Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

onsdag, oktober 17, 2007

Privat konspirasjon

Den private bedriften GE Healthcare varslet Vann- og avløpsetaten allerede forrige mandag - 8. oktober - om at de hadde funnet bakterier i drikkevannet, skriver Aftenpoften. De tester vannet hver dag.

Det tok kommunen fire dager før de selv hadde tatt prøver og påvist parasitter i drikkevannet. Deretter ytterligere fem dager før de varslet befolkningen. Så.. hm.. hva var egentlig poenget mitt her...

Det var ett eller annet med at private selskaper er kyniske utbyttere som bare tenker på seg selv, mens kommune og stat - som vi alle vet - er moralske institusjoner med enkeltmenneskets beste som sitt ytterste mål.

Eller noe sånt.

15 kommentarer:

Gullstandard sa...

Stemmer. Og for oss paranoide stakkarer som ikke stoler på hjelpemiddelapparatet (sic), vil slemme GE utbytte oss ytterligere ved å TVINGE oss til å abonnere sms-varsling av deres prøveresultater.

Ennå verre, deres analyseapparater for hjemmebruk blir dyttet på oss, slik at vi bare MÅ kjøpe. Åhuffåhuff.

Gullstandard sa...

GE var som kjent også Ronald Reagans gamle arbeidsgiver.


http://tinyurl.com/2zne9f

VamPus sa...

Tipper GE og Imsdal har samarbeidet om dette her..

Anonym sa...

Det er jo alltid fristende å kritisere det kommunale, men de sa faktisk at grunnen til at de ikke advarte før var at alle tester som ble gjort i helgen var bra, og at de akkurat var klare til å legge vekk hele saken da det kom nye prøver som tydet på at det likevel var noe..

Anonym sa...

Aftenposten:
"En normal person må få i seg rundt 50 parasitter for å bli syk. I de prøvene som er gjort, er det funnet totalt fem tilfeller av parasitter i 50 liter vann. En av prøvene var negativ, mens én prøve (ti liter vann) inneholdt to parasitter."

Dvs at jeg for å bli syk altså må drikke 500 liter vann.. eller er det jeg som ikke er stø i matte?

Anonym sa...

eva:
Du må enten drikke 500 liter vann eller ha ekstrem uflaks. Men "it could be you" som det heter....

Anonym sa...

Beklager hvis jeg ødelegger idyllen for deg, V, men selskapet som fant spor av Giardia gjorde dette fordi de er avhegige av absolutt rent vann til sitt bruk. Så det var nok ikke glødende idealisme og omtanke for deg som gjorde at de testet vannet på eget intiativ. Og hvis kommunen skulle slå full alarm hver gang det var indikasjoner på at noe kanskje kunne muligens i uheldigste fall være galt, så skal jeg love deg at alarmen ville gå så ofte at du og alle andre ville gå rundt i konstant angst - eller dusje i flaskevann. Vannverkseier må derfor dobbelt sjekke, og dobbeltsjekke igjen. Og det tar dessverre tid. Så er det en avveining om farlighet av det som det er indikasjoner på, mot sannsynligheten for at det ikke betyr noe som helst. Og hvis ikke noe har gått meg hus forbi, er det fremdeles ikke avgjort om den type giardia som er funnet er farlig for mennesker. Og som sagt annet sted her, det er forsvinnende lite av den.

Gullstandard sa...

Hal, litt oppdatering på den usynlig hånd. Nytteverdien for oss andre av GEs analyser beroer IKKE på at de utfører dem av glødende kjærlighet til oss. Nettopp FORDI at de har egeninteresse av å teste vannet, kan vi STOLE på at de gjør det skikkelig.

Det er egeninteressen som er det gode, og som leder til alle gode ting.

Gullstandard sa...

Forøvrig er jeg alldeles enig med deg i at vannverket måtte sjekke litt mer før de gikk public.

However, min kjære, som er epidemiolog (dvs folk som sysler med slikt) er uening, og mener at de burde varslet STRAKS.

Anonym sa...

Simon, din kjære epidemiolog (riktig?) er vel kanskje lege av utdanning? Den profesjonen er ikke helt på nett når det gjelder risikovurderinger. De mener som regel at ALT må gjøres for å unngå konsekvenser dersom det er fare for at bare ett eneste menneske kan bli sykt, for ikke å snakke om mulighet for død. De glemmer at risiko er konsekvens ganger sannsynlighet. De vurderer som regel bare mulighet for konsekvens, og da synes de at enhver konsekvens som betyr sykdom/død må unngåes, koste hva det koste vil. Forøvrig er jeg en sterk tilheger av en skikkelig runde fugle-influensa, det kunne ryddet litt opp i mye, og gi epidemiologene noe å forske på i årevis. (uten sammenheng med noe annet i denne debatten)

Gullstandard sa...

Veterinær. Men ellers, ja.

Gullstandard sa...

Som sagt:

"Blir vannet friskmeldt? Få SMS fra Dagbladet.no når Vann- og avløpsetaten kommer med varslinger om vannkvaliteten.

Send VANN til 2400 for å melde deg på. Tjenesten koster 5 kroner per melding. "

Anonym sa...

Man kan kjøre rettsak mot privat-firmaer og få den ansvarlige dømt. I det offentlige finner man ikke engang den ansvarlige...

En liten tankevekker---- (eller "kvekker" som loddefjordsønnen sier).

Anonym sa...

plus ultra - minner om at to "offentlige" er i retten i disse dager, den ene nettopp på grunn av vannverk. Og hvis du kjenner noen som har bygget hus de siste åra, og prøver fortvilet å få entreprenøren til å rette opp de groveste feilene, så vet du at private firma kan gå konkurs og forsvinne ut i det store intet. De (u)ansvarlige er i gang med å bygge flere dårlige hus, men med et annet firmanavn. Og huskjøperne står igjen med vraket. Så det eneste sikre her i verden er at "vanlige folk" som regel får regninga, enten det er offentlig eller private som gjør en dårlig jobb...

Gullstandard sa...

sant nok, men de er ikke i retten i egenskap av "offentlig", tvert om. De er der fordi de var utro tjenere, ikke udugelige i sin jobb.

Men ja, "vanlige folk" ender ofte opp med regninga.