Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

onsdag, mai 03, 2006

Hva bruker dere tiden på?

Altså, nå skal det innrømmes at VamPus er singel, uten barn, og har kun rundt 50 m2 å boltre seg på - men hun blir oppriktig bekymret når hun leser at norske kvinner har redusert sin tid på husarbeid til rundt 4 timer per dag! Norske menn bruker visstnok bare to og en halv time daglig. VamPus skal ikke bitche over hennes medsøstres udugelighet i å velge seg menn, men kommer da opp i 6 1/2 time i husarbeid daglig?!

Riktignok er kanskje de fire timene VamPus bruker i helgen til å ta oppvasken, støvsuge og vaske leiligheten litt i underkant av hva hun burde bruke. Men hva pokker bruker folk tida på? 6 1/2 time om dagen! Driver folk en sterilisert operasjonssal på kjøkkenet som bi-jobb? Fanger støvkorn med spisepinner? Ser på maling tørke? Eller er det seriøst meg det er noe galt med?

Ja. Det var et retorisk spørsmål. Det er ikke meg, men DEM det er noe galt med. Det er alltid DEM.

32 kommentarer:

Pasient1373 sa...

Kommer vel litt an på om du regner matlaging inn under husarbeid. Da kommer jeg kanskje opp i 1/2 time per dag...

VamPus sa...

Matlaging er sikkert husarbeid. Jeg kjøper den halve timen..

Anonym sa...

Alle andre har det alltid mye ryddigere, merker jeg. Det har jo sin pris. Gi meg fri, heller.

Nemo sa...

De lyver, de lyver!

To timer (inkludert den halve timen til matlaging) og jeg må lete etter ting å gjøre. (Men så er jeg også mann og enkel å tilfredstille...)

:o)

saccarina sa...

Jeg tror rett og slett kvinner svarer slik de tror bestemor ville gjort på slike spørsmål. Om de ikke er opplært til overdreven renslighet, så er de i alle fall opplært til å holde fasaden.

Jeg bruker minimalt med tid på husarbeid, og egentlig ser det ikke så veldig mye verre ut hjemme hos meg enn hos de jeg kjenner.

Anonym sa...

Hvis du har 50m2 på Grünerløkka, jeg har 120 på Frogner, og mine foreldre 250 i provinsen, kan det jo hende du kan regne deg frem til at du har færre kvadrat å flikke på en gjennomsnittet. Kanskje litt tynt tallgrunnlag.

Ghost of Goldwater sa...

Tja. Dersom kjefting og gnåling (eller kvinneglam som jeg kaller det) regnes med, så kommer vi vel FORT opp i fire timer og vel så det...

Anonym sa...

Huff og huff, her er det journalisten som ikke har satt seg inn i sakene, ser det ut til. Jeg går utfra at den europeiske undersøkelsen benytter tall fra SSB. I SSBs definisjon av husholdsarbeid inngår: husarbeid, omsorgsarbeid, vedlikeholdsarbeid og annet husarbeid. Snittet for kvinner dras opp av at småbarnsmødre bruker mer tid på omsorgsarbeid (dette da til såkalte barn . De skal visstnok kreve en viss innsats.

http://ssb.no/vis/emner/00/02/20/tidsbruk/art-2002-05-13-02.html

VamPus sa...

Barn? *urk*

Nemo sa...

Vedlikeholdsarbeid... Inkluderer det tannpuss?

VamPus sa...

...eller sparkling og maling før man går ut om morran?

Anonym sa...

Ha ha ha!!! Folk juger så det renner av dem, eller så lever de noen utrolig sørgelige liv i de store eneboligene sine på landet. Vi som er lure holder oss til 50 kvm på grünerløkka, spiser middag fra Deli de Luca annenhver dag og bruker tiden vår på andre utviklende ting, feks...eh..?

Blåblogg sa...

Matlaging? Husarbeid? Vasking? Rydding? Kjenner meg ikke igjen. Tror jeg har falt av lasset...

Steinbukken sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Steinbukken sa...

Husarbeid? *Slår opp i fremmedordboka*

Anonym sa...

Hey, ikke diss husarbeid, det er gøy. Å vaske med kost, gjerne hver dag, er rett og slett errigerende. Når man tørker støv, så bever jorden under føttene, med tøfler på..

Det beste er helt klart kjøkkenet. Her er det fri utfoldelse med flere små deler som skal gjøres klart for å spise med, eller på. Hvis her ikke blir gjort heeeelt rent, kaster man som regel opp - og det er like greit :-)

Det beste såpemiddelet er helt klart GIF. Her får man i bøtter og span med god duft, og rene, skinnende flater - en riktig høydare.

Etter at man har vasket inne, kan man foreksempel vaske bilen, og avslutte med en gooood dusj, huh..
Og så er det på igjen neste dag. Livet er skikkelig bra !

Anonym sa...

Det er det jeg alltid har sagt, kvinner er analfikserte, ref. Freud..........

k sa...

Tror nok Drusilla har rett - hvis man regner inn all den tiden barn tar - i følge de jeg kjenner som holder seg med slike - kommer man fort opp i de tallene. Inkludert leksehjelp, kjøring til korpsøvelse og smøring av matpakker.

Også kjent som tidsklemme.

Anonym sa...

Den dagen jeg bruker 4 timer dagelig på husarbeidet, da dør jeg!!

Anonym sa...

Tips for å gjøre husarbeid lettere; hodetelefoner med Pixies (eller noe annet støyende) på full guffe. Masse aggressiv energi, samt at man slipper å høre ens kone sutre over det lille hun må gjøre av husarbeid.

Moderne kvinner og husarbeid? Bah! Skulle vært i militæret en tur, skulle dere, alle sammen! Mumle grumle, alt var bedre før...

P.S. Har forresten en liten bunsj med svært så radikale familiemedlemmer. Nå bor de i villa og har løst husarbeidsprobleme ved å ansette en hushjelp en gang i uken. (Under sosialismen får alle hushjelp!)

Anonym sa...

Jeg vasket boligen i forrige uke.

Forrige gang var i August.

Det blir altså 4 timer per 200 dager. Hmm.... 0,02 timer per dag.
I tillegg klesvask (vaskemaskin og tørketrommel) 30 minutter per uke. 0,07 timer per dag.
I tillegg oppvask (oppvaskmaskin) 30 minutter per uke. 0,07 timer per dag.
I tillegg matlaging. Til sammen 30 minutter per dag når alle måltider medregnes.

Kommer da opp i 40 minutter per dag i snitt.

Anonym sa...

Jeg for min del bruker kun et kvarter hver dag på husarbeidet (Utenom matlaging.) og det er ikke mye. Flate, leiligheten min ser ut som et bomba hore-hus for tida. Okey, så hoper det seg lett opp med reklame som jeg har lest, en drøss med gamle VG aviser og massevis av visse papirsaker som skulle vært kastet for lenge siden.
Altså sånne pappkrus som enten er kjøpt på Mix videobutikk eller en eller annen bensinstasjon like i nærheten. Kaffe er digg!!! Spesielt Wiener Melange. (Tror jeg den heter ja.)

Som den enkle mann jeg er så går mye av tiden hjemme til å små-kikke litt på tv-en, spille Nintendo eller rett og slett høre på P3 mens jeg leser en avis, løser kryssordet i den samme avisen, eller jeg små-leser litt i en bok som jeg har lånt meg på biblioteket.

Mvh husarbeids-hatende tse tse fluen.

geirronimo sa...

Jeg personlig venter til kaninene fordamper, ca. 10 min pr. dag. teller det ??

Anonym sa...

Mange regner jo handling som en del av husarbeidet.

Kanskje noen av kvinnene i undersøkelsen har dradd dette litt langt, og inkludert ALL handling (på nynorsk kalt "shopping") i husarbeidet?

Jeg har forresten barn selv, og lurer på hvor stor andel av "barnepasset" som bør inkluderes i husarbeid. Hvis jeg inkluderer all tid jeg er sammen med datteren min (dvs stort sett hele tiden unntatt når hun er i barnehagen eller blir passet av besteforeldre), og trekker fra tiden hun sover, er det selvsagt ikke noe problem å komme over fire timer om dagen - GODT over...

Anonym sa...

Jeg lurer på om det å SPISE maten også regnes som husarbeide. Og hvis inntak av mat regnes med, må jo også inntak av fludium telle. Da begynner vi å snakke..
Og hva med sminking og hårvask, føning av hår osv? Operasjon dagsverk, spør du meg.

Anonym sa...

Du sa det selv: ...Vampus er singel, uten barn og kun 50 kvm å boltre seg på...

Jeg kunne kommet med et lite tankeeksperiment; hus, tre barn i løpet av fire år, mann, osv osv, men lar det være...

Anonym sa...

Det er helt klart "dem" (ofte kalt "de andre" eller "alle andre". Det er også disse som får lov til alt du ikke får) det er noe galt med. Det er alltid dem! Og de er ute etter meg...

T.

Anonym sa...

"Det er det jeg alltid har sagt, kvinner er analfikserte, ref. Freud.......... "

Plus Ultra mente nok enten analfrustrerte, eller analretentive. Tror ikke Freud var noen stor ekspert på sodomi. For øvrig innrømmet han jo at det ene han aldri følte han fikk taket på, var kvinnelig logikk (eller regelrett "kvinner"). And sometimes a cigar is just a cigar... ;-)

Anonym sa...

Vampus er singel.

De av oss som er gift har også endel "ekteskapelige pikter", som vel må regnes med til hus- og omsorgsarbeidet.

VamPus sa...

Oops, Eli. Men på en annen side hørtes jo husarbeid noe mer interessant ut med den.. omsorgskategorien..

Anonym sa...

This is very interesting site... »

Anonym sa...

This is very interesting site... » » »