Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

lørdag, mai 20, 2006

Los perros Cubanos

En døende hund ligger i skyggen med kroppen som et levende bevis på et hardt liv. Han forventer ingen medynk, ingen sympati, men håper at han ikke blir sparket eller jaget. Han dør sakte. Det har han gjort i mange år. Øynene er trette, men åpne. Med undring observerer han et menneske som stopper og ser på han. Ser han. Ser han der han ligger utmattet, utsultet. Ser smerten og lidelsen i en skadd kropp. En mishandlet kropp. En kropp som taper kampen om matrester i søppelsekkene mot mennesker som er like utsultet som han. Han blunker når en hånd strekker seg ut og rører han på hodet. En kjærlig berøring. En anerkjennelse av en eksistens. Et fysisk bevis på at et annet liv kunne vært mulig. Men ikke her. På en øy som kunne vært paradis finnes det bare helvete for de som er nederst på stigen. Hunder kjenner sin plass. Løpende i skitne gater, krypende langs husvegger, døende i solen.

På Cuba er dyrene mer menneskelige enn myndighetene. Og jeg gråter.

47 kommentarer:

Nemo sa...

Ok, Cuba er ikke et demokrati, og alt er ikke så bra som Castro vil ha det til og alt det der, men leser VamPus BARE høyrevridd litteratur?

"Life expectancy and infant mortality rates in Cuba have been comparable to Western industrialized countries since the 1950s", sitat fra Wikipedia. Tallmaterialet er fra CIA World Factbook.

Angående Los Perros..der er jeg mer usikker. Men jeg likte dette sitatet: "This is a book about dogs. Some dogs are nice and some dogs are mean--just like people. We must befriend the dog and then we can know it is very nice"

Anonym sa...

I`ve lived like a dog for 35 years and that`s a nice age for a dog.

VamPus sa...

Helge; dette var noe jeg skrev da jeg bodde i Havanna i 2002. Og hunden eksisterte. Jeg husker også at jeg var å kjøpte kyllingbiter for å mate villkatter, hvorpå to cubanere kom bort og tigde fortvilet om maten.

Ja. Tenk. Jeg leser høyrevridd litteratur. I tillegg ser jeg verden gjennom høyrevridde øyne. SUere oppfordrer alle til å dra til Cuba for å oppleve det sosialistiske paradis, og jeg kan ikke annet enn å slutte meg til oppfordringen.

Wikipedia skriver også at 6 av 10 fostere blir abortert på Cuba, og min forståelse av dette når jeg var der var todelt - både oppfordret/betalte staten for dette, + at dersom legene fant noe galt med fosteret (sykdommer etc), ble moren tvunget til abort. Da får man både en lavere barnedødelighet OG, vil jeg anta, en relativt bedre levetid. Og levetid sier lite om livskvalitet.

Men for all del - dra til Cuba. Lukk øynene for det du faktisk ser, og nyt det herlige klimaet og de billige drinkene. Men jeg er altså så høyrevridd at jeg mener at det er noe galt med et samfunn der politiet snur seg vekk når feite middelaldrende tyskere drar med seg en 13-åring på hotellrommet - og stopper sånne som meg og mine venner når vi forsøker å gripe inn. Et sosialistisk paradis. For feite middelaldrende tyskere.

Anonym sa...

Slutter aldri å la meg forundre over hvordan mange på "venstresiden" møter kritikk av undertrykkende regimer med "ja, men" og så en masse rør om hvor bra sosial politikken i landet er. Som om mange leger og lav spebarnsdødelighet er en unnskyldning for å undertrykke befolkningen. Tenk om Castro hadde innført en politikk basert på personlig frihet, da kunne Cuba ha VÆRT et vestlig industrialisert land, med både frihet og lav spebarnsdødelighet. Men det er vel en fremmed tanke langt der ute på venstrefløyen?

palodegard sa...

Her har mørkalven et viktig poeng, uansett om de hører til på venstre eller høyre flanke. Overgrep og undertrykkelse kan ikke ignoreres eller forklares bort. Selv går jeg aldri i forsvarsposisjon for sosialistregimer med blod på hendene. Jeg forstår enkelt og greit ikke den ryggmargsrefleksen.

Anonym sa...

Cuba er nok et bevis på at kommunismen ikke ikke gjør alt det som boka påstår, men "kunne vært paradis" er kanskje litt sterkt sagt? (Mulig at jeg er paranoid og venstrevridd, men jeg aner et underforstått "...hvis det ikke var for kommunismen".)

Det naturlige er vel å sammenligne med de andre øystatene i området, som så vidt jeg vet ikke akkurat er beryktet for sin velstand og lykke de heller...

ego.no sa...

Sitter her med klump i halsen.

Du skriver virkelig bra.

Morten sa...

Nå er det vel en ekstrem forenkling å i det hele tatt si at SU og SUere oppfordrer folk til å dra til "det sosialistiske paradiset" Cuba. Personlig har jeg aldri hatt noe spesielt romantisk forhold til Cuba...

Anonym sa...

Vampuss! Du mååå skrive om grand prix!! Jeg vet du så på! Kom igjen da... dette var kjedelige greier. Cuba? Hvis du skriver om grand prix og lordi(x) skal du få en is.

Nemo sa...

Ok, VamPus, jeg tar poenget. Mitt poeng var da heller ikke å påstå at alt var så bra på Cuba.

Jeg fikk følelsen av at dette nærmest var noe fra ryggmargen, en typisk politisk basert mening. Jeg tok feil. Din opplevelse er reell og avspeiler en viktig (dårlig)side av det kubanske samfunnet.

Jeg er forresten mindre venstrevridd enn det kan høres ut. Jeg er faktisk ganske kritisk, og hadde nok funnet minst like mange feil i Cuba som du! Alikevel er ikke landet verre enn mange andre, som faktisk IKKE er sosialistiske.

Noe som helt korrekt ikke er en unnskyldning for noe som helst!

Jeg er jo faktisk av den mening at mennesker er ganske undertrykte i Norge også. Stort sett på grunn av sosialistisk "velferd".

På den annen side så har jeg en pervers(?) glede av å belyse motsatt standpunkt av og til, selv om jeg kanskje bare er LITT uenig.

Ender jo faktisk opp med i hovedsak å være enig med både VamPus, mørkalven og Palode. Hmmm...

Bra skrevet var innlegget uansett!

Anonym sa...

Kun kort melding:

Tidligere i uken ble det gitt positiv omtale av bloggen til Heikki, og nå blir sosialistiske Cuba plukket fra hverandre og tråkket på.
- VamPus gir og VamPus tar.

For ordens skyld: Heikki er sosialist og Castro er kommunist.

Milton Marx sa...

Fattigdom er mange ting. Man kan leve ganske godt, og likevel ikke ha penger. Dette gjelder nok særlig dersom man lever utenfor byene, og har tilgang til havet og jord.

Det som derimot er så trist, er at et sosialistisk/komunistisk system som det cubanske hindrer deg i å bruke de resursene som du tross alt har.

Det er liksom noe så trøstesløst over det når systemet gjør at ens egen innsats ikke er noe verdt. Når det ikke nytter å jobbe for å gjøre boligen bedre eller for å øke sin velstand.

Nemo sa...

Her er jeg uforbeholdent enig med Milton!

Anonym sa...

Da Castro kom til makten var Cuba og Taiwan på samme nivå.

Anonym sa...

Hvor skriver Wikipedia at 6 av 10 fostere blir abortert på Cuba? Hvor godt kan det dokumenteres??

Esquil sa...

Bra skrevet! Du viser litterært talent.

Likte bl.a. denne:
Han dør sakte. Det har han gjort i mange år.

I de to siste setningene sier du ting rett ut, de ville jeg ha revurdert i en annen sammenheng. Men i en blogg sparker de jo igang debatten.

geirronimo sa...

Man trenger ikke reise til Cuba for å se develskapen laget av sosialisme... Nok å reise til bla. Bulgaria, Romania, og det tidligere Jugoslovia..

Og merk dere det: med en gang det kommer berettiget kritikk mot sosialistiske systemer, så blir det brukt heftig retorikk med dulgte mål, og ikke så lite hvite løgner fra sosialistisk hold for å pynte på sannheten..

Anonym sa...

Dessuten, alle vet jo at Fidel har blitt milliardær. Og hva tror dere de gjør med alle de aborterte fosterene?

Hørte dere at Iran skal tving alle jøder til å gå med gule stjerner på klærne sine? Hæ? HÆ?

Nå er det på tide at folk skjerper seg og stemmer blått.

Anonym sa...

Hei,
"Anonymus". Hvis du virkelig ønsker om at noen skal bry seg med det du skriver:
1) Velg deg et nick
2) Kryss av for "Other"
3) Signer i "NAME" med nick'et. (Jeg har et visst håp om at du kan klare såpass)

Jeg har ikke noe problem med at du ( i likhet med meg) ønsker å være anonym. Men siden det til tider har vært opp til flere kommentatorer som undertegner "Anonymous", her inne ramler de fleste av dine prospektive lesere av lasset nokså fort.

Anonym sa...

Den cubanske læreren viser klassen et fotografi av President Bush og spør om noen vet hvem dette er. Total taushet. Hun fortsetter, "Jeg skal gi dere et hint: Det er på grunn av denne mannen vi cubanere går sultne." Pepito spretter opp og sier, "Jeg kjente han ikke igjen uten skjegget og uniformen".

Cuba kunne vært et paradis. Jorda er så fruktbar at man kunne kastet en gråstein på bakken og sett den vokse. Under tyrannen går folket sultne til sengs.

Anonym sa...

Fidel er en tyrann. Ned med Fidel.

Hei de gode.

Ps. de fleste av disse er nye, tror jeg... jeg husker ikke helt

Anonym sa...

let me explain to you - the nature of the universe... there's only one instant and it's right now, and it's eternity, and it's an instant in which god is posing a question.

and that question is basically, do you wanna, you know, be one with eternity? do you wanna be in heaven? and we're all saying... nah... no thank you, not just yet.

and so time is actually just this constant saying 'no' to god's invitation, I mean, that's what time is. i mean... and it's no more 50 ad than it's 2006, you know, there's just this one instant and that's what we're always in.

this is the narrative of everyones life... that, you know, behind the phenomenal difference, there is but one story. and that's the story of moving from the 'no' to the 'yes'.

all of life is like... 'no thank you, no thank you, no thank you'. and ultimately it's 'yes - I give in, yes - I accept, yes - I embrace'.

i mean, that's the journey... everyone gets to the 'yes' in the end.

Anonym sa...

"Men Lise, har de begynt med seksualundervisning på TV?"..."Nei, mamma, det er Fidel Castro som spiser en banan..."

Anonym sa...

Helge klarer her det sosialistiske mesterstykket; å trekke frem vise sosiale "rettigheter" eller velferdsordninger i et sosialistisk land og sidestiller eller setter dem ovenfor grunnlegende rettigheter som ytringsfrihet og demokrati.

Hva hjelper det for eksempel med gratis skole, vis du kun får lov til å utdanne deg til det staten har planlagt du skal bli?

Anonym sa...

TR6 skriver at Cuba og Taiwan var på samme nivå da Castro kom til makten. Har ike sjekket om det stemmer, men har sjekket deres status på FNs utviklingsiindeks nå(Den indeksen der Norge er Nr 1) Der ville Taiwan vært plassert på 25 plass om de var inkludert som eget land (De regnes offisielt som en del av Kina) Mens Cuba er på 52 plass. Dvs at Taiwan kommer bedre ut enn Cuba.
Sjekk Wikipedia om du trenger kilde.

Anonym sa...

ååå Vampus, det er så rørende å lese hvor undertrykt og fælt folket ar det Cuba. Du mener vel det hadde vært mye bedre om fasciststaten, som dere høyrefolk så høyr elsker, USA, hadde kontrollert alle Cubas ressurser, plyndra store jordområder, satt inn USA-vennlige diktatorer og hatt Havana som et eneste stort bordell for amerikanere.

Stå på Vampus! Du har et helt feil bilde av et godt og dårlig liv.

Anonym sa...

Hehe, når man går tom for argumenter; fyr løs med slagord!

Siden vi nå først tar for oss FNs levekårsundersøkelse; er det ingen av dere på både ytre og indre venstre som reflekterer over at "fasciststaten" USA under "nazisten" Bush kun har falt fra en respektabel 5. plass til en nesten like respektabel 7. plass over landene i verden det er best å bo i? (Noe som strengt tatt egentlig betyr at for Cubanerne så ville det vel være en fordel om de ble styrt fra USA?)

Anonym sa...

Det beste hadde vært om USA hadde styrt Norge også noe som er i tråd med at det hadde vært bedre om de hadde styrt Cuba. Det hadde vært best om de hadde kontrollert Kina også og Chile trenger en ny Pinochet, for han var ikke en høyreekstrem diktator insatt av USA. Innfør ett nytt kongedømme i verden, riv demokratiene, la USA diktere fremtiden. Det er best slik. Alle diktatorer, venstrevridde eller høyrevridde er messiaser. La oss underkaste den nye verdensorden. Jeg ønsker meg krig over alt. Verdenskrig. Dette bare fordi jeg er liberalist og ikke monarkist.

VamPus sa...

Anonymous 1; Under "Demographics" finner du følgende; "Cuba, which has unrestricted access to legal abortion, has an abortion rate of 58.6 per 100 pregnancies in 1996.." - Jeg har fant statistikk flere steder som bekreftet dette. De har også en av de laveste fødselsratene i den vestlige delen av verden.

Helge; jeg oppfattet deg ikke som enspora sosialist - setter pris på kommentarene dine!

Når det gjelder Cuba som et mulig paradis så har øya et fantastisk klima, vakker natur, rikt kulturliv og en utrolig vennlig befolkning. Man må jo være kommunist for å klare å ødelegge naturressursene og skape matmangel gjennom utpining av jorda for produksjon av sukker til Sovjet.

geirronimo sa...

I 1965 og utover transporterte norske bønder sperm fra NRF til Cuba. Dette medførte at produksjonen på øya ble endret, til mat for kuer, og det endte med mat-mangel for menneskene....

Anonym sa...

Hadde det ikke vært for bananrepublikker og andre monokulturer hadde ikke vi i vesten hatt så god økonomi. Kanskje vi i europa og USA er med på å hogge regnskog og drive rovdrift på ressurser samt forurense og forsøple. Jeg er glad for at vi kan tyne kommunistland og diktaturer for det de har av ressurser og arbeidskraft. På den annen side kan vi gi dem våpen og politisk ustabilitet så de stadig er i knestående. Ett statskupp i vår regi er ikke å forakte, det er bare en fjær i hatten. Det er bare slik at kolonihistorien ikke er ett kapittel om rettferdighet.

Anonym sa...

Ang. Wikipedia og Cuba: Cuba entry in Wikipedia stirs controversy

Sitat: "We will not be distracted by the well-known communist diversionary tactic of playing bogus moral equivalence games". Se denne siden for eksempler på dette.

VamPus sa...

Dr. Objektiv; gi gjerne eksempler på hvordan vi tyner Cuba for naturressurser og arbeidskraft. De fleste kommunistregimer klarer å tyne befolkningen sin utmerket godt selv uten vår hjelp.

Anonym sa...

Vampus skrev:
Helge; dette var noe jeg skrev da jeg bodde i Havanna i 2002. Og hunden eksisterte. Jeg husker også at jeg var å kjøpte kyllingbiter for å mate villkatter, hvorpå to cubanere kom bort og tigde fortvilet om maten.

Var på Cuba i en måned, fra midten av desember 2004 til midten av januar 2005. Det snodige er at mine opplevelser ikke reflekterer dine i det heletatt. Den turen var jeg kun i Havanna. Sommeren 2003 var jeg på en 14dagers ferie der hvor jeg reiste litt rundt.

Du prater om fattigdom. Ja, det er mye fattigdom. Samtidig prater du om at folk er _sultne_. Jeg så særdeles lite sult mens jeg var der. Folk har risrasjoner som holder til en måned. Folk handler enorme mengder frukt på svartebørsen, billigere enn du får det på de svinebillige markedene.

Nå skal det nevnes at jeg er særdeles kritisk til det kommunistiske styret på øya - men jeg så altså ikke problemene du nevner.

Det jeg derimot så, var at det kommunistiske systemet drepte arbeidslyst. Det førte til en enorm "latskap satt i system" blant folk flest. Noe jeg godt forstår. Hva faen er vitsen med å jobbe og slite for $8 i måneden?

Synes det var /morsomt/ når sikkerhetsvaktene på en sigarfabrikk ba meg om ikke kjøpe sigarer der, men heller bli med dem. Vi tuslet inn på lageret /inne i fabrikken/, hvorpå jeg ble tilbudt sigarene rett fra lageret - til 1/10 av prisen. Folk motarbeider systemet så det holder, og prøve å skaffe penger til egen lomme i samme prosess.

Det er uten tvil på tide at kommunistene faller fra makta. Samtidig kan jeg ikke annet enn å si at dine observasjoner er _totalt_ forskjellige fra mine.

Anonym sa...

Enig i at Fidel Castro kanskje ikke er det beste for Cuba. Men en USA insatt diktator hadde vært verre. Da hadde vi mest sannsynlig vært som i dag, minus helsesystemet, minus lesekampanjen (at de leser "Fidel er stor, leve revolusjonen" - er her underordnet, de leser), i tillegg til et enda mer kvalmende borgerskap som velter seg i en luksus ingen andre får ta del i. Kommunismen har ikke vært noen redning - men kapitalismen kommer heller ikke til å bli det. USA's miniavdeling på Cuba (Guantanamo), med sin neoliberale humanisme - kan være et eksempel på det. "Capitalism is a social cancer. It has always been a social cancer. It is the disease of society. It is the malignancy of society." (M. Bookchin)

VamPus sa...

Peter; hvor mange millioner dør av sult i kapitalistiske land? Hvor mange undertrykkes, fengsles og tortureres? Ingen har noensinne påstått at verken demokrati eller kapitalisme er "perfekte" systemer - bl.a. fordi disse anerkjenner at ingen "systemer" er perfekte. Med de er pokker så mye bedre enn alternativene.

Oslofyr; det er mulig at folk som tigger etter maten jeg gir til kattene ikke er sultne, men jeg velger å tro annerledes. Etter at Castro tillot familiebedrifter som overnatting og restaurantdrift (riktignok med sterke begrensninger), samt reformerte likelønnsystemet til et 9-trinns system i ..var det 93? - så har levestandarden økt. Fint om den fortsetter med det - jeg har ikke noe ønske om at den cubanske befolkningen skal lide. Men jeg har lite tro på at man får endringer før Castro er borte.

Anonym sa...

Vampus, alle regimer tyner sine undersåtter både med og uten vår hjelp. Jeg er kategorisk motstander av alle former for regime. Nå er det likevel sånn at selv om land er underlagt boikotter og restriksjoner, finner varer, menneskehandel og valuta sine egne veier. Ta og les litt om denne mannen: Viktor Bout.
Doble, triple, kvadriple standarder; unnskyld uttrykket, jeg driter lang marsj i politisk teori og vissvass.
Alle ligger med alle.

Nemo sa...

Erlend,

Jeg trakk ikke frem noe som helst for å forsvare Castro, per se. Selv om jeg fort ser at det kunne virke slik. Mitt opprinnelige innlegg var ment å påpeke at tross alt er ikke alt i svart hvitt, selv på Cuba.

Enhver som tror Cubanere flest lever i ytterte nød, tar feil.

Det bevitner for eksempel statistikken jeg henviste til. DET var ingen ryggmarksrefleks for å forsvare kommunisme!

VamPus,

Ser på meg selv som nokså liberal, og er absolutt ingen sosialist. Har selv opplevd at "velferds-samfunnet" ikke fungerer spesielt bra hvis en for eksempel blir kronisk syk i en periode. Er opptatt av at det skal være rom også for "fattige". Skattetrykket i Norge, spesielt de regressive avgiftene, er drepende!

På den annen side er det lenge siden jeg forlot min ungdoms "forelskelse", Ayn Rand.

;o)

Anonym sa...

Ayn Rand er sexy, tror jeg... jeg husker ikke hvordan hun ser ut.

Mammons Verden sa...

Mørkalven:
Tenk om Castro hadde innført en politikk basert på personlig frihet, da kunne Cuba ha VÆRT et vestlig industrialisert land, med både frihet og lav spebarnsdødelighet. Men det er vel en fremmed tanke langt der ute på venstrefløyen?
-----------------------
Tanken er totalt fremmed. Den totalitære venstresiden er interessert i en ting, nemlig makt. Og med makten følger velstand for dem som innehar dem. De produserer jo intet, de er kun parasitter.
I et kapitalistisk samfunn må man produsere for å overleve.
I et sosialistparadis må man sende annereldes tenkende i leire for å overleve.

Lav dødelighetsrate? Ja, man må jo prøve å holde slavene i live slik at eliten kan fortsette sitt uproduktive liv omgitt av hemmlig politi og soldater med skarpladde våpen.

Anonym sa...

Det virker som om at på samme måte som SV'ere drar til Cuba for å se på kommunist-himmelen, så drar Høyre-folk dit for å observere kommunist-helvetet.

Jeg mistenker at hvis kommuniststyret på Cuba faller med Castros død så vil situasjonen snu seg: Høyrefolk vil snakke om hvor bra det går der, og SV'ere vil legge merke til all nøden.

Anonym sa...

Vampus skrev:
"Man må jo være kommunist for å klare å ødelegge naturressursene og skape matmangel gjennom utpining av jorda for produksjon av sukker til Sovjet."

Jaha. Så det er de fæle kommunistene på Cuba som ødelegger naturressursene?
For det første:
Jeg trodde det var markedliberalismen som drev rovdrift av naturen? Eksempel: Enron som ødelegger hele USAs kystlinje + polarområdene. (Jeg gidder åpenbart ikke å komme med flere eksmpler. Jeg håper du tar poenget).

For det andre:
Hadde det ikke vært for ditt elskede imperialist-rike USA og blokaden, hadde Cubanske bønder sluppet å produsere så mye sukker og frukt til å eksportere.

Anonym sa...

Gråt du? Virkelig?

Anyways, vi har jo de samme tilstander i Norge også. Det er bare til å se seg rundt det. Ta en tur ned til Akerselva, f.eks. - det er jo ikke så langt fra hvor du bor..

Anonym sa...

"Da Castro kom til makten var Cuba og Taiwan på samme nivå."

"Mørkalven said...
TR6 skriver at Cuba og Taiwan var på samme nivå da Castro kom til makten. Har ike sjekket om det stemmer, men har sjekket deres status på FNs utviklingsiindeks nå(Den indeksen der Norge er Nr 1) Der ville Taiwan vært plassert på 25 plass om de var inkludert som eget land (De regnes offisielt som en del av Kina) Mens Cuba er på 52 plass. Dvs at Taiwan kommer bedre ut enn Cuba.
Sjekk Wikipedia om du trenger kilde."


- Hva er dette for noe? Patetiske forsøk på argumenter?

- Taiwan har vært USA-støttet over lang tid, delvis på grunn av sitt forhold (og geogreafisk nærhet) til Kina. Taiwan er en heldig, strategisk partner. Cuba derimot, har lidd under massive boikotter, handelsblokkader, CIA-aksjoner og subversiv virksomhet, samt unison politisk fordømmelse internasjonalt fra USA sin side. USA er verdens eneste supermakt.

USA har et intenst ønske om at Taiwan skal lykkes i alt de gjør, og direkte motsatt med Cuba. De bruker ressurser og politisk spill accordingly.

You do the math, smartasses..

bluepaul sa...

free tunes at my [non-profit] website!
instamusic.biz

Anonym sa...

Nice blog. If you like you can visit lucid dreaming.

Anonym sa...

Keep up the good work »