kommune nå å stenge barneparker med barnehageutbyggingen som unnskyldning.

Til neste år står Grimbrand med to muligheter: enten må han flytte til et sted med bedre barnehage dekning, eller han må ta permisjon uten lønn for å være hjemme med barna.

Grimbrand lover på tro og ære: han skal ALDRI stemme rødt igjen!

VamPus sa...

Aftenpostens artikkel om at makspris har ført til dyrere barnehager mange steder. Jeg er klar over at private barnehager tar større andel av barnehagedekningen, faktisk var merparten av barnehageutbyggingen i Oslo på begynnelsen av 90-tallet utført av private - en trend som har holdt seg. Grunnen til dette er at kommunen tvinger utbyggere av leiligheter til å sørge for lokalisering av barnehager etc - uten at dette egentlig ligger i utbyggers verken planer eller ansvar. Mao ikke en "naturlig" utbygging. Byggesaker tar et sted mellom 4-8 år å behandle - og mine spørsmål var; Rekk opp hånden alle de som tror at "riktig parti" er et parti som ønsker økt barnehageutbygging basert på tilbud og etterspørsel - også i pris. Rekk også opp hånden de som tror at "riktig parti" ønsker å forenkle prosessen med å regulere om tomter til barnehagebygging - slik at saksbehandlingstiden kan reduseres med flere år?

Kan hende min sosialdemokratiske venninne er en løgner, men jeg velger ikke å tro det. Så får du tro hva du vil.

Jeg for min del reagerte mest på beskjeden om "å stemme riktig parti". Antar at barnehageansatte da mener at folk som ikke stemmer det samme som dem da ikke fortjener barnehageplasser. Eller?

Rambukk sa...

hrmf...krøkkete å taste med hendene i været...

Anonym sa...

For vår del er det artig å se at SFO-prisene nå har blitt satt opp så kraftig (for å betale for makspris?) at det nå koster det samme for 13 timer på SFO for eldstemann som for 100 % barnehageplass for lillesøster.

Da gikk det opp i opp da. Så fint!

halsev

Anonym sa...

Herregud, så dere nettmøte med den amerikanske ambassadøren?

Jeg blir flau på vegne av nordmenn når jeg ser alle de uhøflige spørsmålene fra røde jyplinger. Slik snakker man ikke til en embetsmann.

Steinbukken sa...

Sitat Grimbrand: "Ventelistene er blitt LENGERE enn før! Makspris har ført til at etterspørselen har økt dramatisk, og dette er det overhodet ikke tatt høyde for når flere barnehager nå bygges ut."

Og her er man ved kjernen av problemet. Enkel markedsøkonomi sier at når prisene synker vil etterspørselen stige. Likeledes er det konkrete eksempler på at denne "maksprisen" har skapt problemer for private barnehager som må ta den prisen de trenger for å få driften til å gå rundt - en planøkonomisk fastsatt "makspris" er uholdbar for et privat firma som i det minste må tjene nok til å finansiere driften av barnehagen. Men denne realiteten tar ikke sosialister inn over seg - ellers hadde de jo ikke vært sosialister.

Dette med å "stemme riktig" er det jo bare en person med totalitære tendenser som kan uttale! Og ja, jeg er helt enig i at en slik kommentar ligger langt utenfor hva en offentlig ansatt skal uttale seg om overfor en bruker.

(Petter J.: Helt enig! Se aktuell tråd, som er skrevet etter din kommentar, for VamPus' innlegg og kommentarer.)

JK sa...

En av fordelene ved å være offentlig ansatt for tiden er å se hvordan de av ens kolleger som trodde at nå skulle alt bli flott og fint blir mer og mer skuffet. Det viser seg mer og mer at heller ikke den rød-grønne regjeringen kan bevilge seg til paradis. Når de i tillegg står for hårreisende tullete politikk som makspris er det bare for oss borgerlige å glise bredt og si "hva var det vi sa?"

Anonym sa...

Jeg går ut fra at de fleste kommentatorer har sin base i Oslo, samtidig som de har glemt at Norge også består av noen andre kommuner. Jeg bor selv i en kommune med ca 13 000 innbyggere, mange barnehager, og ikke langt fra full barnehagedekning. De siste barnehagene som har blitt bygget de senere år har vært private. De har blitt bygget på ca et halvt år, og har på grunn av maksprisen de samme prisene som de kommunale. De kan nevnes i en bisetning at de har både vært rødt og blått flertall i kommunestyret i de årene dette gjelder. Det kan se ut som at farge på politikerene ikke har den store betydingen i denne byen når det kommer til barnehagedekningsvilje. Nå er det siste tilskuddet av private barnehager kommet til, og alle vi andre private som driver uten økonomisk formål, skjelver litt i buksene av redsel for ikke å få fyllt opp plassene våre. Barnehager som går konkurs er ingen tjent med. Jeg forstår at dette er luksusproblemer ut fra et foreldresynspunkt, men jeg tror ikke tilbud-etterspørsel er en god leveregel på akkurat dette området.

Anonym sa...

That's a great story. Waiting for more. » »

Anonym sa...

Excellent, love it! diesel fuel filter water separator bartending school ohio Ford expedition front conversion shocks Baby sports bedding Nike sports jogging shoe men hummer h2 build