Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, mai 23, 2006

Legitimiteten av alkoholregimet

Regjeringen øker taxfree-kvoten med to flasker vin, men la deg ikke lure. Bakgrunnen er et ønske om "å øke legitimiteten til et strengt alkoholregime i Norge". Dette sa Arbeiderpartiets avgiftpolitiske talsmann Torgeir Micaelsen til VG tidligere i år.

Vi skal altså få lov til å kjøpe noe mer billig vin i utlandet for å legitimere Arbeiderpartiets skatte- og avgiftspolitikk. En politikk som forøvrig fører til at nordmenn handler for mer enn ni milliarder kroner bare i Strømstadsregionen. DN skrev i går (ikke publisert på nett) at i følge det svenske offentlig eide utredningsinstituttet ITPS har det norske skatteregimet ført til at Strømstad går forbi storbyregioner som Stockholm, Malmø og Gøteborg innen så godt som alle områder - næringsutvikling, økning av arbeidsplasser, offentlig tjenestetilbud, tilflytting. Norsk skattepolitikk er altså en regionpolitisk suksess. I Sverige. I tillegg til å handle investerer nordmenn i eiendom, utbygging, bedrifter - kjøper båter, reparerer biler og pendler til Strømstad for å jobbe.

To liter mer vin for å legitimere tap av handel, arbeidsplasser og investeringer - i tillegg til å opprettholde et strengt alkoholregime og skyhøye skatter og avgifter. I VamPus' Verden er dette en dårlig deal.

22 kommentarer:

Anonym sa...

For meg ser da dette ut som en bra deal. Det vil føre til at flere begynner å se på vin som en billig drikkevare og sprit som koster skjorta av en, når en skal ha bryllup eller en festlig sammenkomst. Men behøver vi strengt tatt all den sterke spritvaren når vi kan drikke oss halvfull på øl isteden? Eller en flaske vin i ny og ne til kosen på fredagskvelden?

Stordrikkere og andre som digger sterke alkoholholdige drikkevarer, får sikkert kjøpt de for en billig penge andre steder, men folk flest er da ikke helt avhengige av å bare supe i seg sprit til den og den dyre prisen?

Mvh tse tse fluen som tipper regjeringen vil at folk skal ha et mer moderat forhold til alkoholen slik som resten av europa isteden for å leke "russ" nesten hver gang vi får øye på ei flaske cognac eller to..

Anonym sa...

For man kan jo selvfølgelig bare overse hvilke konsekvenser lavere alkoholpriser har ført til i Danmark og andre land det går an å sammenligne seg med - som har senket alkoholprisene for bedre å kunne konkurrere på det himmelske, fantastiske markedet - mer vold i hjemmet, leversvikt, alkoholavhengighet, voldtekter på byen etc..

Men det er vel en pris vampus og det andre skummet fra skyggenes dal i det norske politiske landskap er villige til å betale. Dere får bare pakke koffertene, ta på gamasjene og rømme til USA - nå som de rødgrønne har kommet til makten, går jo dette landet i dass! Sosialdemokrater, *grøss, de som bygget dette landet*(Jadda...)

Frihet! (Til å slippe og betale skatt, for så å havne på bar bakke)

Anonym sa...

Jeg må si jeg ser flere som drikker seg dritings på øl enn på cognac, så jeg betviler sterkt at det er alkoholprosenten i drikken som styrer drikkemønsteret. Heller er det drikkemønsteret som påvirker hva slags drikkevarer man nyter (eller nytter).

Anonym sa...

Har personlig blandete følelser om alkohopriser: Innser at det er best for samfunnet med høye priser, men er villig til å ofre samfunnet til fordel for billig øl til meg.

Martin Sol sa...

Dette må da uten tvil være et lite plaster på såret til svenskene fordi vi ikke kommer til å velge Jas Gripen:)

Anonym sa...

VamPus I love you. Glitrende kommentar.

Anonym sa...

VamPus I love you even more and more.

Anonym sa...

Nå må VamPus snart slutte med å legge igjen kommentarer til seg selv.

Anonym sa...

Mer vinimport er bare nok et distriktstiltak for Oslo-folket. Nå venter jeg bare på at Sp skal foreslå lavere alkoholavgifter på Vestlandet - den såkalte "Svenskegrense-avstand-subsidien".

Grym sa...

Grimbrand har for vane å kjøpe "en god flaske vin", drikke et glass eller 2 og resten går som regel i vasken et par dager senere.

Når man må punge ut med 150-200 spendosas for en "god flaske", blir den norske alkohol politikken ganske tung å svelge.

Høye avgifter som virkemiddel for å senke konsumet, har en lite hyggelig effekt der Grimbrand kommer fra.
De unge, og andre med dårlig råd, har enkel tilgang til hjemmebrent. For de som er villig til å gå opp en prisklasse, er ikke smuglervare spesielt vanskelig å få tak i heller.
Grimbrand har i årenes løp inntatt godt og vel sin andel av begge sorter, men klarer seg nå ganske greit med det han kjøper på taxfree ifm reiser...
Det er forøvrig svært sjelden at den norske stat for avgiftskroner fra Grimbrand ifm alkoholkjøp.

Grimbrand tror at rimeligere alkohol i Norge vil føre til et noe økt konsum, men på sikt vil føre til sunnere drikkevaner.
Det blir enklere å ta bare ett glass dersom ikke flaska er så dyr.

Anonym sa...

Selv ble jeg litt skuffet fordi jeg er glad i annen øl enn norsk pils, og skulle gjerne ta med meg mer fra land der de selger mer av de spennende sortene (endel Systembolag har utrolig mye artig her). Men her mente visst regjeringen at hensynet til den hjemlige bryggerinæringen var viktigst.

På den annen side har jeg faktisk et par ganger prøvd å fortolle øl over kvoten, men blitt tildels bryskt vinket videre av tollere som ikke gadd å bry seg med slikt...

Per

Nemo sa...

Personlig brygger jeg min egen absinth...

Noe som kanskje forklarer hvordan jeg overlever her på Vestlandet.

Helt seriøst driver enkelte med COLA SMUGGLING her. Jepp, kjører til Strømstad, fyller opp bilen og smuggler Coca cola til Noreg via diverse fjellpass.

I rest my case.

Anonym sa...

De som driver med Cola smuggling kan i allefall skryte til sine engelske venner at
"I smuggle coke across the Norwegian border."

Anonym sa...

å smugle, smugler, smuglet, har smuglet

Anonym sa...

skulle / ville ha smuglet !

VamPus sa...

Starling; så mer vold i hjemmet og flere voldtekter skyldes billigere alkohol? Menn blir altså udyr dersom en flaske pils koster 8 kroner i butikken. Det er notert.
Martin Sol; Jas Gripen? Hva er det?

Anonym sa...

Jepp, bare spør en danske;) Alle menn blir selvfølgelig ikke udyr i fylla, men sedelighetsforbrytelsene minker vel ikke akkurat proporsjonalt med alkoholinntak, og det er vel et faktum. Men selvfølgelig respekterer jeg din mening, jeg ville bare ikke ofret livet mitt for din rett til å si den.

Så får det bli opp til Folket å avgjøre om det å kjempe for retten til billig fyll er den viktigste politiske saken, som Høyre mener – eller kanskje det er å kjempe for solidaritet? Ikke vet jeg. Men et flertallet av befolkningen stemte på RV, SV, AP og SP ved valget, vel vitende om at alkoholprisene ikke kom til å synke.

Skjønner du? Eller skulle jeg kanskje ha generalisert litt mer?

Milton Marx sa...

Milton er fri for whisky, og vil trolig kjøpe seg en gallon eller to.Da er det bra å bo i Panama, enten man greier å kjøpe avgiftsfritt eller ikke.

Normalt betaler har USD 128 for en engelsk gallon med Jonnie Walker Black Label (4,5 liter). Chivas koster USD 135 eller noe slikt - men det er jo før det er prutet på prisen. Som regel oppnås det 15% rabatt.

I butikken koster en 0,7 liters flaske Jonnie Walker Black Label 22 dollar når den er på tilbud.

På et personlig plan går dette veldig greit, men Milton har likevel stor forståelse for at den gjennomsnittlige nordmann ikke burde ha for god tilgang på billig sprit. Det er det flere grunner til:

- Det ville ødelegge markedet for metanolsprit
- Det ville begrense grensehandelen
- Det ville svekke norske kulturelle verdier som rotbløyte og flatfyll
- Det ville redusere klasseskillet mellom beslutningstakerne (les politikerne, som uansett er mye i utlandet) og den gemene hop, og dermed bidra til at det blir mindre attraktivt å være stortingspolitiker.

Uansett er det viktig å huske at når Norge har de lover som kongeriket har, så er dette for å beskytte folket. Det er viktig å huske på at det er godt for dere.


*******

Alvorlig talt: Undertegnede har mang en gang sittet og drukket heimbrent laget av raddisser som forsvarer polet, ettersom at "de svake" ikke greier å ta vare på seg selv. At han også som unge har opplevd å forsøke å slepe en alkis oppover bakke i djup snø for å forsøke å få han innendørs, og dermed redde livet på mannen, er en annen side av samme sak. Den mannen hadde drukket rødsprit. Husker enda hvor håpløs oppgaven var: to små gutter som skulle slepe en stor voken mann oppover bakke i djupsnø.

For å si det kort: norsk alkoholpolitikk har ikke hatt positive effekter som ha kunnet måle seg med de negative. Det hele er jo bare dobbeltmoralsk! Vis meg den politimann som drikker alkohol, men som aldri har rørt heimbrent! Vis meg den polforsvarer som drikker alkohol, men som kun drikker alkohol fra polet.

For ordens skyld: Det i kursiv var ironi.

Anonym sa...

Er ikke Coca Cola-kvoten (og sukkerbrus-kvoten i seg selv) ganske gedigen? Og så lurer jeg litt på, som bosatt i Oslo og iblant på besøk i Strømstad, hvor disse fjellpassene befinner seg :-)

Per

Anonym sa...

Starling: Flertallet stemte på KRF,V, H,og FRP. Men på grunn av tullete utregnings-prosesser når det kommer til mandater ble det flest sosialister på Stortinget!

Anonym sa...

Looking for information and found it at this great site... Vacuum cleaner review oreck Download free mac games california golf order generic tenuate 200 on line Metasearch pay per click search searchjazz com 57 pontiac bonneville convertible Dodge dart phoenix Norton antivirus 2004 profesional download zoloft Building and contents insurance policy uk buspirone wholesale http://www.psychic-affiliate-programs.info/Fun_free_games_for_kids.html sega sonic plug-n-play tv games http://www.games-0.info/create-an-electronic-trival-pursuit-game.html http://www.baseball-betting-3.info/medicalmalpracticearctcles.html Heroina cantidad predestinada al tra fico

Anonym sa...

Very cool design! Useful information. Go on! video editing programs