Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, mai 19, 2006

Penger til gode?

Bystyret i Oslo vedtok tidligere denne måneden av barnehjemsbarn som har blitt utsatt for overgrep eller omsorgssvikt skal få erstatning utbetalt av kommunen. Hvilket vel bare skulle mangle. Siden det kan være vanskelig for ofrene å dokumentere overgep og forsømmelser så lenge etter vil politikerne legge avgjørende vekt på søkernes egenerklæringer, skriver NRK Østlandsendingen.

Men en ting reagerer VamPus på; Det tas også høyde for at enkelte ikke klarer å beskrive klart hva overgepet eller omsorgsvikten gikk ut på. Disse vil få en minsteerstatning som er satt til 300.000 for vold og overgep og 200.000 kroner for omsorgssvikt.

Skal man virkelig ikke trenge å kunne beskrive i noen grad hvorfor man skal ha krav på 200-300 000 kroner fra fellesskapet? Er politikere i så stor grad gisler for eget omdømme som et mennesker som bryr seg - eller som i hvertfall bryr seg for andres penger?

16 kommentarer:

Sometimes sa...

Hm... skal vedde på at det likevel ikke betyr at du eller jeg kan komme rett inn fra gata og kreve de pengene. De har nok en vurdering skal du se...

Anonym sa...

Synes vel Vampus bør ta litt høyde for at man faktisk ikke alltid har fotografisk minne av traumer påført i ung alder, synes derfor dette derfor høres fornuftig ut.
Hvis det var slik at "hvemsomhelst" kunne ringe Oslo kommune og si at de var utsatt for overgrep og dermed få 300 høvdinger ville det vært ille, men det er jo ikke saken.

VamPus sa...

Det er forskjell på fotografisk minne og å kunne beskrive noenlunde forståelig hva man har opplevd.

Så vidt jeg vet må du kunne dokumentere at du var barnehjemsbarn - dvs. vise legitimasjon slik at de kan sjekke deg mot listene.

Anonym sa...

Jeg støtter Vampus helhjertet! En dyptpløyende og reflektert dybdeanalyse. La nå de analfabetjævlene og utlendingene få svette litt! La dem lære å skrive akademisk før de kommer her og lirer av seg løgnhistorier om vold og overgrep. Burde det ikke egentlig innføres et tribunal bestående av sønner og døtre fra møblerte hjem som kan vurdere hver enkelt søker? Jeg foreslår at Montebello Society velger passende representanter med adekvat politisk og økonomisk bakgrunn.

Mårn'n du!

VamPus sa...

Writer'n: Bare gjenta spørsmålet: Skal man virkelig ikke trenge å kunne beskrive i noen grad hvorfor man skal ha krav på 200-300 000 kroner fra fellesskapet?

Eller er det slik at dersom noen har opplevd overgrep så skal alle få erstatning? Og i så fall - hvordan vil det påvirke erstatningssaker på lang sikt - at ofrene får den oppreisning til fortjener, eller at dette blir smurt bredt utover slik at alle skal få? Undergraver det på noen måte systemet som var ment å hjelpe? Eller er det slik at dersom penger går til en god sak, så har man ikke lov til å stille spørsmål?

Åh. Sorry. Jeg er på høyresida. VI stiller jo bare spørsmål for å være slemme. Beklager. Min feil.

Eirik Løkke sa...

Vampus er opplagt et bra poeng. På en eller annen måte bør det stilles krav til dokumentasjon, slike saker kan for tiltrekke seg opportunister.

MEN poenget er og må være at listen for dokumentasjon, eller kravet til sannsynlighet, legges relativt lavt, fordi det er bedre at 10 som ikke skulle ha erstatning får erstatning, enn at 1 som burde få ikke får.

Eirik Løkke sa...

Det skulle selvsagt være: "Vampus har et godt poeng" (selv om "Vampus sikkert ER et godt poeng også).

Og så skulle det være "fort" og ikke "for"

Beklager Kapitalismus skal øyeblikk på kino så jeg er litt distre...

Anonym sa...

Sitat vampus: "Åh. Sorry. Jeg er på høyresida. VI stiller jo bare spørsmål for å være slemme. Beklager. Min feil."

Ikke vær så barnslig.

VamPus sa...

Næh! Anonymous! Er du her også? Vi må slutte å møtes på denne måten ...

Anonym sa...

Sitat fra din kilde:

"Alle partier i Oslo bystyre er nå endelig enige om en erstatningsordning for tidligere barnvernsbarn som ble utsatt for overgrep og omsorgssvikt. Erstatningsordningen innbærer at Oslo erkjenner et moralsk ansvar for urett begått mot barn og unge mens de var i barnevernets omsorg fram til 1993. Samtidig gir Oslo kommune en uforbeholden unskyldning til ofrene. I erstatningsordningen skilles det mellom de som ble utsatt for omsorgssvikt og de som ble utsatt for seksuelt misbruk eller vold."

For det første har de innrømmet ansvar. For det annet har de erkjent erstatningsansvar. For det tredje har de registre som viser hvilke personer som har vært plassert på institusjonene. Det er vel innlysende at mange av disse menneskene er ressurssvake. Et annet poeng er at grov mishandling kan føre til trauma og fortrenging.

Jeg synes det du skriver er lite etterrettelig, og preget av uvitenhet om de faktiske forhold. Du skal ha ros for at du oppgav kilden.

Nemo sa...

Kanskje denne strategien til Oslo kommune reflekterer en erkjennelse av at barnehjemmene faktisk var så fæle at en kan ha fått traumer av å ha blitt utsatt for forholdene der alene? Ihvertfall kan det synes som om omsorgsvikt var normen snarere enn unntaket.

VamPus sa...

Writer'n; skjønner ikke hva som er lite etterettlig + at det å linke er jo nettopp for å slippe å sitere en hel artikkel i sin helhet, for å konsentrere seg om det det evt er dissens om. Les gjerne de to første setningene i innlegget en gang til om du er usikker.

Anonym sa...

Jeg synes deler av barnehjems-saken er problematisk. En stor del av barna var vel på barnehjem først og fremst fordi de var utsatt for omsorgssvikt i HJEMMET. I ettertid er dette blitt til at SAMFUNNET ene og alene har sviktet.
Jeg har faktisk vondt for å tro at landets barnehjem stort sett ble drevet av pedofile fascister. Derimot lukter det en del "kollektiv hukommelse" a la Bjugn og "Rochdal satanic abuse case".
For øvrig:
Det er forlengst avklart at "fortrengte traumer" er freudiansk dill! Har du vært i gjennom noe jævig, husker du det. Du husker det faktisk plagsomt godt.
Men som noen allerede har vært inne på: Denne saken er slik en mediestyrt "feel bad"-sak at det er umulig å gjøre de nødvendige undersøkelsene for å skille de "verdig trengende" fra de som egentlig ikke har hatt det så verst.
Så la oss nå endelig betale, og komme oss videre.

Anonym sa...

En side med ganske relevant informasjon:

http://www.factuk.org/

Anonym sa...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it renault spare photograph printer for lease 2000 vw jetta timing belt chevrolet dealer

Anonym sa...

Keep up the good work Iam aw business cards open legs sex contact lens usa Ferrari brakes K&n performance air filters buick park avenue forums Effexor safe xr eyeglasses contact lenses contact lenses high oxygen