Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

onsdag, mai 31, 2006

Bosniatur - Capljina

Bosniatur 1993 - del 1, del 2 og del 3

Hadde NRK dratt inn til den provisoriske flyktningeleiren i Capljina i september 1993 ville de antakelig sjekket medisineringen sin. Noe av det vi hadde fylt opp tilhengeren med, i tillegg til mat, leker og andre klær, var nemlig restlageret av gamle valgkampeffekter fra loftet til Fremskrittspartiet. Hele flyktningeleiren tasset rundt i FrP-joggesko (en heller mislykket valgkampgimmick fra 1985), t-skjorter (’89) og noen freshe FpU-capser (1993). Bare innrøm det. Det er morsomt.

Kvelden før vi dro inn i Bosnia satt vi utenfor hotellet og spiste og drakk mens Grønnsak ble intervjuet per telefon til TV2 Nyhetene. Han kom glisende ut og fortalte at det hadde vært et veldig bra intervju, men kanskje vi alle burde ringe hjem og roe ned eventuelt bekymrede foreldre? Over en knitrende telefonlinje hadde han fortalt at vi skulle inn i Bosnia dagen etter, i en by på veien til Mostar hvor krigshandlinger pågikk for fullt. Etter at vi alle hadde beroliget gråtende mødre om at vi egentlig hadde det bra, at øllen var billig og været var varmt, fikk vi de siste rådene fra de engelske sjåførene. Kjør kun på sikret vei. Flere områder var minelagt. Det kunne lønne seg å ha en jente synlig foran. På en annen side kunne det gå fryktelig galt. Det ville definitivt lønne seg å ha masse røyk liggende synlig som bestikkelser for å komme raskere over de militære sperringene. Kamphandlingene vi hørte var uansett et stykke unna, og Caplijina skulle være relativt trygg. Trodde de.

Med nerver i høyspenn og adrenalin pumpende kjører vi inn i Bosnia etter frokost dagen etter. Vi passerer grensen uten særlige problemer og stopper ved flere militærposter på veien innover. Vaktene har vanskelig for å tro det de ser, men trekker på skuldrene før de forsyner seg friskt med røykpakker. Capljina er ikke langt inn i landet og vi føler oss relativt trygge. Inntil vi kommer til broen vi hadde tenkt å dra over. Den er sprengt. Det tar noen sekunder før vi reagerer. Faen. Faen. Faen. Vi ser for oss miner på alle kanter og klarer å snu bil og tilhenger på en minimal plass før vi kjører tilbake til hovedveien i samme sporet. Vi finner en annen vei inn. Byen preges av bygninger som er sprengt i stykker eller skadet, og det er kulehull stort sett overalt. Vi lurer på hvordan vi vil bli mottatt når vi kjører opp til det som hadde vært en skole før krigen. Skolebygningen ble nå brukt til å huse flyktninger, og skepsisen var til å ta og føle på i det vi stoppet bilen og gikk ut.

19 kommentarer:

Odd sa...

Hm, har vært litt sløv og bare lest overskriftene på de andre innleggene om Bosnia, så helt frem til nå har jeg innbilt meg du faktisk var der i skrivende stund. Føler seg lur nå ja...

Anonym sa...

Takk for at du deler ditt perspektiv og dine opplevelser fra freds-trippen.

http://pub.tv2.no/nettavisen/innenriks/politikk/article629747.ece

André Kvakkestad var han med på turen?

Anonym sa...

Vel... Så når konverterte du fra Fpu til Høyre? Og hva fikk deg til å bli med i Høyre..? (Og hva faen fikk deg til å bli medlem av Fpu i første omgang? Dine liberale holdninger til innvandring var det vel definitivt ikke..?)

Anonym sa...

Til starling: Da VamPus ble med i FpU på slutten av 80-tallet var organisasjonen faktisk verken rasistisk eller mot innvandring. Tilsvarende gjalt også vesentlige deler av FrP på den tiden. Men våren 1994 gikk det hele i dass, etter det såkalte "Dolkesjø landsmøtet" i FrP. FpU vedtok å nedlegge seg selv kort tid etter, og en del FpUere og FrPere som nå var partiløse startet "Fridemokratene". VamPus var en av dem som var med på dette.

Anonym sa...

Til seiler'n. Ok, jeg er jo bare ungdommen, vet du. Er ikke så dreven på partihistorie, men lærer jo stadig. Men om jeg forstår det rett, var Fpu og Frp på den tid mer ideologiske liberalister, og ikke pragmatiske, rasistiske, homofobe populister for "folk flest", som i dag..?

Jarle Petterson sa...

Siden jeg var sentralstyremedlem i FpU på begynnelsen av åttitallet, Starling, kan jeg sikkert bidra med noen små oppklaringer. Fremskrittspartiet og dets ungdomsparti var på den tiden fremdeles belemret med en rekke utskudd fra Anders Langes tid – da partiet var mer for uformell sammenslutning å regne, til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep, som det så vakkert lød. Utover det, var det så som så med det ideologiske fundamentet, men det var begynt å vokse frem en generasjon liberalister, til hvilken jeg forresten regnet meg, som ønsket å bidra til en mer stueren utvikling.

Som Seilern her antyder, gikk det med det som det måtte. Personlig ante jeg hvor det bar cirka ti år før Dolkesjø, og slapp dermed å bli offer for utrenskningen. Likevel tror jeg det fortsatt fins målbærere av liberale verdier igjen, først og fremst i FpU, men under Hagens styre har de fristet en kummerlig tilværelse. Det skal bli spennende å se om det endrer seg med Siv til rors, og, ikke minst, hvor reell maktoverdragelsen egentlig er. Jeg tror i alle fall ikke vi skal undervurdere husets syvende fars fortsatte innflytelse.

Jarle Petterson sa...

Jeg forlot partiet i 1983, Pleym, og benytter anledningen til å moderere eget utsagn. For det er en mild overdrivelse å hevde at jeg så hvor det bar, synsk er jeg dog ikke, men jeg fryktet utviklingen, og var ung og utålmodig etter fire års vindmøllekamp. På moderpartiets landsmøte i ’82, tror jeg det var (på Solstrand Fjordhotell utenfor Bergen, iallfall), lot jeg meg simpelthen skremme av den voldsomme applausen og tilslutningen reaksjonære, restriktive, fordomsfulle og fremmedfiendtlige talerstol-innlegg avstedkom. Jeg tror nok det ble en vekker.

I årene som fulgte hadde jeg stor glede av å betrakte nye krefters fremgang fra sidelinjen. Men De vet hvordan det er; har man engang gitt en organisasjon lillefingeren, og opplevd lanken og armen trekkes med i dragsuget, vegrer man seg gjerne for umiddelbare repriser.

Anonym sa...

Som pleym sier, det var mye liberalisme i FpU og deler av FrP i siste halvdel av 80-tallet, bare sjekk programmene fra den tiden.

Det var i stor grad liberalistfløyen i FrP som skrev programmer etc. på den tiden. FrPs program fra 1993 var så liberalistisk at Carl I. Hagen før valget den høsten tok avstand fra det nylig vedtatte programmet på flere punkter. Etter valget laget han et 10-punkts notat med endringer ("tolkninger") av programmet som i praksis var det som skapte bruddet på Bolkesjø våren 1994.

Kosialist sa...

Det er morsomt hvordan folk som "seilern" snakker om fordommer, og så beviser de bare at de ikke vet noe som helst om Frps politikk.

Kommentarene deres er kun basert på, ja, nettopp, fordommer.

Jeg tillater meg å sitere fra Frps nåværende partiprogram, med fare for at irrasjonelle hatere totalt ignorerer dette og kjører på i samme spor:

"Fremskrittspartiet mener på prinsipielt grunnlag at det ideelt sett burde være en friest mulig bevegelse over landegrensene av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft."

Men nå er man etter hvert vant til at Frp er "rasister", "homofobe", og hva de nå ikke er. Alt galt i verden kan visst spores tilbake til Frp på en eller annen måte, skal man dømme etter fordomsfulle uttalelser som figurer som denne "seilern".

VamPus sa...

Amund; Kvakkers var ikke med, husker han så vidt fra da jeg var med.
Kosialist; Det har stått i partiprogrammet i nærmere 10-15 år, uten at det har hindret FrP'ere å ha møte med Hvit Valgallianse og Folkeaksjonen mot innvandring etc. Det er ikke alltid hva du sier med ord som teller, men hva du gjør i handling. Det er en grunn til at FrP har fått rykte som rasistparti - og det er ikke bare fordi de har hatt en "modig innvandringskritikk" eller turt å tale der hvor andre tier.

DET var èn av grunnene til at 40% av partiet meldte seg ut i 1994, og at daværende FpU la ned ungdomspartiet (som ble opprettet igjen av FrP).

Anonym sa...

Til kosialist: Jeg snakker ikke ut fra fordommer, men ut fra ca. 15 aktive år i FrP. Som medlem av divere interne komiteer i FrP, landsmøtedelegat en rekke ganger, etc. har jeg sett FrP på godt og vondt gjennom denne perioden. Jeg har også bidratt til å skrive deler av programmet på 80/90 tallet.

Under FrPs landsmøte i Oslo i 1993 fulgte jeg veldig godt med i avstemningene om programmet, og ble sjokkert over hvordan det gikk med flere av de mest liberalistiske punktene: De ble vedtatt!!. Dette til tross for at de lå et stykke unna der "sentrum" av medlemmenes synspunkter på det tidspunktet lå.

Dermed var grunnlaget lagt for en opprivende, offentlig debatt om hva partiet egentlig mente. Dette førte etter mitt syn til bruddet på Bolkesjø i 1994.

Kosialist sa...

Her kommer seilern med sine erfaringer fra mellom ti og tyve år siden, men han har tydeligvis ikke noe konkret å vise til. Bortsett fra at han ikke likte Dolkesjø da, selvsagt.

VamPus, jeg vil tro at du med "FrP'ere" mener Øystein Hedstrøm, og at "møte med Hvit Valgallianse og Folkeaksjonen mot innvandring etc." er det etter hvert så beryktede Godlia-møtet.

Det VamPus vel glemmer å nevne er at Hedstrøm ikke var der for å møte disse som sådan, men at disse organisasjonene var der hver for seg, for å legge frem en presentasjon av sin innvandringspolitikk.

Har VamPus lest DNF-formann Torfinn Hellandsviks beskrivelse av Godlia-møtet? Denne beskrivelsen står i skarp kontrast til den tabloidiserte versjonen som de venstrevridde medier presenterte, og som ble stående uimotsagt.

Overrasker det VamPus at de venstrevridde norske medier benytter seg av uærlige metoder for å motarbeide Frp?

Til slutt, la meg sitere kort fra Hellandsviks tekst:

"DNF tar opp flere tema som er viktige for den framtidige utvikling av vårt samfunn. Ett av disse temaer, er innvandring. Det var særlig aktuelt før forrige kommune- og fylkestingsvalg. DNF arrangerte derfor et debatt-møte om innvandring på Godlia kino, hvor Bjarne Dahl var innleder for Stopp Innvandringen og Øystein Hedstrøm for Frp."

"Dagbladets injurierende og feilaktig versjon av møtet verserte via NTB i media over hele Norge, og ble stående uimotsagt da avisene nektet DNF korrigerende kommentarer. Politikerne som ofte er skeptiske til medias framstillinger, særlig da Dagbladets, brukte Dagbladets framstilling som et bevis på at Frp leflet med "brune elementer"."

"DNF og forsamlingen ble i Dagbladet og i media for øvrig knyttet til et nytt parti, Hvit Valallianse(HV), stiftet av Jack Erik Kjuus som var til stede på møtet i egenskap av leder for Stopp innvandringen. Dette partiet var ukjent for DNF og for forsamlingen, og ble først kjent en uke senere da Kjuus gikk ut med bekjentgjøring i media."

"Flere av møtedeltagerne forsøkte å få kommentarer til den omfattende hets av forsamlingen som media regiserte på grunnlag av den ondsinnede, feilaktige og injurierende reportasje i Dagbladet. Heller ikke disse kom inn."

VamPus sa...

Kosialist; DNF - Den norske Forening - ser ut til å være rimelig monomane i forhold til innvandring + at Godlia ikke var eneste gang Hedstrøm eller andre fremstående FrP politikere samarbeidet med innvandringsfiendtlige organisasjoner.

Kosialist sa...

Fortell, fortell, VamPus!

Anonym sa...

kosialist: Jeg tror vi som jobbet aktivt i FrP på 80- og 90-tallet vet ganske mye om hva som skjedde på den tiden, sannsynligvis ganske mye mere enn de som så det utenfra (eller i ettertid).

På landsmøter og ved mange andre anledninger har vi truffet Hedstrøm og andre, og dannet oss et bilde av hvert av disse individene, helt uavhengig av hvordan media beskriver dem.

Egen erfaring med media - både i politikken og næringslivet - er at de sjelden forteller hele sannheten, og i blant skriver ting som mangler saklig grunnlag. Å bedømme personer - eller saker - ut fra hva media skriver kan ofte føre feil, derfor baserer jeg meg sjelden på det. Følgelig er min informasjon om FrP og FrPere i hovedsak basert på de 15 årene i aktive verv på innsiden av organisasjonen, ikke på hva media da eller nå har skrevet.

Jeg kjenner (kjente) flere av de som gjennom noen runder ble kastet ut av FrP på 90-tallet. Flere av disse personene hadde holdninger og standpunkter som jeg ikke deler, men som ikke nødvendigvis har avveket så mye fra "kjernen" i FrPs politikk at jeg syntes det var riktig å ekskludere dem. Et visst spenn av meninger må det være i et parti - særlig hvis det skal være et stort parti!

Kosialist sa...

Nå er det vel vanskelig å vinne når det er galt hvis man ikke kaster ut brune elementer, og hvis man kaster dem ut så er det galt det og.

Nissemann sa...

Så flott innlegg om Bosniaturen, og så ender diskusjonen opp i åttitallet og Bolkesjø... Jeg er fremdeles imponert over hvor tøff du er, VamPus!

(Gikk du med Fr.P.-joggesko selv?)

Anonym sa...

Keep up the good work »

Anonym sa...

This is very interesting site... Gay black bear proactiv solution Us short term disability insurance Internet marketing and advertising company 3 Drug screen modafinil