Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, oktober 01, 2007

Øyet som ser

Flere melder i dag at journalister forsvinner i Burma og at det blir stadig vanskeligere å rapportere fra landet. Med utestenging, forfølgelse og drap på journalister mister det internasjonale samfunn en mulighet for å få dokumentasjon på det som skjer.

Journalister, fotografer inkludert, er tilstede for å formidle hendelser i det de skjer og dokumentere disse for ettertiden. Uten den massive mediedekningen verden over av demonstrasjonene i Burma, ville antakeligvis flere vært drept. Uten noen som forteller hva som skjer, kan myndighetene ture frem som de vil.

Leger uten grenser offentliggjør omtrent på denne tiden hvert år en rapport over de ti mest underrapporterte humanitære krisene i verden. En av grunnene til at konfliktene er underrapportert, er nettopp at journalister ikke har noen form for beskyttelse dersom de beveger seg inn i områdene.

Derfor trenger vi mennesker som den japanske fotografen Kenji Nagai, som døde med kamera i hånd i Burma forrige torsdag.

Vi trenger øyne som ser.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Du mener antagelig mest underrapporterte? Eventuelt minst rapporterte?

VamPus sa...

Heh - lønner seg å være litt konsentrert når man skriver, ja. Korrigert + lagt til en link til Leger uten grenser også.. Takk for korrigering.

Anonym sa...

Bare for å sabotere stemningen må jeg minne om at demonstrasjonene ble utløst av økning av bensinprisene...

Anonym sa...

t!g,
du klarer neppe å sabotere stemningen med den. Om det hadde vært en mediestyrt forestilling om skrikende mangel på toalettbørster hadde det gjort samme nytten.

Et undertrykkende regime uten legitimitet har selvfølgelig etablert omfattende og effektive mekanismer for kontroll. For meg blir det helt uvesentlig at det var noe så trivielt som bensinpriser som bidro til at folk turde overskride sin daglige selvsensur.

Cassanders
In Cod we trust

VamPus sa...

t!g: Hvorfor er det å sabotere stemningen? Store opprør har blitt startet nettopp på bakgrunn av urettferdige skatter og avgifter fra myndighetene. Se for eksempel "The Boston Tea Party" og den amerikanske uavhengighetskrigen.

Anonym sa...

Nå tenkte jeg mer på den hellige alminnelige konsensus, det politisk korrekte Noreg, og resten av rukkelet. Og der er vel ikke du, Vampus? :D

Men her er derimot noe for deg. Grunnen til økte bensinpriser var at myndighetene sluttet å subsidiere dem, og bensin ble således markedspriset. Forøvrig i tråd med råd landet fikk fra IMF og Verdensbanken.

Men for all del, live free or die hard. Dette ovenfor er bare mitt forsøk på å være vanskelig og anderledestenkende. Og helt til slutt støtter jeg Bondeviks (!) forslag om å bruke OL som pressmiddel mot Kina i denne saken.

VamPus sa...

t!g: Med andre ord får de kanskje slutt på smuglingen og svartebørssalget av bensin i og med at de ikke subsidierer lenger?